.


:




:

































 

 

 

 


2




 

, - . .. : ( 25 1991 . ), , , . , , ,

 

BÜYÜK GÜÇLER - nedeniyle askeri ve siyasi potansiyeli uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğunu belirtiyor. İkinci Dünya Savaşı sonra Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa ve Çin - (Sovyetler Birliği, 25 Aralık 1991 yılına kadar) Rusya Federasyonu: resmen BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri düşündü. Son yıllarda, birçok devlet vb Brezilya, Almanya, Hindistan, özellikle de BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin sayısının artırılması konusunu gündeme getirmiştir.

 

.

 

BÜYÜK MİLLET MECLİSİ - Türkiye'nin tek kamaralı parlamento adı.

 

ܻ . ( ).

 

"WESTMIİNSTER MODELİ" - Hükümetin parlamenter sistemin ortak isimlerinden biri. dönem İngiliz Parlamentosu (Westminster Abbey) ikamet adını türemiştir.

 

- , , . . .-. , , , , . (, .) .-. (., ), (., ). .-. 1991 1993.

, , .

BAŞKAN - Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Hindistan ve diğer bazı ülkelerde Başkan Yardımcısı başkan olarak aynı dönem için, bir kural olarak seçilmesi. Koşullar bir dizi ortaya çıkması üzerine (ölüm, cumhurbaşkanının istifası, ve diğerleri.) ya da otomatik olarak başkan (örn., Arjantin ve ABD'de) olur, ya da sadece bu koşullar süresince görevinden değiştirilmesi (örn., Hindistan). Rus pozisyonu 1993 - 1991 yil. Güç Elite - ellerinde siyasi ve ekonomik gücü konsantre kişileri içeren küçük bir grup.

 

, . , ( - ) . ( ) .

 

GÜÇ - Belirli hedeflere ulaşmak ve ne olursa olsun direniş, toplumsal ilişkiler çerçevesinde kendi çıkarlarını gerçekleştirmek için bireylerin veya grupların üyelerinin yeteneği. Güç - Bu bir kişi (veya herhangi bir şahıs) belirli bir şekilde hareket etmeye zorlamak için başka etkiler de insanlar arasındaki istemli ilişkidir. Güçlü etkisi (etkisi diğer formlarından farklı olarak) bir özelliği de zorlama olduğunu belirtir.

 

(., , ). . . . , , , -, , . , .

. , ( , , - ) . , (, ). , . . .: ; ; (, ); . . , . ., , , , .

. , , (., 5080- .). . . , , , . . , , .. , . .

 

SAVAŞ - Bir Devletin organize silahlı kuvvetler ya da diğer siyasi yapılar tarafından açık bir silahlı şiddet (örneğin, yetkililerin muhalefete yönelik isyancı silahlı gruplar.). S. doğrudan siyasete ilişkin ve siyasi içeriğe sahiptir. Olguların çoğunda S. uzun vadeli ekonomik, bölgesel, ideolojik, askeri, stratejik, jeopolitik, diplomatik ve diğerleri. S. adil, meşru (bireysel ya da saldırganlığa karşı kolektif öz-savunma, BM Güvenlik Konseyi, self-determinasyon hakkının kullanılmasında ulusal kurtuluş savaşı saldırgana karşı zorunlu askeri yaptırımlar) ve S. haksız, hukuksuz (saldırganlık, sömürge savaşları) vardır. Haksız, adaletsiz S. uluslararası bir suçtur. Aşağıdaki Q da vardır: Interstate ve sivil;. agresif ve defansif,S. tarafından geniş yorumlanması ile uluslararası ilişkiler, silahlanma yarışı ve silahlı güç kullanma durumlarını veya devletlerin blokları rakip karşılıklı tehditler gerginlik deşarj politikasını (örn., Soğuk Savaş 50-80th.) Bazen uluslararası ilişkilerin çeşitli alanlarda devletler arasında politikası rekabeti.

 

.

 

ULUSAL HALK KONGRESi - Çin'de devlet gücünün en yüksek yasama organı.

 

10 1948 . . , , , . . . 1 . , , -. , , .., , , . , , . , , , , , . , , , , . , , , , , , , , , , . , , , , , . 50 , : , .

. , , , . 70- .

