.


:




:

































 

 

 

 


Koupení domu - koupený dům, stisknutí knoflíku - stisknutý knoflík




pochopení příkladu, oslabení zdraví, oslavení svátku, omezení práv, kreslení obrázku, třídění materiálu, ocenění zásluh, tvoření hodnot, placení dluhů, hlášení výsledků, odtržení koncovky, zamčení dveří, zatčení zločince, otištění článku, napadení státu, přepadení člověka, kupování dárků, vrácení peněz, zasetí obilí, čtení časopisu, pletení svetrů, vypití pohárů, opravení úlohy, zlomení nohy, zabití jelena, rozzlobení člověka, ztlumení hlasu

7. Ze substantiv v závorce vyberte správná (jsou-li i možná obě, přečtěte věta dvakrát):

Situace v (plnění, splnění) plánu byla špatná, ale v poslední době, došlo určitému (zlepšování, zlepšení). - Mají-li se zvyšovat plány, je nezbytné i (zvýšení, zvyšování) produktivity práce. - Po (splnění, plnění) stanoveného úkolu jsme přistoupili k (vypracování, vypracovávání) plánu další činnosti. - Chceme-li dosáhnout (uskutečňování, uskutečnění) našich přání, musíme napnout všechny síly. - Navrhl jsem několik možných (vyřešení, řešení) daného úkolu. - Na (řešení, vyřešení) tohoto problému budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

8. Do vět doplňujte vhodnou předložku s příčinným významem (po, z, za, kvůli, díky, vzhledem k, v důsledku). Slova v závorce dejte do správného pádu:

Václav se... (nemoc) nemohl zúčastnit brigády. - Rádi bychom vám poděkovali... (vaše pomoc). -... (tato vaše pomoc) jsme mohli práci dokončit ve stanovené lhůtě. - Nezlobte se na Věru, udělala to... (pouhá nerozvážnost). -... (ten referát) jsem se včera dostal domů pozdě večer. -... (tyto okolnosti) jsme museli schůzi odložit. - Marcela za mnou přišla... (ta domácí úloha) z matematiky. -... (oni) nemohl poslouchat rádio.

9. Reagujte větami s kondicionálem podle vzoru:

a) Chci to udělat. - Není divu, já bych to také udělal.

Chci se napít. - Chci se jít koupat. - Chci něco sníst. - Chci si zakouřit. - Chci si trochu odpočinout. - Chci si jít zatancovat.

b) Vlasta čte. - Copak Vlasta, ta by pořád četla.

Zuzana tancuje. - Mirek spravuje motorku. - Věra si zpívá. - Slávek leží na gauči. - Olga si pouští desky. - Vláda všechny kritizuje. - Květa vypravuje.

c) Půjdeš domů? - A proč bych tam měl chodit! (Pozor na vid!)

Pomůžeš mu? - Koupíš si to? - Uděláš to? - Napíšeš jí to? - Řekneš mu to? - Půjdeš do města? - Pojedeš na výlet? - Ukážeš jim to?

d) Mirek se snaží toho dosáhnout. - Jen aby toho skutečně dosáhl!

Zdeněk se to snaží vyřešit. - Snažíme se ho o tom přesvědčit. - Jana se ho snaží pochopit. - Náš kolektiv se snaží toho dosáhnout. - Milan se snaží na to přijít. - Snažím se to zlepšit.

e) Mirek toho asi nedosáhne. - Já také nevěřím, že by toho dosáhl.

Zdeněk to asi nevyřeší. - Vlasta tam asi nepůjde. - Asi ho o tom nepřesvědčíš. - Jana to asi nepochopí. - Jejich kolektiv toho asi nedosáhne. - Lepší metodu asi nenajdeme.

10. Souvětí s větami příčinnými přeměňujte na souvětí s větami účelovými:

Vzor: Přijel sem, protože si chtěl odpočinout. - Přijel sem, aby si odpočinul.

Matka mluvila tiše, protože nechtěla probudit děti. - Musíme jít rychleji, protože nesmíme zmeškat vlak. - Otec odjel na několik dní na chatu, protože si potřeboval odpočinout. - O prázdninách budu někde pracovat, protože si chci vydělat nějaké peníze. - Petr k nám přijede, protože s námi musí projednat tu věc. - Vezmeme si taxíka, protože musíme přijet včas. - Studovala velmi pilně, protože si chtěla zlepšit známky. - Chlapec pozorně poslouchal rádio, protože toužil zachytit signály dalekých světů.

