.


:




:

































 

 

 

 


5




 

İSLAM - Budizm ve Hıristiyanlık ile birlikte üç dünya dinlerinden biri. I. VII ortaya çıkmıştır. Arap Yarımadası'nda. I. fazla 1 milyar takipçi sayısı.. I. başta Yakın ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika, ülkelerinde yanı sıra, bazı Asya ülkelerinde yaşayan Destekleyenler. IV, modern Müslüman ülkelerin iç ve dış politikada ve uluslararası ilişkilerde önemli bir rol oynar. Son yıllarda, bölgesel ve uluslararası İslami, siyasi, ekonomik ve kültürel organizasyonlar onlarca sahip. Rusya'da İslam Konferansı, İslam dünyasının Ligi, Avrupa İslam Konseyi ve diğer AI organizasyonu - -. Ortodoks Kilisesi sonra dini itiraf takipçilerinin ikinci en sayısı çoğu etkili uluslararası arenada vardır. Rusya Federasyonu, 1 Ocak 1998 tarihi itibariyle 51 tüzüklerini merkezi ve ofisler, 2734 toplumların (topluluklar), Müslümanların çoğu Kuzey Kafkasya'da, Volga bölgesi ve Urallar, Sibirya bölgelerinde yaşayan Rusya Federasyonu I. 106 dini eğitim kurumlarına kayıtlı.

(. canton) 1) ( ) ; 2) - . .

 

CANTON (Fransızca kanton.) - 1) bölgesel birim (federasyon tabidir) İsviçre'de; Fransa ve bazı diğerleri. Devletleri'nde 2) Temel idari-bölgesel birim.

 

(. Kanzler) (., . ).

 

CHANCELLOR (Alman Kanzler.) - (. - Hükümet Başkanı Avusturya ve Almanya Federal K. örneğin) ülkelerin bir dizi üst düzey yetkililerin biri.

 

- (. carte blanche) , .

 

CARTE BLANCHE (Fransızca kayıtsız şartsız.) - Figüratif anlamda - sınırsız güç, eylem tam bir özgürlük.

 

(< . caudillo ) , .

 

CAUDILLİSMO (<İspanyol caudillo lideri.) - Latin Amerika diktatörlerin tahakküm sisteminin askeri şiddet güç ve iktidar geliyor.

 

(. coalitio < coalitis ) 1) , ; 2) ; 3) , . . , (. ). . . . .

 

KOALİSYON (. Lat Coalitio <kombine coalitis) - 1) Derneği, ortak hedeflere ulaşmak için gönüllü olarak sendika; 2) devletlerin siyasi veya askeri ittifak; 3) Birlik, ortak seçimlere katılımı ve bir koalisyon hükümeti kurulması için siyasi partilerin bir anlaşma. K. Seçim - siyasi partilerin bir anlaşma, parlamento cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimler pas ortak aday ortaklaşa aday (Seçim Sistemi bkz.). Parlamenter K. - TBMM'de ortak eylem üzerinde siyasi partilerin bir anlaşma. Çoğu zaman, K. - Bir koalisyon temelinde hükümetin kurulmasında çeşitli siyasi partilerin anlaşması.

, , , - . , (, , , , ), XV ., XX ., . : , , , . - , , , . 60- . . , ., . , , (1990).

 

SÖMÜRGECİLİK - ülkenin siyasi, ekonomik ve manevi köleleştirilmesi sosyo-ekonomik açıdan daha az gelişmiş olma eğilimindedir. Sömürge fethi, XV yüzyılın sonundan beri Avrupalı güçler (Portekiz, İspanya, İngiltere, Fransa, Hollanda), tarafından., XX yüzyılın başında Peaked., Dünyanın pek çok sayıda imparatorluklar arasında bölündü zaman. ABD, Almanya, İtalya, Japonya: o zaman eski sömürgeci güçler yenilerini ekledi. İkinci Dünya Savaşı bir sürüsü nedeniyle ulusal kurtuluş hareketlerinin, büyüme, daha sonra sömürge imparatorluklarının toplam çöküşü bir krize yol açtı, ve. Erken 60-ler tarafından. On eski kolonileri bağımsız ve egemen devletler haline geldi. Sömürge Ülkelere ve Halklara Bağımsızlık Verilmesine kabul Beyannamesi'nde, K. insanlığa karşı bir suç olarak nitelendirdi. son büyük sömürge toprakları, bağımsızlığını kazanmış (1990) Namibya oldu.

