Лекции.Орг


Поиск:




C. Визначення креатинину крові




D. Визначеня швидкості клубочкової фільтрації

E. Визначення загального азоту

 

29. Хворий А., 20 років, потрапив у клініку зі скаргами на тупий біль у поперековій ділянці, червоний колір сечі, часте сечовипускання, в тому числі вночі, загальну слабкість. Захворів через 2 тижні після перенесеної ангіни. Шкірні покриви бліді. Р – 80 уд./хв., ритмічний. АТ – 160/90 мм.рт.ст. Тони серця приглушені. Симптом Пастернацького позитивний з обох сторін. Загальний аналіз крові: Е-4,5х1012/л, Нв - 130 г/л, КП-0,8, Л-9,6х109/л, еоз-2%, п-8%, с-72%, лім-12%, мон-6%, ШОЕ – 32 мм/год. ЗАС: питома вага – 1026, білок – 0,99 г/л, Ер-18 в п/з, Л-5-6 в п/з, гіалінові циліндри – 3-4 в п/з. Аналіз сечі по Нечипоренко: Е-27000, Л-4000/мл сечі. Який попередній діагноз?

А. Хронічний гломерулонефрит

В. Гострий гломерулонефрит

С. Гострий пієлонефрит

D. Хронічний пієлонефрит

Е. Гіпертонічна хвороба

 

30. Протипоказаннями до проведення всіх водних процедур є:

А.) Злоякісні новоутворення;

Б.) Гнійні захворювання шкіри;

В.) Туберкульоз легень в активній фазі;

Г.) Висока активність хронічних процесів;

Д.) Варикозне розширення вен;

Е.) Все вище перераховане.?


ВАРІАНТ №14

 

1. Хворий 24 p., сантехнік, звернувся в поліклініку зі скаргами на болі в епігастрії через 1-1,5 год. після їжі, нічні болі, часте блювання, яке приносить полегшення, печію, закрепи. Багато курить, випиває. Об'єктивно: язик чистий. При поверх­невій пальпації живота виявлений м'язевий дефанс, біль справа вище пупка. Які препарати необхідно призначити хворому в першу чергу?

A. Фамотидин, церукал, альмагель.

B. Омепразол, кларитроміцин, амоксицилін.

C. Де-нол, ранітидин, маалокс.

D. Де-нол, ранітидин, анальгін.

E. Церукал, де-нол, обліпихову олію.

 

2. У пацієнта 45 p., який хво­ріє на хронічний гастрит під час обсте­ження (внутрішньошлункова рН-метрія) встановлено, що рН в області тіла та дна становить 6,0, а в області антрума - 7,0. Який з типів хронічного гастриту найбільш вірогідний у цьому випадку?

A. Hр-асоційований антрум-гастрит

B. Аутоімунний пангастрит

C. Криптогений ерозивний антрум-гастрит

D. Рефлюксний антрум-гастрит

E. Гастрит при хворобі Крона

 

3. Чоловік 42 p., інженер, скаржиться на тупий біль в епігастрії через 1,5-2 години після прийому їжі, нудоту, відрижку кислим, схильність до закрепів. Хворіє біля 10 p.; заго­стрення - щорічно. Об'єктивно: тем­пература - 36,5 °С, ЧД - 18/хв., пульс - 72/хв., AT - 120/75 мм рт. ст. Пальпаторно - напруження м'язів та біль справа від пупка, позитивний симптом Менделя. Який рентгено­логічний симптом є прямим і найбільш характерним для цього захворювання?

A. Конвергенція складок слизової оболонки шлунка

B. Дефект наповнення

C. Симптом "ніші"

D. Потовщення та ригідність скла­док слизової оболонки шлунка

E. Пілороспазм

 

4. Хвора О., 40 p., скаржиться на нудоту, відсутність апетиту, болі в суглобах, швидку втомлюваність. Діагностовано аутоімунний гепатит. Що є маркером даного захворювання

A. Підвищення активності лужної фосфатази

B. Збільшення сулемової проби

C. Антинуклеарні антитіла

D. Тільця Маллорі

E. HBc-антитіла (IgM)

 

5. У хворого на фоні цирозу печінки після вживання алкоголю з'явилися головний біль, блювання, відраза до їжі, безсоння, жовтяниця, "печінковий" запах з рота, здуття живота. Про яке ускладнення цирозу печінки можна думати?

A. Гостра виразка шлунка
B. Кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу
C. Портальна гіпертензія
D. Печінково-клітинна недостатність
E. Тромбоз мезентеріальних судин

 

6. У чоловіка 26 p. скарги на переймистий біль у животі, часте рід­ке випорожнення з домішками слизу та крові. Хворіє протягом 3 p., схуд на 14 кг. Об'єктивно: пульс - 96/хв., AT - 110/70 мм рт. ст., температу­ра - 37,6 °С. Живіт м'який, болючий при пальпації по ходу товстої кишки, особливо зліва. Іригоскопія - тов­ста кишка звужена, гаустри відсутні, контури нерівні, нечіткі. Який діагноз найбільш імовірний?