11. Přeložte z ruštiny do češtiny:

) . - ( ) . - . - . - . - . - .

) . - . - . - . - , . - . - ,
. - . - , .

) , . - , . - , . - , ? , . - , . - , , .

) ! - ! - . - . - . - . - ? - , . - ? - ? - , . - , . - ,
?

 

Slovníček

bezděčně

stinný

nejdříve

 

Poslechové cvičení

PŘÍHODA VE VLAKU

Vlak se řítil plnou rychlostí temnou nocí a za okny ubíhaly spící vesničky i setmělá města. V rohu oddělení první třídy seděl osamělý pasažér a dřímal. Pojednou se probral a jeho oči se hrůzou rozšířily: kdosi tiše a opatrně otevíral dveře. Tvář rozespalého cestujícího změnila barvu a zřetelně ožila.

Do kupé vklouzl muž s černou maskou na tváři; v ruce se mu zaleskla ocel revolveru a zasyčel: Ruce vzhůru! Přepadený se však zřejmě již probral z prvního leknutí, neboť se dal do hlasitého smíchu a s uspokojením se začal pleskat do kolen. Konečně se mu podařilo potlačit nával smíchu a s námahou ze sebe vypravil: Ale že jste mě vystrašil!

Překvapený lupič strohým hlasem nařizoval: Žádné hloupé řeči! Náprsní tašku sem a rychle!

Osamělý cestující se smál dál, až se rozkašlal, pak vytáhl z kapsy náprsní tašku a podal mu ji.

Není v ní ani halíř, upozornil ho přátelsky, měl jste smůlu.

Muž s revolverem prohlédl tašku.

Hrom do toho! zaklel a odhodil ji na zem.

Vždyť jsem vám to hned říkal, že nemám ani haléř, opakoval jeho protějšek s úsměvem.

Tak proč jste se tak polekal, když jsem vešel?

Myslel jsem, že to jde průvodčí. A já nemám jízdenku.

 

Slovníček

řítit se probrat se zřetelně vklouznout zasyčet dal se do hlasitého smíchu pleskat se do kolen   potlačit nával smíchu lupič, -e m náprsní taška měl jste smůlu osamělý protějšek

Zapamatujte si:

Krev mu tuhla v žilách. - .

Byla v něm malá dušička. - .

Vlasy jí vstávaly hrůzou na hlavě. - .

Kdo se bojí, nesmí do lesa. - - .

 

LEKCE 21

 

. -. -um, -eum, -ium, -uum.

 

PAN RYŠÁNEK A PAN SCHLEGL

(Podle Jana Nerudy)

V malostranském hostinci U Stajniců se denně scházívala malostranská smetánka.

U třetího okna od vchodu vpravo sedávali všeobecně vážení občané, pan Ryšánek a pan Schlegl, den co den1 navečer vždy od šesti do osmi. Jejich místo bylo vždy pro ně prázdné; aby se byl snad někdo odvážil zasednout někdy někomu místo, na to se nedalo ani pomyslit. Místo u okna zůstalo vždy prázdné, pan Schlegl seděl na tom konci stolu, který je blíž vchodu, pan Ryšánek na konci protějším, loket od sebe2. Oba si sedli vždy tak, že byli napolo odvráceni od stolku i od sebe2, a dívali se na kulečník. K stolku se obrátili, jen když ze chtěli napít, nebo si nacpat dýmku. Jedenáct let již sedali tak den co den. A po těch jedenáct let nepromluvili na sebe2 ani slova, ba ani si jeden druhého nikdy nevšiml.

Nikdo nedovedl povědět, jak se asi dostali pan Ryšánek a pan Schlegl dohromady k tomu stolku u třetího okna. Musela tím být vinna asi nějaká zlá náhoda3, která chtěla starcům ztrpčit život. Neboť po celé Malé Straně byla známa krutá zášť, v jaké měl jeden druhého4. Také byla známa příčina. Prapůvod všeho zlého, ženská. Milovali tutéž. Napřed se klonila k panu Ryšánkovi, jenž byl již déle samostatným obchodníkem, pak spočinula nečekaně v objetí pana Schlegla5, snad proto, že byl pan Schlegl skoro o deset let mladší. Stala se paní Schleglovou. Zemřela těsně po narození své dcerky, nyní již dvacetileté krasavice.