 

EVRENSEL İNSAN HAKLARI BİLDİRGESİ - Bu tarih Uluslararası İnsan Hakları Günü olarak kutlanır BM Genel Kurul 10 Aralık 1948 tarafından kabul edildi. Bildirge, temel sivil, politik, sosyal, ekonomik ve kültürel hak ve özgürlüklerin aralığını görmemektedir. tüm insan haklarının kalbinde eşitlik ilkesidir. Sanata göre. Tüm insanların 1 Beyanı özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Herkes herhangi biri olmadan, orada belirtilen tüm haklara sahiptir. vb ırk, renk, cinsiyet, dayalı ayrımcılık, tüm yasa önünde eşittir ve yasanın korunmasından eşit olarak hiçbir ayrım gözetilmeksizin hakkına sahiptir. Kişisel arasında, temel sivil haklar Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği hakkı ilan etti.Hiç kimse kölelik, kulluk, işkence, keyfi tutuklama, gözaltı ya da sürgünde yapılacaktır belirtilmektedir. Herkes özel ve aile yaşamına, konutuna, haberleşmesine gizlilik, şeref ve şöhretine, tarafsız bir mahkeme koruma hakkının korunması için saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. inanç özgürlüğü, vicdan, barışçıl toplanma ve örgütlenme, onun ülkeyi kontrol hakkı, oy hakları, hareket özgürlüğü, sağ sığınma için, vatandaşlık, mülkiyet, evlenme ve herhangi bir kısıtlama olmaksızın bir aile kurmak hakkı gibi siyasi haklar ilan eder. Bildirge eşit iş için adil ve elverişli ücret ve eşit ücret, çalışma hakkı sağlar, sendika kurma hakkı, sosyal güvenlik ve annelik ve çocukluk, kültürel yaşamda eğitim ve katılım hakkının özel koruma, dinlenme. Daha sonra, Bildirgesi dayalı insan hakları 50 çok taraflı anlaşmalar, özellikle iki anlaşmalara kabul edilmiştir: (. İnsan Hakları Sözleşmeleri bakınız) Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi ve Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi. Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi ve Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi (bkz. İnsan Hakları Sözleşmelerinde).

Bildirgenin hükümleri dünyanın birçok ülkesinde anayasalarında yansıtılır. Beyanname - Geniş özetleyen ilk uluslararası belge, her ne kadar tam değil, temel insan haklarının listesi. SSCB resmen 70'lerin sonunda beyanname tanıdı.

, (, ) (., ).

. , , ( , , ). , , . . , , , . : (); ; (); . . : ( ), . . . , , , , . , . , . . , , . : , - , ( , ). , .

 

SEÇİM - temsilci organları (TBMM, yerel yönetim) ve bazı üst düzey hükümet pozisyonları değiştirilmesini oluşturan bir yöntem, modern demokrasi, insan ve siyasi sürece katılımları iradesinin ifade ana şekillerinden biri ve aynı zamanda en önemli kurum (örneğin, başkan.). Farklı ülkelerin politik (yerel, genellikle kent, hükümet) belediye, meclis, başkanlık vardır. Buna ek olarak - olağanüstü, düzenli ekstra. büyük ilgi, bir ülkenin hukuk, demokratik gelişme derecesini yansıtan seçim hukuku ilkelerine göre sınıflandırma B hak, onun seçim sistemi büyük ilgi, bir ülkenin hukuk, demokratik gelişimi, onun seçim sisteminin derecesini yansıtan seçim hukuku ilkelerine göre sınıflandırma hak ediyor. Bu durumda, geleneksel bölümü zıt çiftleri biçimini alır: Genel - sınırlı (mülk); Eşit - eşitsiz; (Çok aşamalı) dolaylı - dolaysız açık oylama - gizli tarafından. Özgür ve demokratik bir üç şartın yerine getirildiği takdirde mümkündür: Alternatif (seçmen birden fazla aday birini seçmek için fırsat vardır), seçim kampanyasının özgürlüğü ve seçmen iradesinin özgürlüğü. Modern dünyanın Çoğu ülke kendi anayasalarına ya da gizli oy ile genel ve eşit hakkının özel seçim kanunu ilan etmişlerdi. Seçimlerin evrensellik seçimlere katılma yasal yaşa ulaşmış tüm vatandaşların hakkını içerir ve bu hukuk çerçevesinde aktif bir oy hakkı ve pasif olarak ifade edilir.

 

, , . .. : ; , -. ( . . ) , . .. , , , , ; , , , . .. , . ; . .. , , . .. ( - ..) 2/3 , . . .. . .. , , , . , , -, . . , , .

.. - -. .. , , , , .

( . genos . caedere ; . , ) , , , . , .

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KURULU- eşit haklara sahip olduğunu her biri BM üye ülkeleri, - Ana, bütün Devletleri içeren BM organları, biri. BM, uluslararası barış ve güvenliğin korunması konusunda işbirliğinin genel ilkelerini göz önünde bulundurarak geniş yetkileri vardır; herhangi bir sorunu tartışmak. (Vol. H. Ve Birleşmiş Milletler üyesi) Devlet, ya da bu konularda Güvenlik Konseyi ve öneriler yapar.

BM araştırma düzenler ve ekonomik, sosyal, kültürel, eğitsel, sağlık alanında işbirliğini teşvik etmek amacıyla önerilerde bulunur; ırk ayrımı, cinsiyet, dil ya da din olmadan tüm insan hakları ve temel özgürlüklerin teşvik edilmesi. Birleşmiş Milletler almak ve yıllık ve özel Güvenlik Konseyi'nin raporları yanı sıra diğer BM organlarının raporları da kabul eder.; yorum ve BM bütçesini onaylar.

