Лекции.Орг


Поиск:




Загальні положення щодо виплати державної соціальної допомоги сім’ям з дітьми




Лекція 1. Правове регулювання надання державної соціальної допомоги та матеріальної підтримки сімей з дітьми

План

Нормативно-правове забезпечення державної соціальної допомоги сім’ям з дітьми

Загальні положення щодо виплати державної соціальної допомоги сім’ям з дітьми

Допомога у зв’язку вагітністю та пологами

Допомога при народженні дитини

Допомога при усиновлені дитини

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування

Допомога на дітей одиноким матерям

Нормативно-правове забезпечення державної соціальної допомоги сім’ям з дітьми

Правове регулювання надання державної соціальної допомоги сім’ям з дітьми здійснюється згідно таких нормативно-правових актів:

1. Закон України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» // Відомості Верховної Ради України, 1993, № 5, ст.212. Закон України «Про прожитковий мінімум» // Відомості Верховної Ради України, 1999, № 38, ст.3483. Указ Президента України «Про Положення про Міністерство соціальної політики України» // Офіційний вісник України 2011 р., № 29, стор. 66, стаття 1227, код акту 56006/20114. Постанова КМУк від 27 грудня 2001 р. № 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми» 5. Наказ Міністерства соціальної політики України № 441 від 21.04.2015 «Про затвердження форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг»6. Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 93 від 18.03.2002 року «Про затвердження форм облікової документації щодо призначення державної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами жінкам, які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, та інструкцій щодо їх заповнення»

Загальні положення щодо виплати державної соціальної допомоги сім’ям з дітьми

Громадяни України, в сім'ях яких виховуються та проживають неповнолітні діти, мають право на державну допомогу у випадках та на умовах, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Основні поняття та терміни

Ø дитина – особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом вона не набуває прав повнолітньої раніше; Ø сім'я з дітьми – поєднане родинними зв'язками та зобов'язаннями щодо утримання коло осіб, у якому виховуються рідні, усиновлені діти, а також діти, над якими встановлено опіку чи піклування;Ø малозабезпечена сім'я з дітьми – сім'я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход нижчий від прожиткового мінімуму для сім'ї; Ø прожитковий мінімум для сім'ї – визначена для кожної сім'ї залежно від її складу сума прожиткових мінімумів, розрахованих і затверджених відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум" для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення.

Згідно ст. 1 Закону України «Про прожитковий мінімум» – прожитковий мінімум – вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров'я набору продуктів харчування (далі - набір продуктів харчування), а також мінімального набору непродовольчих товарів (далі - набір непродовольчих товарів) та мінімального набору послуг (далі - набір послуг), необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

Прожитковий мінімум визначається нормативним методом у розрахунку на місяць на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення:

ü дітей віком до 6 років;

ü дітей віком від 6 до 18 років;

ü працездатних осіб;

ü осіб, які втратили працездатність.

Згідно ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у 2016 році складатиме:

Соціальні і демографічні групи населення Розмір прожиткового мінімуму,грн.
01.01.2016 - 30.04.2016 01.05.2016 - 30.11.2016 01.12.2016 - 31.12.2016
Діти віком до 6 років      
Діти віком від 6 до 18 років      
Працездатні особи      
Особи, які втратили працездатність      
Загальний показник      

 

Ø середньомісячний сукупний доход сім'ї – обчислений у середньому за місяць доход усіх членів сім'ї з усіх джерел надходжень, крім допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, протягом шести місяців, що передують місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги. Матеріальна підтримка сімей з дітьми відбувається шляхом надання грошової допомоги враховуючи наступні критерії:· складу сім'ї;· доходів сім'ї;· віку дітей. Органи, що призначають і здійснюють виплату державної допомоги сім'ям з дітьми

Роботу щодо призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми організовує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення. Таким органом згідно чинного Законодавства України є Міністерство соціальної політики України (Мінсоцполітики України) http://www.mlsp.gov.ua/

Беспосередньо, всі види державної допомоги сім'ям з дітьми, призначають і виплачують органи соціального захисту населення за місцем проживання батьків (усиновлювачів, опікуна, піклувальника). Наприклад в Голосієвському районі м. Києва ці функції виконує Управління праці та соціального захисту населення Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації (адреса: м. Київ, 03040, вул. Ломоносова 5/3) http://golos.kievcity.gov.ua/content/upravlinnya-praci-ta-socialnogo-zahystu-naselennya.html Види державної допомоги сім’ям з дітьми 1. допомога у зв'язку з вагітністю та пологами; 2. допомога при народженні дитини; 3. допомога при усиновленні дитини; 4. допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування; 5. допомога на дітей одиноким матерям. Загальні правила щодо отримання державної допомоги сім'ям з дітьми · особа, яка претендує на призначення допомоги (далі заявник) документи, необхідні для її призначення має подати самостійно;· на прийняття рішення щодо призначення державної допомоги або відмови у призначенні відповідному органу надається 10-ть днів з дня отримання звернення від заявника;· відповідний орган зобов’язаний протягом 5-ти після прийняття такого рішення проінформувати заявника щодо змісту прийнятого рішення




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 444 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

766 - | 715 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.