Лекции.Орг


Поиск:




Розглянути та замалювати судини в стеблі гарбуза і папороті, трахеїди стебла сосни.




На тому ж препараті за ситовидними трубками можна побачити великі трахеї, які не поміщаються в шарі зрізу. На зрізі видна порожнина трахеї, обмежена з двох сторін вузькими смужками оболонки. Такі судини називають сітчасто-пористими. За цими великими судинами розміщені трахеї меншого діаметру - пориста, декілька спіральних і одна-дві малопомітних кільчатих судини (рис. 45, 46, 47).

 

Рис. 45. А Типи судин:

1 – вузько порожнинна трахеїдальна судина; 2 – кільчаста судина; 3 – спіральна; 4 – сітчаста; 5 – драбинчаста; 6 – крапчаста судина з облямованими порами.

Б. Еволюція члеників судин (1-4). У процесі спеціалізації відбувається зменшення їх довжини, зменшення степеня нахилу кінцевих стінок, драбинчасті перфораційні пластинки перетворюються в трості, а супротивне розташування пор замінюється черговим

 

На межі судин і ситовидних трубок знаходиться тонкий шар видовжених клітин. Це - камбій, вторинна меристема, що виникла з прокамбію між ситовидними трубками і судинами.

 

 

             

Рис. 46. Трахеїди і облямовані пори сосни:             Рис. 47. Драбинчасті судини папороті-орляка

          (Pteridium agulinium)

А – в радіальному розрізі;

Б – в тангентальному розрізі;

В – окрема пора в радіальному;

Г – в тангентальному розрізі

Розглянути та замалювати закритий колатеральний судинно-волокнистий пучок кукурудзи.

Роблять поперечний зріз із шматочка стебла кукурудзи (Zea mays), обробляють зріз флороглюцином і соляною кислотою й розглядають у краплині води під мікроскопом (рис. 48).

 

Рис. 48. Колатеральний закритий провідний пучок кукурудзи (Zea mays) в поперечному розрізі:

1 –основна паренхіма, 2 – склеренхіма, 3 і 4 – деревинна паренхіма, 6 – пористі судини, 7 і 8 – спірально-кільчасті і кільчасті судини, 9 – повітряна порожнина

 

На поперечному зрізі видно багато провідних пучків. Розглядають один з них, розміщений ближче до центру стебла при великому збільшенні.

Навколо пучка видно оболонку з однорідних клітин з потовщеними оболонками, що почервоніли від реактивів – це склеренхіма. Посередині пучка на одній поперечній лінії розміщені дві великих судини (сітчастих або пористих), а між ними – ряд великих клітин деревної паренхіми. Ближче до центру розміщені 1 – 3 судини меншого діаметра (спіральні і кільчасті), за ними видно великий міжклітинний простір або повітряну порожнину. Навколо менших судин і повітряної порожнини – нездерев’яніла  деревинна паренхіма. Що складається з дрібних клітин. Судини і деревинна паренхіма утворюють ксилему пучка.

Назовні від великих судин знаходиться флоема.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2018-11-11; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 288 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Либо вы управляете вашим днем, либо день управляет вами. © Джим Рон
==> читать все изречения...

836 - | 705 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.