Ëĺęöčč.Îđă


Ďîčńę:




Ęŕňĺăîđčč:

Ŕńňđîíîěč˙
Áčîëîăč˙
Ăĺîăđŕôč˙
Äđóăčĺ ˙çűęč
Číňĺđíĺň
Číôîđěŕňčęŕ
Čńňîđč˙
Ęóëüňóđŕ
Ëčňĺđŕňóđŕ
Ëîăčęŕ
Ěŕňĺěŕňčęŕ
Ěĺäčöčíŕ
Ěĺőŕíčęŕ
Îőđŕíŕ ňđóäŕ
Ďĺäŕăîăčęŕ
Ďîëčňčęŕ
Ďđŕâî
Ďńčőîëîăč˙
Đĺëčăč˙
Đčňîđčęŕ
Ńîöčîëîăč˙
Ńďîđň
Ńňđîčňĺëüńňâî
Ňĺőíîëîăč˙
Ňđŕíńďîđň
Ôčçčęŕ
Ôčëîńîôč˙
Ôčíŕíńű
Őčěč˙
Ýęîëîăč˙
Ýęîíîěčęŕ
Ýëĺęňđîíčęŕ

 

 

 

 


Kolektivismus versus individualismus




Věra Gallová

Veronika Nováčková

16. 4. 2006

Úvod

 

Setkávání s lidmi z jiných kultur může na jednu stranu přinášet řadu podnětů a být zdrojem osobního obohacení, na druhou stranu je však nynější svět plný střetů mezi lidmi (eventuálně celými skupinami a národy), které právě jejich příslušnost k jiné kultuře vede k odlišnému způsobu myšlení, cítění a jednání. Navíc existuje množství společných problémů, jejichž řešení vyžaduje spolupráci. A právě proto je potřeba pochopit rozdíly plynoucí z příslušností lidí k různým kulturám či kulturním okruhům.

 

Zejména díky dlouholeté historií a aktuálně zvyšujícímu se podílu provázanosti a spolupráce jsme se rozhodly charakterizovat a odlišit kulturní prvky České Republiky v porovnání s Ruskou federací.

 

Teoretická část

 

Kulturní dimenze podle Hofstedeho

 

V sedmdesátých letech holandský profesor Gert Hofstede studoval rozsáhlý soubor výsledků výzkumu hodnot lidí z více než padesáti zemí celého světa. Tito lidé pracovali v místních pobočkách jedné velké mnohonárodní počítačové společnosti – IBM.

Hofstede pracuje s tzv. dimenzemi kultury, tedy s takovými aspekty kultury,

které jsou měřitelné ve vztahu k jiným kulturám. Za čtyři hlavní dimenze, z nichž je

možno vytvořit čtyřrozměrný model rozdílů mezi národními kulturami, považuje:

 

1) Vzdálenost moci (od malé k velké) – PDI

Kolektivismus versus individualismus - IDV

Feminita versus maskulinita - MAS

Vyhýbání se nejistotě (od slabého k silnému) - UAI

 

Jednotlivé dimenze seskupují množství jevů, u nichž bylo empiricky ověřeno, že se vyskytují společně. Každá země získá v každé z těchto dimenzí jedno skóre, tedy celkem ve všech dimenzích čtyři skóre.

 

Tabulka č. 1

 

  PDI IDV MAS UAI
Česká republika        
Rusko        

 

Graf č. 1

 

Vzdálenost moci

Princip vzdálenosti moci ukazuje míru nerovnosti ve společnosti, vztah k autoritě a způsob jakým je nerovnost ve společnosti přijímána. Vzdálenost moci můžeme typicky porovnávat v případě párových rolí: rodič – dítě, učitel – žák, nadřízený – podřízený.

 

V rámci naší seminární práce se zaměříme na rozlišení znaků pouze na podnikové úrovni. Nízká vzdálenost moci se vyznačuje znaky decentralizace, menší závislosti na autoritě, plochou organizační strukturou, rovnocennost v nadřízenosti a podřízenosti, manažeři se i přesto spoléhají na zkušenosti a dovednosti podřízených, všichni mají mít stejná práva a jsou spokojeni se svou kariérou a pracovištěm. Je uplatňován konzultativní styl vedení. Rozpětí platů není tak široké.