(< . congressus , ) 1) , . ; 2) - ; 3) , .

 

KONGRE (<lat congressus toplantı, toplantı.) - 1), Amerika Birleşik Devletleri, Paraguay ve diğer bazı ülkelerde bir iki meclisli parlamento adı.;. 2) birçok ülkede bazı siyasi örgütlerin adı; 3) Kongresi, çoğunlukla uluslararası toplantı.

 

(. Constitutios ) , , , . . . . XVIII . (CLLW ) , . . . , . ., , . , ., . . , , , .. . . . 12 1993 . . , 137 ( 9 ) 9 .

 

ANAYASA (Latince Constitutios ayarı.) - Devletin temel yasası, yüce yasal gücü vardır ve merkezi ve yerel yönetimler, kendi yetki ve ilişkileri, vatandaş ve devlet temelleri ilişkinin örgüt temelini belirler. K. - demokrasinin en önemli kurumlarından biri. XVIII yüzyılın sonunda fenomen ilk K. (CLLW Fransa) monarşik mutlakiyet ortadan kaldırılması bir sonucudur devlet demokratik formları K. tutarlı iddianın ana rolü gelecekte oldu. Form K, kodlanmış kodlanmış değil, ve karışık tip ayrılmıştır. Bir anayasal nitelikteki ana konuları düzenleyen bir tek yazılı eylemdir ise K., kodlanmış olduğunu. Bu konular yazılmış birkaç eylemler tarafından yönetilir, sonra K kodlanmış değildir. eylem bakımından K. kalıcı ve geçici ayrılmıştır. görevdeki Rus referandum 12 tarafından kabul edildi K. Rusya Federasyonu Önsöz, Madde 137 (müşterek 9 bölüm) ve 9 puan Final ve Geçici Hükümler oluşur Aralık 1993.

(. consul) ) ; . ; 2) 18 VIII (9 1799 .) (1804) , ; 3) , -. () . , , , , . .

 

CONSUL (. Lat Konsolos) - D) eski Roma'da Cumhuriyet döneminde - iki seçilmiş üst düzey yetkililerin başlığı; Empire K. - sadece onursal unvanı; 2) İmparatorluğun kurulması (1804) kadar 18 Brumaire Yıl VIII 1799 (9 Kasım) darbesinin ardından Fransa'da - yüce yürütme gücü ile kazanılmış üç kişiden başlığı; 3) Bir resmi hükümet bir litre atandı. kendi ülke, vatandaşlarının ve tüzel kişiler, siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer tanıtım çıkarlarını korumak için orada ikinci açık rızası ile vb (İlçe),.. Devlet. gönderme ve alma Devletler arasındaki ilişkiler.

, , , , , - .

 

MODERNLEŞME - sanayileşme, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri gelişim süreci ile ilgili olarak toplumda meydana gelen ekonomik, sosyal, kültürel ve politik değişimlerin bir dizi.

 

ߖ , . , .. - , , .

 

MONARŞİ - üstün güç bir kişinin elinde toplandığı olduğu hükümet Formu - hükümdar ve kalıtsal. mutlak monarşi vardır, yani egemen güç hükümetin yasama ve yürütme organlarıyla için geçerli değildir hangi anayasa veya diğer herhangi bir yasa ve anayasal monarşi ile sınırlı değildir.

 

, . . ; ( ). .

 

MİLLİETÇİLİK - Belirli bir ulusal topluluk ile kimlik ifade inanç ve semboller, bir sistem. olumlu anlamda milliyetçilik vatanseverlik olarak ifade edilmiştir. olumsuz anlamda milliyetçilik - diğer ulusları belittling pahasına milletin yüceltme; Ulusal (devlet ve tüketici milliyetçilik) temelinde ayrımcılık politikalarını ve uygulamalarını yürüten. milliyetçilik Son aşırı formu - faşizm.

 

, , , , , , . . , , : 1) ; 2) , ; 3) , . . , (.. ). IX .