Oba pánové přišli vždy k šesté hodině, ten dnes o minutu dříve, ten zítra. Pozdravili zdvořile na všechny strany a každého zvlášť, jen jeden druhého ne. Sklepník jim odebral v létě klobouk a hůl6, v zimě huňatou čepici a plášť a pověsil to na hřebík za jejich místem. Každý z pánů, již svlečený, zakýval tělem jako holub - staří lidé mívají to kývání v obyčeji7, když chtějí usednout - pak se opřel jednou rukou o svůj roh stolku (pan Ryšánek rukou levou, pan Schlegl pravou) a pomalu si sedli zády k oknu, obličejem ke kulečníku. Když přišel tlustý hostinský, stále se usmívající a brebentící, nabízet šňupec, musel u každého zaklepat na pikslu s tabákem znovu a znovu pronést poznámku, že máme dnes venku krásně. Jinak by byl druhý šňupec již nevzal a slova přeslechl. Nikdy se nepodařilo komukoli rozmlouvat s oběma najednou. Nikdy si nevšiml ani za mák jeden druhého8, to individuum za stolkem pro něho vůbec nebylo. Sklepník postavil před ně po sklenici piva. Po chvilce - ale nikdy ne najednou, pozorovali se ovšem vzájemně vzdor vší nevšímavosti - obrátili se ke stolku, vyndali z náprsní kapsy velkou, stříbrem kovanou pěnovku, ze šosu váček naplněný tabákem, nacpali, zapálili a zas se odvrátili od okna. Tak seděli po dvě hodiny, vypili vždy po třech sklenicích piva, pak se zdvihli, ten dnes o minutu dříve, ten zítra, zastrčili dýmku, schovali váček, sklepník je oblékl a první oblečený se poroučel všem, jen svému sousedovi ne.

Stalo se však něco, co by byl nikdo nikdy neočekával. Pan Ryšánek jednoho dne do hostince nepřišel, neboť těžce onemocněl. Když se o jeho nemoci dověděl pan Schlegl, neprojevil ani nejmenší zájem, ba zdálo se, že má z toho radost. Dále vysedával sám v hostinci na svém starém místě. Po dlouhé době - několika měsících se pan Ryšánek z nemoci zotavil9, opět přišel do hostince, usedl naproti panu Schleglovi a zdálo se, že vše znovu půjde po starém10. Tu pan Ryšánek zjistil, že si zapomněl doma pytlík s tabákem, a poslal si pro něj tedy sklepníka. A nyní se stalo něco, co by dříve bylo nemyslitelné - pan Schlegl mu mlčky nabídl tabák ze svého váčku. Nastalo napětí. Pan Ryšánek otálel, ruka se mu několikrát zachvěla, ústa se několikrát otevřela a zavřela. Pravice pana Schlegla zůstala na váčku přimrazena, hleděl k zemi, zabafal, zachrčel hrdlem. Mezitím již přinesl sklepník váček pana Ryšánka. Pan Ryšánek panu Schleglovi poděkoval, poprvé za ta léta na sebe oba pánové promluvili a pohlédli jeden druhému do očí. A tak se stalo, že od té doby pan Ryšánek a pan Schlegl už spolu mluvili.

Slovníček

ba brebentící hostinec, - m hřebík, -u m hůl, hole f ; huňatý individuum, -ua m ; - klobouk, -u m klonit se (k někomu, k něčemu) - ( -., -.) krutý , kulečník, -u m nacpat dýmku náhle napětí, -í n napolo náprsní kapsa, - f navečer , navyklý nemyslitelný obchodník, -a m opřít se (o něco) ( -.) otálet , , pěnovka, - f piksla, - f . poroučet se ; -. prapůvod, -u m , pravice, -e f   protější přeslechnout 1. , - ; 2. primrazený , - pytlík, -u m scházívat se , sklepník, -a m , smetánka, - f svlečený šňupec, -pce m šos, -u m , váček, -čku m všeobecně vážení občané - vysedávat , vzdor zabafat , zachrčet , zachvět se zaklepat zakývat , zapálit zastrčit , zášť, -i f , , zdvihnout se , zdvořile zemřít ztrpčit , ; z. život

 

Lexikálně-gramatické poznámky

1. den co den / každý den / kaž-dodenně /

Sedávali tam den co den. .

