Ëĺęöčč.Îđă


Ďîčńę:




Ęŕňĺăîđčč:

Ŕńňđîíîěč˙
Áčîëîăč˙
Ăĺîăđŕôč˙
Äđóăčĺ ˙çűęč
Číňĺđíĺň
Číôîđěŕňčęŕ
Čńňîđč˙
Ęóëüňóđŕ
Ëčňĺđŕňóđŕ
Ëîăčęŕ
Ěŕňĺěŕňčęŕ
Ěĺäčöčíŕ
Ěĺőŕíčęŕ
Îőđŕíŕ ňđóäŕ
Ďĺäŕăîăčęŕ
Ďîëčňčęŕ
Ďđŕâî
Ďńčőîëîăč˙
Đĺëčăč˙
Đčňîđčęŕ
Ńîöčîëîăč˙
Ńďîđň
Ńňđîčňĺëüńňâî
Ňĺőíîëîăč˙
Ňđŕíńďîđň
Ôčçčęŕ
Ôčëîńîôč˙
Ôčíŕíńű
Őčěč˙
Ýęîëîăč˙
Ýęîíîěčęŕ
Ýëĺęňđîíčęŕ

 

 

 

 


Maskulinita versus feminita




V rámci obchodního jednání a důrazu na úspěch jsou Rusové málo přístupní. Pokud se účinní nějaké rozhodnutí, je rozhodnutím "učiněným shora". To ale neposkytuje automatickou záruku, že podepsaný kontrakt bude neodkladně a přesně splněn. Jednací styl takové autority je často veden v soutěžním duchu "vítězství - prohra", ačkoliv navenek je kladen důraz na vzájemnou výhodnost obchodu.

 

Při obchodních jednáních se nedoporučuje vyvíjet na partnera nátlak, ale ponechat mu čas. Dohody bývají zachyceny písemně, ústní ujednání nemají stejnou platnost - na rozdíl od některých evropských zemí. Projevy nesouhlasu se zpravidla vyjadřují přímo, s vysvětlením, případně s omluvou.

 

V hojně navštěvovaných "surovinových" regionech Ruské Federace se vyskytuje tzv. německý syndrom. Partneři často disponují nabídkou ze SRN a srovnávají technické a cenové údaje o zboží. Tehdy je třeba mít po ruce argumenty, v čem se naše zboží odlišuje, resp. čím muže předejít třeba právě německou konkurenci. Prodejce ale musí počítat s tím, že žádné argumenty neobstojí, pokud existuje skrytá zainteresovanost na dovozu, by třeba podstatně dražšího a s českým výrobkem plní funkci srovnatelného zboží.

 

Při jednání nelze svého partnera podceňovat, nebo drtivá většina ruských podnikatelů má vysokoškolské vzdělání, zkušenosti z řídicích funkcí v bývalých socialistických podnicích, velmi dobrou znalost místních podmínek a schopnost pohybovat se v nich. I přes velkou zaměstnanost žen se jich jen velmi málo vyskytuje ve vedoucích pozicích a zahraniční podnikatelka musí očekávat, že ve významných funkcích dominují muži.

 

V Ruské federaci má žebříček hodnot obvyklou podobu jako v evropských zemích: na prvních místech je rodina, děti a zdraví. Obdobné těmto vztahům v rodině, kde je muž – živitel autoritou, jsou i vztahy na pracovišti, kde ve vztahu mezi nadřízenými a podřízenými platí autoritářská pravidla. Přesto mezi zaměstnanci existují i velmi neformální vztahy, běžné jsou společenské oslavy (Rusové rádi slaví různé svátky), na veřejnosti se lidé někdy tváří vážně až nepřívětivě a vůči zahraničním partnerům, jsou-li v nižším postavení, se mohou chovat i nadřazeně. Dokáží být také zdvořilí a srdeční a jsou velmi pohostinní.

 

Sovětský kolektivismus zanechal také silné stopy ve vztahu občana a státu: stát je často považován za všemocného pána a občané jsou velmi dotčeni, když se o ně "málo" stará. Například ruští studenti považují za samozřejmé nikoli to, že by platili školné, ale naopak to, že stát bude platit jim. Obdobné požadavky na stát mají i další sociální a profesní skupiny.

Mohlo by se zdát, že rysy výše popsané jako důraz na úspěch v jednání a na soutěživost, včetně toho, že v současné době je jako zvláštnost v Rusku všeobecná lhostejnost k přírodě a životnímu prostředí, naznačují maskulinní společnost. Hofstede přesto charakterizuje ruskou společnost jako výrazně feminní. Domníváme se, že to je díky preferenci sociálního státu a vřelým osobním vztahům.

 

V České Republice v oblasti jednání se setkáme s pomalým postupem jednání, vysokými počátečními požadavky, s poměrně formální prezentací celé skupiny otázek, logickým a argumentujícím způsobem řešení rozdílů. Přihodit se nám může pomalejší poskytování ústupků, někdy impulzivní rozhodování s konečným rozhodnutím převážně od osob ve vedoucích funkcích. Takže vidíme určité podobnosti s ruským jednáním, ovšem ne s tak vyhraněnými taktikami. V rámci soutěživosti se určitě setkáme i s praktikou „výhra – prohra“, ale určitě se zde projevují směry k výhodnějšímu jednání „výhra – výhra“.

 

Účast můžu i žen v rámci budování kariéry je podstatná u obou pohlaví. Můžeme však zpozorovat sílící kariérový přístup žen. S ženami se můžeme setkat na různých úrovních řízení obchodních firem. Diskriminační problémy v rámci pohlaví jsou upraveny již zákonem, ale bohužel se s nimi ještě potkáváme na pracovišti. Určitě jsou patrné také znaky rozdílů ve mzdového ohodnocení. V současné době určitě vyniká vyšší účast na vzdělání a neustále roste zájem studovat vysokou školu.

 

V oblasti žebříčků hodnot se český národ shoduje s ruským. Také je na prvním místě rodina a zdraví. Setkáme se také s pohostinností i smyslem pro humor. V rámci zařazení České Republiky do střední Evropy se můžeme potýkat s celoevropským problémem a tou je přílišná sociální podpora ze strany států. Česká Republika se to snaží zmírnit reformami, plánuje se reforma zdravotní i důchodová.

 

Veškeré rysy naznačují příklon spíše k průměrným hodnotám indexu maskulinity.





Ďîäĺëčňüń˙ ń äđóçü˙ěč:


Äŕňŕ äîáŕâëĺíč˙: 2017-04-15; Ěű ďîěîćĺě â íŕďčńŕíčč âŕřčő đŕáîň!; ďđîńěîňđîâ: 207 | Íŕđóřĺíčĺ ŕâňîđńęčő ďđŕâ


Ďîčńę íŕ ńŕéňĺ:

Ëó÷řčĺ čçđĺ÷ĺíč˙:

Ëŕńęîé ďî÷ňč âńĺăäŕ äîáüĺřüń˙ áîëüřĺ, ÷ĺě ăđóáîé ńčëîé. Š Íĺčçâĺńňíî
==> ÷čňŕňü âńĺ čçđĺ÷ĺíč˙...

1806 - | 1683 -


© 2015-2024 lektsii.org - Ęîíňŕęňű - Ďîńëĺäíĺĺ äîáŕâëĺíčĺ

Ăĺí: 0.01 ń.