.


:




:

































 

 

 

 


1




..

..

- -


 

, . , .

- - , . , . 1-2, , . , , .

- , , .

, , -.

 


A a

( . nnexio ) , , . , , , , . ILHAK - (Latince annexio gelen -. Bağlama) - bir devlet ya da başka bir devletin toprakları sınırları yani sıra uluslararası toplumun ortak kullanımda olan boşluk zorla ve yasadışı.İlhak yasadışılık, kuvvet ya da toprak bütünlüğü, Devletlerin siyasi bağımsızlığına karşı kuvvet tehdidi kullanımını ve yasaklayan BM Şartı'na, uzakta olmak, silahlı aşırı ideoloji olarak agresif bir dış politikanın bir parçası görünür olması

 

(. agrement < agreer ) . . . ; , .- AGREMENT (fr agrement <agreer onaylamak.) - Diğer Devletin diplomatik temsilcisi olarak belirli bir kişinin atanması için devletin resmi rızası. Bir aday aldıktan sonra A. persona grata olur; Negatif cevap kişi grata olduğu anlamına gelir.

, . , , . , . , , , . , () . . : - , . , - .

ENCLAVE - Devletin topraklarının bir parçası, tamamen başka devletlerin topraklarında çevrildigi zaman. Devletin parçaları, tamamen tek bir ülke ile çevrilidir, tam enclaveler denir. Topraklarının kavramı arazi toprakları ve karasuları içerir. Arazi sahibi devlet, perspektifinden bakıldığında, bu "yerleşim" denir, terim "yerleşim" diğer ülkelerde kullanılmaktadır. Bu tamamen başka (bir) ülke tarafından çevrelenmiş ve denize erişimi yok sadece eğer dönem "yerleşim" kullanılmıştır belirtiyor. Bu durumda, bu terim "yerleşim" hiç kullanılmaz. Güney Afrika'da Vatikan ve San Marino, İtalya, Lesotho: üç durum vardır. devlet işaretleri bir dizi de, İtalya'nın içinde bir yerleşim bölgesi toprakları sahibi Malta Nişanı vardır

 

(< . agressio ) , -. , ( , 14 1974 . ). . .

 

SALDIRGANLIK (<agressio saldırı lat.) - "Egemenlik, toprak bütünlüğünün veya başka bir devletin siyasi bağımsızlığına veya litre karşı Devlet tarafından silahlı kuvvet kullanımı. Birleşmiş Milletler Şartı ile tutarsız diğer şekilde "(" 14 Aralık 1974 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kabul Saldırı tanımı "). AA barış ve insanlığın güvenliğine karşı en ağır uluslararası suç olarak kabul edilir.

 

(< . acclamatio ) ,

, ..

 

ACCLAMATION (<lat acclamatio ünlem.) - Oy hakkı olmadan, uluslararası kuruluşlar ve konferanslar, karar verme yönteminin uygulanmasında kullanılan merkezi

alkış, notlar, vs. ile karar onayı

 

(. alliance) , , .

 

ALLIANCE (Fransızca ittifak.) - Birlik, ortak hedeflere ulaşmak için bireylerin, siyasi partiler veya devletler birliği.

 

 

- (Association of South East Asian Nations ASEAN) - . . 1967 , , , . (1984) (1995).

 

ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği - ASEAN) - Bölgesel hükümetler arası siyasi ve ekonomik organizasyon. Rus siyasi kelime kısaltma ASEAN kullanmak için yapılmıştır. Endonezya, Malezya, Singapur, Tayland ve Filipinler'de Dışişleri Bakanları toplantısında Bangkok Bildirgesi'nin 1967na temelinde kurulan. Daha sonra Brunei (1984) ve Vietnam (1995) katıldı.

 

.

 

ATLANTIKCILIK- ideoloji ve yakın ittifak ve Batı Avrupa ülkeleri ile geniş kapsamlı ABD işbirliği politikası.