. :

týden týden, rok rok , /

Rok rok jezdí na do volenou

do Bulharska. .

 

2. být loket od sebe (=být blížko sebe)

. :

Byli odvráceni od sebe. , .

Nepromluvili na sebe ani slovo. .

- sebe od, na . : , , . .

 

3. Musela tím být vinna asi nějaká zlá náhoda. , , .

být vinen (vinna, vinni) něčím ( -.)

.: Kdo je tím vinen? / Kdo to zavinil? ?

být vinen tím, že... , ...

 

4. Byla známa krutá zášť, v jaké měl ,

jeden druhého. .

mít někoho v zášti (mít někoho v nenávisti, , (

pociťovat zášt k někomu) -.)

. :

mít někoho v oblibě, mít někoho v lasce, ( -.),

mít někoho v úctě (-.), ,

( -.)

 

5. Pak spočinula nečekaně v objetí

pana Schlegla. .

 

6. Sklepník jim odebral v létě klobouk

a hůl. .

, , , , -. -. ., . ; . :

Sebrali mu všechny věci. .

Ukradli nám peníze. .

Kdo mi vzal ten časopis? ?

 

7. Staří lidé mívají to kývání v obyčeji.

mít něco v obyčeji ( mít něco ve ( -.)

zvyku)

.: Má ve zvyku se s každým hádat. .

 

8. Nikdy si nevšiml ani za mák jeden druhého.

.

ani za mák , , ,

.: Ani za mák se v tom nevyzná. .

Ani za mák tomu nerozumí. .

 

9. Ryšánek se z nemoci zotavil. / .

zotavit se (z něčeho) / uzdravit se / (

)

 

10. Vše znovu půjde po starém. -.

.: Všechno je při starém. -.

 

Gramaticke výklady

, . (. . 13 14.)

, .

1. , , , . : často, obyčejně, pravidelně, občas, někdy, zřídka, každý den, každý rok () - když, kdykoli, jakmile, pokaždé, tu - tu, jednak - jednak ().

- , . . :

a) Můj otec se usmál málokdy. .

Občas se ozval výstřel. .

Přišel k nám obyčejně v pátek. .

Každý večer si zašel na pivo. .

Oba pánové přišli vždy k šesté hodině. ()

Vždy se vrátil pozdě. .

Každoročně si vyjel do ciziny. .

Často se opřel o hůl. .

Oba si sedli vždy tak, že byli napolo . , -

odvráceni od sebe. .

: Můj otec se málokdy smál. Přicházel k nám obyčejně v pátek. Vždy přišel pozdě. / Vždy přicházel pozdě. Každý večer jsem si koupil salám. / Každý večer jsem si kupoval salám. Každoročně si vyjel do ciziny. / Každoročně jezdil do ciziny.

, , - ( ). .

- ( - ) když, kdykoli, jakmile, pokaždé, tu - tu, jednak - jednak. .:

) Kdykoli přišla matka domů, vždy se dívala , ,

na obrázek syna. () .

Pokaždé, když se zeptal, odpověděla , ,

jsem mu. .

Jakmile se objevil, všichni se k němu ,

hned sběhli. .

Vždycky, když se na dceru podívala, ,

usmála se. .

 

2. , , , (), - (), :

) Zřídka přijde s prázdnou. ()

.

Občas se tu zastaví. .

Trochu se mu vždycky zasmě-jeme. .

 

) Jakmile si obléknu teplý kabát, ihned () -

se oteplí. , .

On se vždycky podiví, když z ničěho ,

nic potká starého známého. .

 

3. . , , . . :

Bratr nepřišel domů. . /

.

Bratr nepřicházel domů. .

, nikdy, - nikdo, žádný, ani . , , . . :

Náš dědeček nikdy nejel vlakem. / Náš dědeček .

nikdy nejezdil vlakem.

Nikdo nikdy s námi o tom nemluvil. / Nikdo .

nikdy s námí o tom nepromluvil.

Po jedenáct let si jeden druhého nikdy nevšiml. 11 -

/

.

. .:

Odtud se nikdo nikdy nedostal do města. .

Nikdy nesnesl žádnou urážku. () -

.

Nikdy neuznal, že udělal chybu. ,

.

