.


:




:

































 

 

 

 


Kanál - 2 m: kanál široký 2 metry / kanál o šířce 2 metry




pole - 2 ha; silnice - 8 m; věž - 30 m; vůz - 15 q; součástka - 15 kg; jezero - 12 m; nová trať - 2,5 km; hora - 1850 m; balík -3,75 kg

11. Přeložte z ruštiny do češtiny:

) . . - l/5 . , , 1200000 , , 381000 , . - . . , - , 20 . IV XIV .

) - , , - - . - , , . - . - , - .

) 54 . , , . - - 250 . - . - 150 . - . - 200 5 12 . 4 , . - 10000 . - 2/3 . - .

 

Doplňková četba

LENIN V PRAZE

Vzájemné vztahy mezi ruským a českým revolučním hnutím je možno sledovat již od konce 19. století. Náš lid mel vždy hluboký vztah k ruským revolučním tradicím. V těžkých letech útlaku spojoval český a slovenský lid své osvobození s ruskou revolucí.

V roce 1897 začal vycházet ústřední orgán české sociálně demokratické strany Právo lidu, který pravidelně informoval své čtenáře o událostech v Rusku.

V září 1900 přijel do Prahy Lenin. Setkal se zde s vedoucími osobami jedné z tiskáren sociálně demokratické strany. První návštěva V. I. Lenina v Praze byla spojena s organizací ilegálního zasílání Jiskry do Ruska. O posílání ilegální literatury přes Československo svědčí
řada materiálů, nalezených v archívech pražské policie.

Na jaře 1901 přijel Lenin do Prahy znovu, aby prověřil, jak se uskutečňuje předávání korespondence do Ruska.

Z Prahy napsal V. I. Lenin dopis své matce. Praha se mu zalíbila svým slovanským vzhledem a Lenin litoval, že nezná český jazyk.

 

Slovníček

vzájemné vztahy sledovat útlak tiskárna   strana svědčit vzhled hnutí

 

LEKCE 23

 

-us, -os (socialismus, kosmos). - -m (drama). -- . -- . .

 

SSR

(Pokračování)

POLITICKÉ ZŘÍZENÍ

ČSSR je federální socialistický stát, který se skládá ze dvou rovnoprávných republik: České socialistické republiky (ČSR) a Slovenské socialistické republiky (SSR). ČSSR má tři nejvyšší orgány: Federální shromáždění, prezidenta republiky a vládu. Mimo to má každá republika svůj zákonodárný orgán - Národní radu a svou národní vládu. Toto dvojí státní uspořádání je výrazem rovnoprávnosti Čechů a Slováků. Budování socialismu ve spravedlivé společnosti je jednotné pouto, které spojuje oba národy.

Federální shromáždění je složeno z poslanců, jedná a usnáší se o základních otázkách vnitřní a zahraniční politiky. V čele státu stojí prezident. Prezident svolává Federální shromáždění, jmenuje a odvolává předsedu a ostatní členy vlády.

Z hospodářského, politického a kulturního hlediska je celá republika rozdělena na 10 krajů. Z deseti krajů je sedm českých a tři slovenské. Kraje se dělí na okresy, okresy na obce. Kraje spravují krajské národní výbory (KNV) se sídlem v krajských městech. V okresních městech mají sídlo okresní národní výbory (ONV). Samostatné postavení s pravomocí krajského národního výboru má hlavní město Praha.

ČSSR je hospodářsky vyspělou průmyslově zemědělskou zemí1. V ČSSR je kolem 7000 měst a vesnic. Pres 210 měst má více než 10000 obyvatel. Největší města jsou: Praha, Brno, Bratislava, Ostrava a Plzeň.

 

KULTURA ČSSR

Kulturní život v ČSSR je neoddělitelnou součástí2 celkového politického, ekonomického a společenského života. Česká a slovenská kultura byla vždy hluboce lidská a hluboce národní. Svědčí3 o tom bohaté umělecké a stavitelské památky, literatura a hudba.

Bohatá historie ČSSR nahromadila v českých a slovenských krajích přes všechny války a strádání, jež těmito kraji prošly4, dva a půl tisíce hradů a zámků, cenné archívy a knihovny, stavitelské památky i památníky významných událostí.

V ČSSR můžeme nalézt desítky celých měst, která jsou sama jedinečnými muzei. Vláda nelitovala miliónů, aby byly uchovány budoucím generacím starobylé síně pražského Karolina, renesanční Český Krumlov a husitský Tábor.

Při letmém výčtu uměleckých a stavitelských památek nemůžeme pominout Pražský hrad5, který je sám o sobě uměleckým a historickým památníkem, a kromě toho je pokladnicí národního umění. V sálech Národní galerie jsou vystaveny obrazy nejslavnějších českých mistrů (M. Aleš, J. Mánes a jiní) a také světových umělců.

 

DIVADLO A HUDBA

Český národ měl toužebné přání6 postavit si své divadlo. V široké veřejnosti začaly sbírky k postavení Národního divadla, k němuž byl položen základní kámen roku 1868. Sotva dokončená budova byla r. 1881 zničena požárem7. Rozvinulo se však znovu mohutné celonárodní hnutí, jemuž se podařilo z příspěvků nejširších vrstev národa postavit novou budovu, která byla slavnostně otevřena r. 1883.

Budování Národního divadla inspirovalo celou generaci českých hudebních i výtvarných umělců.

V sedmdesátých letech vznikly nejznámější opery Prodaná nevěsta a Dalibor Bedřicha Smetany, jeho slavné opery Libuše, Hubička a překrásný cyklus symfonických básní Má vlast.

Brzy nato vstoupil do období vrcholného tvůrčího rozmachu8 další světoznámý český hudební génius Antonín Dvořák. Proslulé jsou zejména jeho Slovanské tance.

Počátkem 19. století byla založena v Praze konzervatoř, která navazovala na české hudební tradice9 a dále je rozvíjela. Čechy a Praha byly dostaveníčkem10 velkých a slavných hudebních mistrů. Byli zde Beethoven, Weber, tvořil zde Mozart, Wagner, Chopin a jiní.

Česká a slovenská kultura byla v určitých historických obdobích současně i přínosem do pokrokové kultury11 světové.

Světového uznání dosáhli čeští a slovenští hudební umělci Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Eugen Suchoň. Česká kultura dala světu nejen Karla Čapka, Vítězslava Nezvala, Jaroslava Haška, ale také Julia Fučíka, jehož Reportáž psaná na oprátce se stala symbolem nesmiřitelného boje proti fašismu.

Česká reformace, do jejíhož čela se v boji proti feudalismu postavilo mohutné lidové hnutí, dala národu a světu Jana Husa a Jana Ámose Komenského, který byl za svou pedagogickou a tvůrčí činnost nazván čestným titulem - učitel národů.

 





:


: 2017-02-24; !; : 342 |


:

:

- , , .
==> ...

1315 - | 1148 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.017 .