 

( . absentis ) , , . . .

 

DEVAMSIZLIK (Latince absentis -. Deplasman) - politik yaşama yönelik halkın kayıtsız tutum tezahürü, o katılımı kaçınarak, dahil seçimlerine katılma...

 

, . , .

( . autokrateia , ) , .

 

MUTLAKIYET - hükümdar - siyasi iktidar bir kişinin elinde olduğu hükümet şeklidir. Bu devlet gücünün, güçler ayrılığı gerçek olmaması merkezileşme son derece yüksek derecede sahiptir.

Otokrasi (Yunanca autokrateia gelen -. Despotluğu, otokrasi) - devlet bir kişinin sınırsız ve kontrolsüz egemenliğe dayalı bir hükümet biçimi.

 

( . autonomia , ) , , - , . ( . veto ) - , , , . .

 

ÖZERLİK (Yunanca otonomi gelen -. Hükümet, bağımsızlık) - Anayasa ile düzenlenmiş olarak yetenek, kamu eğitiminin bir parçası olarak toprak ve siyasi kuruluşların bağımsız, nispeten bağımsız işleyişi hakkı.

Veto geniş anlamda Kurum tarafından alınan herhangi bir kararın yasağı anlamına değil, aynı bedenin ya da bu hakka sahip kişilerin pozisyon ile örtüşmesidir.

- (Latince veto -. Yasakla). siyasal pratikte, veto hakkı başka bir bedende veya kişinin bir karar ya da emri yerine siyasi bir gövde veya bir kişi yasaklayan olasılığıdır.

 

 

(. balance , ) , , , , .

: 1. , XVXVI . , .

2. . XV XVI . , . , , (1648), (1713), (1815), - (19191922), - (1945).

3. . XX . .

 

DÜNYA SİYASETİNDE GÜÇLERİN DENGESİ (harf, ölçeklerin Fransız dengesi.) - Avantajları ve kendilerini belirlenen hedefler ile ilişkili dünya siyaseti, tebaası olarak devletlerin güç özellikleri dezavantajları ve uluslararası alanda alınan önlemlerin bir dizisi.

Küresel politik sistem geliştirme güç tarihsel dengesinin aşağıdaki şekilleri vardır: Antik kökenli ve XV-XVI yüzyıllarda var2. Düzensiz kuvvet dengesi. güç dengesini korumak için devletlerin arzusu örgütlenmemiş, gelişi güzel oldu. devletlerarası siyasi ilişkilerin sistem güç dengesini korumak için. XV- XVI yüzyıllarda merkezi devletlerin yükselişi ile birlikte olmasidir. 3. Büyük Avrupa kıtasının hakimiyeti ve daha sonra dünya için mücadele başladı. Bu mücadele sırasında orada, resmi kayıt sistemi ve her tarihsel dönemde durumu, (1648) Utrecht Dünya Vestfalya Barış vardı en önemli olan çok taraflı uluslararası anlaşmalar (1713) yardımı ile bölgesel ve dünya siyasetinde güç dengesini pekiştirmek, Viyana Kongresi Genel Yasası (1815), Versay-Washington sistemi (1919-1922), Yalta-Potsdam anlaşması (1945). 3. Denge sisteminin çıkarları. siyasi XX yüzyılın sonunda

Bilim dünyası güçleri önde gelen siyasi etkileşimlerin yapılandırmasında oluşumunda çıkarları dengesi değeri kademeli bir artış hakkında bir fikir oluşmaya başladı. Ancak, çoğu kez karmaşık uluslararası konularla ilgili güç siyaseti vardır.

: , , , , . : ; , ; ; ; ; ; ; .. .. . , .. . , .