- .

 

? . . ? . . .
vždy často občas někdy mnohokrát každý den zřídka přišel přinesl koupil si přicházel přinášel kupoval
nikdy + ne nikdo nikdy žádný + ne nepřišel neřekl nekoupil nepřicházel neřekl nekupoval + +
vždy často občas někdy mnohokrát každý den zřídka přijde přinese řekne zastaví se přijede   ozve se přichází přináší říká zastavuje se přijíždí   ozývá se - -    
nikdy + ne nikdo nikdy žádný + ne nepřijde neřekne nepřinese nepřichází neříká nepřináší +

 

. - -- . : . , : .

 

- . . :

Zůstaň zde! ! ( )

Pospěšte si! ! ()

Proveďte rozkaz! !

Lehněte si! !

Sedněte si! !

Poslechni, Mášo! , !

Zaplaťte pokutu! !

Zachraň se, kdo můžeš! , !

: 1. , , . , - . . :

Pomoz mi to, prosím, udělat. , , .

Pomáhej svému mladšímu bratrovi. .

Říkejte, prosím, oč jde. , , .

Zavřete ty dveře. .

Zavírejte dveře! !

2. , , - (), - - , , . .: Pomoz mu! (), Pomáhej mu! (, ). , .

- . , , , , . . :

Dej mi ten papír. Nedávej mu to.

Jdi domů! Nechoď domů!

Řekni mu to! Neříkej mu to!

Udělej to! Nedělej to!

Zavři dveře! Nezavírej dveře!

Rozsviť! Nerozsvěcuj!

. , . . :

Neupadni! () !

Nenastydni! () !

Nezlom si nohu! () !

Nerozbij tu sklenici! (), !

Neprozraď mě! () !

 

-um, -eum, -iumy, -uum

-um (album, fórum), -ium (gymnázium), -eum (muzeum, mauzoleum), -uum (individuum) - . ( město). -ium, -eum, -uum . . , , , , - . .: album , muzeum , lyceum , fórum , studium , , gymnázium , publikum , datum . : individuum .

 

Číslo jednotné
N. G. D. . L. I. album alba albu album albu albem muzeum muzea muzeu muzeum muzeu muzeem gymnázium gymnázia gymnáziu gymnázium gymnáziu gymnáziem individuum individua individuu individuum individuu individuem
Číslo množné
N. G. D. . L. I. alba alb albům alba albech alby myzea muzeí muzeím muzea muzeích muzei gymnázia gymnázií gymnáziím gymnázia gymnáziích gymnázii individua individuí individuím individua individuích individui

 

plénum, mauzoleum, sympozium, stadium, jubileum, sanatorium, stipendium, vakuum, adjektivum, substantivum, adverbium .

. . , , . fakt . faktum, . . fakta.

 

CVIČENÍ

1. Doplňujte věty podle uvedených vzorů. V doplněné větě užijte minulého času dokonavého vidu.

Vzor: a): Všichni si to kupují. - Také já jsem si to často koupil.

Mnozí ho tam potkávají. Také Jirka ho často... - Lidé se dívají do alba. Také Věra se občas... - Přátelé mi píší dopisy. Někdy i Olga mi... - Lidé si na něho vzpomínají. Také já si občas... - Mnozí si to kupují. Tu a tam i Zdeňka si to... - Mladí lidé sem někdy přicházejí. Ba i Milada sem někdy... - Chlapci ho urážejí. I já ho několikrát...

Vzor: b): Všichni si to občas kupovali. - Jen Jirka si to nikdy nekoupil.

Všichni mu občas něco povídali. Jen Mirek mu nikdy... - Známí nám často psali. Jen vy nám nikdy... - Přátelé k nám tu a tam přicházejí. Jen Vlasta k nám nikdy... - Kamarádi si na něho dlouho vzpomínali. Jen ty sis nikdy... - Mnozí se na to často ptali. Jen Olga se nikdy... - Lidé se tu a tam dívají do alba. Jen my se nikdy... - Všichni se někdy usmívají. Jen Jarmila se nikdy...

2. Obměňujte věty podle vzoru: (Pozor na slovosledl)

Matka přicházela domů a dívala se na obrázek svého syna. -





:


: 2017-02-24; !; : 388 |


:

:

- , .
==> ...

1670 - | 1493 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.185 .