 

ULUS - etnik tip, sınıflı toplumun gelişmesi karakteristik ve tarihsel ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi, kapitalizmin ortaya çıkışı, feodal parçalanma ortadan kaldırılması ile svyazannyyo, anadilde okuma-yazma ve edebiyat yayılması, ulusal kimliğin güçlendirilmesi. P. Sorokin, millete göre - bir grup insan: 1) aynı devletin vatandaşı olan; 2) ortak bir dil ve bu insanlar ve onların öncüleri ortak bir geçmişiniz kaynaklanan kültür varlıklarının ortak bir dizi var; 3) yaşadıkları ortak topraklarını işgal ve atalarının yaşamıştır. Bütün bu işaretler sadece birlik bir ulus oluşturur. "Bir ulus - devletini kazanmış bir millet," (IA Ilyin). Rus ulusu bu anlamda IX yüzyılın ortasında oldu.

 

Oo

.

 

OLİGARŞİ - bir kurum ya da toplumda ekonomik açıdan egemen azınlık kural.

 

( . passio ) .. , , , ( , , ) , - ( ). , .

 

PASSİINARNOST (Latince Passio gelen -. Tutku) - etnogenezinde teorisinin temel kavramlardan biri LN GUMİLYOV, insanların özel mülkiyet niteliği gösteren biyosfer konusunu canlı biyokimyasal enerji varyasyonları tarafından provoke ve herhangi bir amaca (genellikle hayali) uygulamaya yönelik faaliyetlere (bilinçsizce, daha sık bilinçli ya da,) yenilmez iç arzusu olarak gösterdi. Bu amaç tutkulu bireyler daha az, bazen hemcinsleri aşiret hayatı ve mutluluğu bile kendi hayatından daha değerli görünüyor.

 

(, , .), . , , . , , , ().

 

POLİTİKA - otorite doğa ve toplum faaliyetinin içeriği üzerinde bir etkisi vardır (Güç, ekonomik, bilgi, vb), hangi anlamına gelir. politika kapsamı sadece doğrudan kural sahip olanlar değil, aynı zamanda diğer birçok sosyal grupların eylemleri kapsamaktadır. politikası (lobicilik) üzerinde bir etkiye sahip olabilecek insanlar kontrol ünitesinde yer almayan çeşitli yolları vardır.

 

. . .

 

BÜYÜKELÇİ - protokole ilişkin en üst düzeyde diplomatik misyon başkanı, devlet başkanı akredite.

 

, ( ) . , . , , , , , . , , , - . - , - : (), (). , ; , , ; , , , ; , ( .

.. , ,

( .. ); , , .

.. , , -, . () : , , , , , , , .. . : , , , , , , . . - : , , , ; , .. , ; ; , , .. : , , , . : , , .

.. . , , : , . , , , , , ..

, , .., ( ), ( , , , .), ( ) - ( , , , ).

 

1) , , . . , ^ (., , .). . ; 2) , , .

 

 

İNSAN HAKLARI - insan (sosyal topluluk) arasındaki ilişkiyi düzenleyen ilke ve kurallar sistemi ve Devlet ve bazı sosyal ve maddi mal almasını sağlamak için.

Tarihsel olarak, birinci statik düşünme biçimi kişi ve sahibi ile ilgili olarak özerklik onuru fikrini onayladı, fikirleri ve doktrinler Estestenno kanun vardır. Modern zamanlarda, hayat özgürlük, mülkiyet, doğal devredilemez ve kutsal zorunluluklar olarak baskıya karşı direnişin temel insan haklarının egemen anlayış olur, normlar, insan ve iktidar arasındaki ilişkiler.