GLOBAL GÜVENLİK - modern uygarlığın tüm yaşam destek sistemlerinin devlet ve i istikrarı korumak için bir dizi tedbir siyasi, ekonomik, sosyal, doğal, enerji, vb Bunlar: Vb. Politik, ekonomik, sosyal, doğal, enerji, Bunlar: silahsızlanma ve silahların kontrolü, Çevrenin korunması, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik ve sosyal ilerlemeyi teşvik etmek. Etkili nüfus politikası; uluslararası terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele; önleme ve etno-siyasi uyuşmazlıkların çözümlenmesi; Çağdaş dünyadaki kültürel çeşitliliğin korunması; insan haklarına saygı uzay keşif ve okyanusların kaynakların rasyonel kullanımı, vb BG Bu evrensel ve kapsamlı. Evrensellik olduğu BG gelir uluslararası toplumun tüm üyelerinin ortak çabaları ile sağladı. hesaba tüm faktörlerinin krizden dolayi Dünya gelişimini alarak elde etmek mümkün olduğunu nedeni güvenlik kapsamlı doğası.

, , .

.. : ; ; , ..; , , .

 

ULUSLARARASI GÜVENLİK - istikrar, egemenlik ve uluslararası toplumun tüm aktörlerin bağımsızlığının gelişmenin sağlanması, uluslararası ilişkiler, devlet, -

BM sağlamanın temel yolu ilgili ülkeler arasındaki karşılıklı güvenlikle ilgili ikili anlaşmalar vardır; çok taraflı ittifaklar devletlerin birliği; evrensel uluslararası kuruluşlar, bölgesel kurum ve kuruluşları BM korumak için.; sivilleşme, demokratikleşme ve uluslararası siyasi düzenin insanlaştırma, uluslararası ilişkilerde hukukun üstünlüğünün kurulması.

 

ߗ , , . .. , . .. : ) ( , ); ) ( , , , , ..). ..: , , , , , .

..: ; - ; - ; ; ; . .. , . .. . , ; ( ) ; ; -, ; . XX . .. , , , . . , , , , , , ..

 

MILLI GÜVENLİK - Toplumun sürdürebilir kalkınma, dış ve iç tehditlere karşı sınırların korunmasını güvence altına iç ve dış koşulların ayarlayın. BN Devletin bağımsız bir dış ve iç politika için koşulsuz bir fırsat, kendi işlerine dış müdahale olmaması anlamına gelir. BN İki boyutta uygulanan: a) (devlet mekanizmasının düzgün işleyişini) sağlanması ile ilgili sorunların çeşitli dahil devletin güvenlik; b) sivil toplum (vatandaşlar, yaşam, sağlık, mülkiyet, temel hak ve özgürlükler, vb) korunması sosyal koruma güvenlik. siyasi alanda - hükümet soruları ve ülkenin gelişimini karar vermek için bir ulusun yeteneğini; sosyo-ekonomik alanda - üretici güçlerin gelişme düzeyi ve hızı; üretimde bilimsel ve teknolojik başarıların kullanımı; iyi gelişmiş kaynak tabanı; yeterlilik düzeyi; Dünya ekonomik ilişkilerin entegrasyon doğası. Sayısız insanlık tarihi boyunca askeri güvenlik, dışarıdan silahlı saldırıya karşı devletin koruması ile özdeşleşmiş. Çağımızda, bu bileşen Numarasız Ayrıca önemli bir rol oynar. Bu, ülkenin silahlı kuvvetleri ve savaşın muhtemel tiyatroları devlet olarak hesap faktörleri dikkate alır; askeri müttefik varlığı (veya yokluğu); Savunma bütçesinin büyüklüğü; Ülkenin bilimsel ve teknolojik, ekonomik ve demografik potansiyeli; Milletin moral. Ancak, XX yüzyılın ikinci yarısında küresel sorunların kötüleşmesi. Bu Sayısız daha geniş bir anlayış yol açtı Çevre, demografik, enerji, gıda ve diğerleri. Güvenlik formları olarak. Bu bağlamda, vb hammadde, enerji kaynaklarına istikrarlı ve yeterli erişim ile sanayi sağlayarak, bu tür çevre kalitesi ve çevre politikaları, nüfus değişiklikleri ve nitel kompozisyon, beslenme ürünlerinin temini istikrar etkinliği olarak giderek daha önemli faktörler haline geliyor.

