Лекции.Орг


Поиск:




Охорона життя та зміцнення здоров'я дітей. Оздоровчо-загартовувальні процедури.Створювати ді­тям умови, що відповідають гігієнічним вимогам




Оздоровчо-загартовувальні процедури. Створювати ді­тям умови, що відповідають гігієнічним вимогам. Проводити комплекс загартовувальних заходів з використанням повітря, сонця, води. У групових приміщеннях систематичним про­вітрюванням підтримувати температуру повітря +21—22°С. Дбати, щоб одяг дітей при нормальній температурі становив два шари, включаючи білизну.

Денний сон проводити в умовах доступу свіжого повітря. Температура повітря в спальній кімнаті під час сну має бути в межах +14°С + 16°С. Під час одягання після денного і нічно­го сну діти приймають повітряні ванни.

Прогулянку в зимовий період проводити при температу­рі повітря —10—12°С за умови, що одяг дітей відповідає пого­ді. Забезпечувати щоденне перебування дітей на повітрі взимку до 4 год; улітку все життя дітей організовувати на по­вітрі.

Загартовування сонцем здійснювати під час ранкової прогулянки в процесі різноманітної діяльності дітей. Посту­пово збільшувати перебування їх під прямим сонячним про­мінням від 4—5 до 20 хв. протягом дня.

Привчати дітей самостійно вмиватися, мити руки. Про­водити місцеві й загальні водні процедури — вологе обти­рання, обливання ніг, тіла. Температура води при місцевих процедурах поступово знижується від +30 до +18, +І6°С.

Рекомендується обливання ніг водою контрастних тем­ператур, чергуючи прохолодну і теплу воду. Температура по­вітря при місцевих водних процедурах має бути не нижча ніж +20°С.

Створювати умови для переходу до загальних водних процедур — обливання всього тіла (початкова температура води +34, +35°С, кінцева +26, +20°С). Знижувати темпера­туру води при місцевих процедурах через кожні один-два дні, при загальних — через три—п'ять днів. Тривалість обли­вання поступово збільшувати з 15 до 35 с. Температура по­вітря має бути не нижчою за +23°С.

Дітей можна купати в басейні чи відкритих водоймах у безвітряну погоду при температурі повітря +25°С і води, не


нижчій за +23°С. Тривалість купання збільшувати від 3 до 6—8хв. У холодний період року загартовування водою прово­диться після денного сну, у літній період — після ранкової прогулянки, перед обідом. Усі загальні водні процедури проводити не раніш як через 30-40 хв. після приймання їжі. Під час загартовування здійснювати диференційований під­хід до дітей, враховуючи стан здоров'я і характер звикання до впливу води.

Фізкультурно-оздоровча робота. Привчати дітей під час ранкової гімнастики протягом 4—5 хв. виконувати вправи імітаційного характеру. Розвивати вміння діяти разом, наслі­дуючи дії вихователя.

Спонукати включатися в ігрові вправи й рухливі ігри, що організовуються в години прогулянок (щоденна тривалість 30-35 хв., на фізкультурних заняттях 6—8 хв.).

Регулювати активність дітей під час самостійної рухової діяльності. Вчити виконувати ігрові завдання.

Виховання культурно-гігієнічних навичок. Привчати дітей їсти самостійно та акуратно, добре пережовувати їжу, тримати ложку в правій руці, користуватися серветкою, ви­ходити з-за столу тільки поївши, тихо підсувати стілець, дя­кувати.

Учити дітей засукувати рукава під час умивання, мити руки і обличчя, не розбризкуючи води, правильно користу­ватися милом, витирати руки й обличчя рушником, вішати його на місце, користуватися в разі потреби хусточкою.

Вправи в основних рухах

Вправи з ходьби. Ходити «зграйкою» за вихователем у заданому напрямі, по колу, міняючи напрям, обходячи пред­мети (кубики, м'ячі); парами по колу, взявшись за руки; приставними кроками вперед, у сторони. Переходити від ходьби до бігу, від бігу до ходьби. Імітаційна ходьба, як миш­ка, лисичка, конячка та ін.

Вправи з бігу. Бігати за вихователем, тікати від нього, бігати в різних напрямах, не натикаючись одне на одного. Доганяти предмети, що котяться, пробігати між двома лінія­ми, не наступаючи на них (відстань між лініями 25-30 см). Бігати в середньому темпі 15-20 с, у повільному темпі — до 40-50 с.

Вправи із стрибків. Підстрибувати на місці на обох но­гах, пересуватись уперед і намагаючись доторкнутися до роз-


міщеного трохи вище (10 см) від піднятих угору рук дитини предмета. Перестрибувати через покладену на підлогу мотуз­ку, через дві паралельні лінії (відстань між ними 15—35 см). Стрибати з місця, відштовхуючись обома ногами якнайдалі. Стрибати в глибину з предметів (куб, лава) заввишки 10—15 см.

Вправи на кочення, кидання, ловіння. Збирати предме­ти (м'ячі, кульки), переносити і класти їх у певне місце (ко­шик, ящик). Скочувати м'яч, кульку по похилій дошці (гір­ці). Котити м'яч однією та обома руками вихователеві, під дугу, один одному, пересуваючись за предметом, що котить­ся. Кидати м'яч уперед обома руками знизу, від грудей, із-за голови. Кидати м'яч обома руками вихователеві, намагатися ловити м'яч, кинутий вихователем (відстань 80—100 см). Пе­рекидати м'яч через мотузок, натягнутий на рівні грудей ди­тини (відстань 1—1,5м). Кидати предмети (м'ячі, торбинки з піском масою 100 г, шишки тощо) в горизонтальну ціль (ко­шик, ящик) правою та лівою руками з відстані 1,3—1,5 м, ки­дати предмети правою та лівою руками на дальність; кидати маленькі м'ячі у вертикальну ціль (щит) з відстані 1—1,5 м.

Вправи на повзання, лазіння. Проповзати в упорі стоя­чи на колінах та кистях рук, на відстань 4—5 м, підлізати під перешкоди заввишки 30—40 см. Перелазити через колоду, що лежить на землі. Пролізати в обруч довільним способом. Ла­зити по похилій драбині, гімнастичній стінці вгору (до 1,5—1,8 м) та опускатись униз зручним для дитини способом.

Вправи з рівноваги. Ходьба по прямій доріжці (ширина 20 см, довжина 3—4 м), звивистій доріжці, ребристій дошці, мотузку, покладеному прямо та зигзагом; по колу, дошці (ширина 25 см), піднятій одним кінцем від підлоги на висо­ту 15—20 см; по гімнастичній лаві, колоді в упорі стоячи на колінах та спираючись на кисті рук. Переступати через пере­шкоди (кубики, м'ячі), шнур або палицю, покладену на ви­соті 10—15 см, з обруча в обруч. Підніматися на куб (висота 25 см), лаву, постояти на них, тримаючи руки в сторони, зійти. Підніматися на носки і знову опускатися на всю ступ­ню. Повільно кружляти на місці.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 285 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

739 - | 762 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.