Çözümler GA bütçe sorunları ve prosedürleri kararları hariç, BM, BM üyeleri için bağlayıcı değildir. Çözümler GA BM (vb uluslararası barış ve güvenlik-Seçim Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyeleri, bakımı ile ilgili) önemli konularda BM'nin hazır bulunan ve oy kullanan üyelerin 2/3 çoğunluğuyla alınır ve diğer hususlara ilişkin -. Basit bir çoğunluğu. ETC her üyesi Birleşmiş Milletler bir oy hakkı vardır. GA BM Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Vesayet Konseyi, Uluslararası Adalet Divanı'nın daimi olmayan üyelerini seçer. Güvenlik Konseyi'nin tavsiyesi üzerine, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Birleşmiş Milletler kendi dışlanmasını, Birleşmiş Milletler yeni üyeler bir resepsiyon üreten Üye Devletlerin hak ve ayrıcalıklarının askıya alma kararı atayacak

Meclis bir oturum işletim prosedürü vardır. Onun üyeleri, Güvenlik Konseyi'nin isteği veya BM üye devletlerin çoğunluğu BM Genel Sekreteri tarafından toplanacak, düzenli ve özel ve acil özel oturumda buluşuyor.

GA Oturumları BM'nin New York'taki BM genel merkezinde öngörmektedir. resmi ve çalışma dilleri, GA BM Fransızca ve Rusça, İngilizce, Arapça, Çince, vardır.

Soykırım (Yunanca Genos gelen - bir tür ve Latin caedere - öldürme;.. harfleri "klan ya da kabilenin imha.") - Motive ırksal, ulusal, dinsel, sınıfsal belirli nüfus gruplarının imha. Kural olarak, soykırım, ırkçılık, faşizm ile bağlantılı.

 

(< . ge + politike ) , , , , ( ) .

., , . ., . . , , , . . , , , ; . ! . , . , . . . , , , . . . .

. , . : 1) - ; 2) ; 3) . : ( , ); ( , , , ..); ( , , , .); (, , . .); (, , , , , .); ( , ); ( , , ..).

GEOPOLITIK - Devletin fizi Kökeni gelenek ile, siyasi coğrafya serbest bırakılması ile ilişkilidir. Bu bağlamda, birçok teorisyenler ve siyasi coğrafya arasındaki farkları ascertaining tutarı genetik tanımını vermek. Nedenle, siyasi coğrafya geçmiş gelişimi boyunca değişikliklerin çalışmayı içerebilir devletin statik açıklamasını, memnun olduğuna inanılmaktadır.

kisisel ve sosyal, maddi ve manevi kaynakların kümesini inceleyen bilim, (ve bazı durumlarda bile sadece onun varlığı olarak) uluslararası arenada kendi amaçlarına ulaşmak için olanak sağlayan potansiyel kullanımını oluşturan

tartma ve j devlet, her zaman odaklanmıştır hangi belirli bir durumu tahmin, bir disiplindir; gelecek. Oldukça yaygın! Bu yaklaşıma göre, organik G. tanımı, G. bazen devlet olarak adlandırılan, yaşayan bir organizma olarak devlet bilimi olarak kabul edilir. Söz konusu bilim anlaşılması için önemli olan enstrümantal tanımıdır. Bu bakış itibaren, G. dış politikasının geliştirilmesinde kullanılan bir araç olarak anlaşılan ve dikkate ekolojik coğrafi, demografik ve bazı diğerleri. Faktörler almasına izin veriyor

Söz konusu bilim anlaşılması için önemli olan enstrümantal tanımıdır. Bu bakış itibaren, G. dış politikasının geliştirilmesinde kullanılan bir araç olarak anlaşılan ve dikkate ekolojik coğrafi, demografik ve bazı diğerleri. Faktörler almasına izin veriyor. Bir bilim coğrafi determinizm oynadığı en önemli rol olarak G. teorik önkoşullar olarak.

G. Modern belirleyicileri bir dizi kapsamlı bir analizi yoluyla devletin dış politikasını inceleyen bilim dalıdır. jeopolitik analiz üç açıdan ayrılır:

kendi gelişim belirli bir coğrafi ve zamansal koşulları açısından sosyo-politik durumun 1) çalışması; aynı toprakları üzerinde farklı ve çoğu zaman karşıt görüşleri ile gerçek veri 2) Karşılaştırılması; 3) beklentisi ve uzay stratejisi siyasi dönüşümü için öneriler.

 

( ), , , . (, , , ) .. (, ), , , . . .. , (, ), (, ), (, , ) . .., (, ) . .. : ; ; ; (, ..); ; ( , ); ; ; (); , ; . .. ( ) ). .. .





:


: 2017-04-15; !; : 329 |


:

:

- - , .
==> ...

1960 - | 1910 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.038 .