Vysoká vzdálenost moci vyjadřuje, že ve společnosti panuje nerovnost, v níž každý má své vymezené místo, musí tam fungovat určitý řád a všichni jsou závislý na fungování řádu. Hierarchie moci je založena na zmíněné nerovnosti a podřízení jsou na nadřízených závislí. Moc je centralizovaná a od podřízených se očekává, že budou dělat to co se jim řekne. Mzdové systémy vykazují velké rozdíly mezi vrcholem a základnou organizace.

Zajímavé je vysoké číslo u Ruska naznačující jeho vysokou závislost na autoritě.

Kolektivismus versus individualismus

Individualismus přísluší společnostem, v nichž jsou svazky mezi jedinci volné. Předpokládá se, že každý se stará sám o sebe a svou nejbližší rodinu.

Kolektivismus přináleží ke společnostem, ve kterých jsou lidé od narození po celý život integrováni do stálých a soudržných skupin, které je v průběhu jejich životů chrání výměnou za jejich věrnost.

V indexu individualismu skórují vysoko téměř všechny relativně bohaté země, jako příklad si můžeme uvést USA nebo Kanadu. Kolektivistickými zeměmi jsou naopak Čína či Japonsko. Je proto zajímavé srovnání tohoto ukazatele mezi Ruskem a Českou republikou. Česká republika vykazuje průměrné hodnoty, ale Rusko je spíše kolektivistickou zemí.

 

Velice aktuální je vztah individualismu/kolektivismu ve smyslu vzdělání. Zatímco v individualistických kulturách je smyslem vzdělání naučit se, jak se učit, a učení je tedy považováno za celoživotní proces, v kolektivistických kulturách je smyslem vzdělání naučit se, jak postupovat, a učení je pokládáno za proces jednorázový. Bez zajímavosti není ani rozdílnost významu diplomu jako osvědčení dosažené úrovně vzdělání – v individualistických kulturách slouží diplom ke zvýšení sebeúcty jedince, kdežto v kolektivistických kulturách je podmínkou pro uznání jedince ze strany společnosti (hovoříme o tzv. sociální přijatelnosti).

Se zřetelem k práci a pracovním zvyklostem poznamenejme, že pro individualistické kultury je typické hledání průsečíku mezi zájmem jedince a zájmem obchodní společnosti, zatímco v kolektivistických kulturách se očekává, že zaměstnanec bude jednat v souladu se zájmy obchodní společnosti, a to bez ohledu na zájmy vlastní. Rozdíl je i v způsobu řízení - řízení v individualistické kultuře je řízením jedinců, kdežto řízení v kultuře kolektivistické je řízením skupin.

Zaměstnanci v individualistické společnosti jednají v souladu se svým vlastním zájmem. Vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem je chápán jako obchodní transakce, tedy vztah mezi prodávajícím a kupujícím na trhu práce. Management je managementem jednotlivců.

V kolektivistické kultuře zaměstnavatel jedná se zaměstnancem jako s osobou patřící do určité skupiny. Vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem připomíná rodinný vztah. Management je managementem skupin





Ďîäĺëčňüń˙ ń äđóçü˙ěč:


Äŕňŕ äîáŕâëĺíč˙: 2017-04-15; Ěű ďîěîćĺě â íŕďčńŕíčč âŕřčő đŕáîň!; ďđîńěîňđîâ: 204 | Íŕđóřĺíčĺ ŕâňîđńęčő ďđŕâ


Ďîčńę íŕ ńŕéňĺ:

Ëó÷řčĺ čçđĺ÷ĺíč˙:

Áîëüřčíńňâî ëţäĺé óďóńęŕţň ďî˙âčâřóţń˙ âîçěîćíîńňü, ďîňîěó ÷ňî îíŕ áűâŕĺň îäĺňŕ â ęîěáčíĺçîí č ń âčäó íŕďîěčíŕĺň đŕáîňó Š Ňîěŕń Ýäčńîí
==> ÷čňŕňü âńĺ čçđĺ÷ĺíč˙...

1774 - | 1544 -


© 2015-2024 lektsii.org - Ęîíňŕęňű - Ďîńëĺäíĺĺ äîáŕâëĺíčĺ

Ăĺí: 0.01 ń.