kitle için önemli katkı | adam kavramını altında yatan insani değerlerin yayılması, dini ve ahlaki normlara onları bağlı Hıristiyanlık tanıttı. Daha sonra, devlet ve yasal belgelerde somutlaşan siyasi-institutsiopalnoe tanıma bulundu: yorum "Bill (ABD), vatandaşı (Fransa) İnsan Hakları Bildirgesi. Birleşmiş Milletler Şartı ve İnsan Hakları Evrensel Bildirisi denebilecek dünya topluluğu tarafından benimsenen belgeler arasında; self-determinasyon halkların hakkını ilan ve insan haklarına tam yararlanmada Devlet yükümlülüğü kurar Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi; Bireyler ve halklar arasındaki savaş propagandası, düşmanlık ve şiddeti yasaklayan yasalar kabul katılan Devletlere yükümlülükler getirmektedir Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi; evrensel olarak geçerli standartları yola sözleşmelerin bir dizi (insan haklarının uluslararası bir standarttır.Modern bilim p.ch. içinde düşmanlık bireyi sebep veya önemli ölçüde sınırlayabilir eylemi kaçınmaya devleti ve halkı zorlayan, negatif ayrılmıştır Onun özgürlüğü (negatif p.ch. bireysel özgürlüğün temelini oluşturan); ve pozitif, devlet ve bireysel olanları, ya da diğer faydalar sağlamak için belirli eylemleri gerçekleştirmek için insanları zorlayan.gerçekleşme p.ch. alanında bölünmüş, medeni, siyasi, sosyo-ekonomik, kültürel ve çevresel. Sivil Daire (kişisel) haklar şunlardır: böylece hayat, özgürlük hakkı ve kişi güvenliğini, şerefini, adil, bağımsız ve açık yargılanma korunmaya hakkı, yazışmalar, telefon ve diğer iletişim gizlilik, hareket özgürlüğü ve. d. Bunlar çoğunlukla olumsuzdur. Siyasal haklar: vatandaşlık hakkı, oy hakkı, siyasi örgütlenme, gösteri ve toplanma, medya özgürlüğü, vicdan özgürlüğü, ve diğerleri özgürlüğü. Bu haklar devlet ve toplum yönetiminde vatandaşların aktif katılımı için fırsatlar sağlar. Sosyal ve ekonomik haklar: Sağ işini serbestçe seçmeye, çalışmak için sadece ve işin ve işsizliğe karşı korunma hakkı elverişli koşullar, eşit işe eşit ücret hakkı; dahil olmak üzere mülkiyet hakları, ve gizlilik, sendika kurma ve kendi çıkarlarını korumak için onlara katılmak için hakkı; dinlenme ve eğlence hakkı; hastalık, sakatlık, yaşlılık, vb durumunda güvenlik hakkına sahiptir Kültürel haklar: eğitim, kültürel değerlere erişim, sanatsal ve teknik yaratıcılık özgürlüğü, öğretim ve başkalarına doğru.Çevre haklar: olumlu bir çevre hakkı, kendi durumu hakkında ve hasar için tazminat güvenilir bilgi insan sağlığı için neden ekolojik suçlar ile yüzyıl veya özellik. P.ch. yakından sorumlulukları ile bağlantılı. insan ve çoğu ülkenin anayasalarında yüceltilen vatandaşın görevleri arasında, yasalara uygun ve hak ve diğer kişilere, böylece vergilerin ödeme, yürütme organının teslim şartları, doğa koruma, çevre, kültürel anıtlar ve özgürlükleri saygı yükümlülüğü bulunmaktadır.

modern devletlerin anayasaları, bir kural olarak, malzeme (fon ve mülk), siyasi dahil p.ch. teminatı, verilen (Kuvvetler ayrılığı, muhalefetin varlığını, bağımsız yargı, özgür medya, ve diğerleri.), Hukuk (demokratik yasalar) ve manevi ve ahlaki (eğitim, bilgi, gelişmiş ve etkin kamuoyu, sağlıklı bir ahlaki atmosfer Kimi erişim seviyesi).

- 1. - . 2. , .. .

 

YURDA - menşe ülkesine bir kişinin geri dönüşü 1.. kar 2. dönüşü, yani ülke ekonomisine yatırım amacıyla yatırımların menşe ülkedeki yabancı yatırımların elde edilen gelirin dönüş.

(< . sanctio ) 1) , ; 2) , ; 3) -. ; 4) (, , ) , .

 

YAPTIRIMLAR (. <Lat sanctio sıkı yönetmeliği) - 1) onayı ve teşvik ya da onaylanmama ve ceza ulusal standartlar bakım amaçlı; hukuku ihlal sonuçları ortaya koyuyor 2) yasal norm; Bir litre yüksek makamın 3) onayı. au buna yasal bir gücü vermek için; 4) Uluslararası hukuk - uluslararası antlaşmaları ihlal devletlere karşı önlemlerin etkisi (ekonomik, mali, askeri).





:


: 2017-04-15; !; : 327 |


:

:

, , .
==> ...

1780 - | 1465 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.055 .