, , .., , . .. , , (), , ., (), (). .. - . .. , , . , XX . , . , , , ., (1967), .

 

BÖLGESEL GÜVENLİK - Bölgedeki devletlerin egemenliğine ve bağımsızlığına zarar ve zararlı dışından uluslararası askeri tehditler, ekonomik tehditler ve benzeri özgür dünya topluluğunun belirli bir bölgede ilişkileri, yanı sıra müdahalelerine ve müdahalelerin, devlet. BR sürdürmenin süreci Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Amerika Birleşik Devletleri daha evrensel bir karakter, örneğin., Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Afrika Birliği Örgütü (OAU), ne de başta olmak üzere, özel olarak oluşturulmuş bir organizasyon sağlayabilir BR sağlanmasında büyük güçlerin katılımı derecesi Avrupa kıtasındaki ve Asya-Pasifik bölgesinde özellikle yüksek. BR korumak ve güçlendirmek için Bölgesel hükümetler arası anlaşmalar değişen gerçekleri ve onları güçlendirmek için arzu bölgesel güvenlik yapılarını adapte ihtiyacı tarafından dikte edilir. Avrupa'da, nerede XX yüzyılın ikinci yarısında. her türlü silah büyük stoklarının biriken, orta ve kısa menzilli füzeler ve konvansiyonel silahların nükleer füzelerin önemli azalmalar üzerinde anlaşmaya vardı. silahlanma yarışı böyle büyük ölçekli almadığını diğer bölgelerde, onu içeren önleyici tedbirler yürütülen örn., Tlatelolco Antlaşması (1967), Latin Amerika'da nükleer silahların yayılmasını yasakladi.

(< . White House) ( 1800). Ļ , .

 

BEYAZ SARAY (<İngiliz White House.) - (1800 yılından beri) Washington'da ABD Başkanı rezidans ve ofis. "DB." Genellikle ABD hükümetinin başkanı olarak cumhurbaşkanı tarafından yol açtı.

(Benelux Economic Union) - , . 1958 50 . 1960. . ().

BENELÜKS (Benelux Ekonomik Birliği) - Belçika, Hollanda ve Lüksemburg gümrük ve ekonomik birliğin kısaltılmış adı. birlik kuran Antlaşma 50 yıllık bir süre için 1958 yılında imzalandı. Bakanlar Komitesi - Bu 1960 yılında yürürlüğe yüce bedeni girdi. Mekan - Brüksel (Belçika).

(< , biopolitics) , .

 

BİYOPOLİTİKA (<İngilizce, biyopolitika) - politik olayların incelenmesinde biyolojik kavramlar ve araştırma yöntemlerinin kullanımını sağlayan bir kavram.

 

(. briefing ) , , , ..

 

BRİFİNG (İngilizce brifing.) - Hükümetin konumunu ortaya koyan medya temsilcilerinin kısa toplantı, uluslararası müzakereler, tarafların görüşlerine, vb ilerleme hakkında bilgi verir.

 

(. Vaticano) 1) ; 2) , . , ; 3) , ; 4) ., 11 1929 . XI .

 

VATİKAN ŞEHİR (Latin Vaticano) - 1) Papa resmi konutu olan; St. Katedrali de dahil olmak üzere binaların 2) karmaşık, Peter, Sistine Şapeli Apostol Sarayı; 3) Roma bulunduğu tepelerinden birinin adı; 4) Şehir IV Devletin topraklarının, Pius XI ve İtalyan Hükümeti arasında 11 Şubat 1929 Konkordatodan imzalanması sonucu olarak ortaya çıkmıştır.





:


: 2017-04-15; !; : 520 |


:

:

, , .
==> ...

1901 - | 1549 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.06 .