A. Неспецифічний виразковий коліт

B. Туберкульоз кишечника

C. Амебна дизентерія

D. Хвороба Крона

E. Синдром подразненої товстої кишки

 

7. Жінка 35 p. звернулася зі скаргами на періодичний біль у навколопупковій та лівій клубовій ділянках, що зменшується після дефекації або відходження газів. Випорожнення до 6 разів на день, неоформлені, з домішками слизу. Апетит нормальний, вагу не втрачала. Схожі симптоми відзначає протягом 1,5 p., але за даними колоноскопії органічних змін не виявлено. Який лікарський засіб є оптимальним для лікування хворої?

A. Дуспаталін

B. Прозерин

C. Фестал

D. Анальгин

E. Лоперамід

 

8. Хвора 50 p., протягом року страждає нападами болю у правому підребер'ї, які виникають переважно після жирної їжі. Останній тиждень напади повторювались щодня, ста­ли більш болючими. На 3-й день пере­бування в стаціонарі з'явились жовтушність склер та шкіри, світлі випо­рожнення і темна сеча. Аналіз крові: НЬ - 128 г/л, ретикулоцити - 2 %, нейтрофільний лейкоцитоз- 13,1х109/л, ШОЕ - 28 мм/год. Що є найбільш імовірною причиною жовтяниці?

A. Гострий вірусний гепатит

B. Хронічний панкреатит

C. Хронічний холестатичний гепатит

D. Гемолітична анемія

E. Жовчнокам'яна хвороба

 

9. Хвора 37 p., скаржиться на постійні тупі болі в підребер'ях з ірра­діацією в спину, які посилюються піс­ля їжі. Турбує здуття живота, часті випорожнення з домішками неперетравленої їжі. Хворіє більше 5 p., схуд­ла на 15 кг. Об'єктивно: помірне здуття живота, болючість в зоні Шоффара, точках Дежардена, Мейо-Робсона. Який з перерахованих методів дослідження буде най­більш інформативним для підтвер­дження зовнішньосекреторної недо­статності підшлункової залози?

A. ЕФГДС

B. Пероральна холецистографія

C. Ретроградна панкреатографія

D. Копрограма

E. УЗД органів черевної порожнини

 

10. У хворого К., 57 р., скарги на схуднення, проноси з великою кількістю калових мас із жирним блиском, сухість шкіри. Хворіє на хронічний панкреатит впродовж багатьох pоків. Який найбільш ефективний препарат для корекції стеатореї у даного хворого?

A. Платифілін

B. Креон

C. Мотиліум

D. Гастроцепін

E. Контрикал

 

11. Хвора А., 58 p. скаржиться на біль у дрібних суглобах кистей, колінних, гомілково-ступневих суглобах, який турбує впродовж 15 p.. Об’єктивно: зріст 165 см, маса тіла 105 кг, на дистальних міжфалангових суглобах кистей виявлені неболючі потовщення. На рентгенограмі колінного суглобу були виявлені остеофіти. Що це є?

А. Обмежені патологічні кісткові нарости

В. Ущільнення кісткової тканини

С. Крайові кісткові ерозії

D. Кальцифікація зв'язок

Е. Ущільнення навколосуглобових м’яких тканин, з кальцифікатами

 

12. У хворої 19 p., після тривалої інсоляції з’явилися фіксована еритема обличчя, ульцерація ротової порожнини, неерозивний артрит дрібних суглобів кистей, лихоманка, резистентна до лікування антибіотиками та протизапальними препаратами, тахікардія; електрокардіографічно – дифузні зміни в міокарді. Які зміни в загальному аналізі крові можуть спостерігатися у хворих на СЧВ?

А. Лейкоцитоз, анемія, лімфоцитоз

В. Анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія

С. Тромбоцитоз, лімфопенія, еритроцитоз

D. Лейкоцитоз, анемія, тромбоцитоз

Е. Лейкопенія, еритроцитоз, лімфопенія.

 

13. Хворий 38 p. скаржиться на біль у дрібних суглобах китиць, парестезії у кінчиках пальців, слабкість, печію, утруднення при ковтанні їжі. Хворіє впродовж 5 p. Об’єктивно: амімічність обличчя, вкорочення нігтьових фаланг. Потовщення шкіри в ділянці плечового поясу. При ФЕГДС – ерозії та звуження стравоходу в кардіальному відділі. Ан. крові: лейк.-9,8•109 /л, ШЗЕ - 22 мм/г., гамма-глобуліни - 22%. Розвиток яких змін з боку шлунково-кишкового тракту найбільш характерно для даного захворювання?

A. Хронічного гастриту

B. Виразкової хвороби

C. Гастроезофагальної рефлюксної хвороба

D. Хронічного гепатиту

E. Цирозу печінки

 

14. Які показники відповідають І ступеню активності ревматичної лихоманки:

А. ШОЕ 8 мм/год, АСЛО 100 од, СРБ 6 нг/мл, сіркомукоїд 180 од, сіаловий тест – 200 од.?

В. ШОЕ 20мм/год, АСЛО 500 од, СРБ 36 нг/мл, сіркомукоїд 780 од, сіаловий тест – 890 од.

С. ШОЕ 55 мм/год, АСЛО 450 од, СРБ 24нг/мл, сіркомукоїд 580 од, сіаловий тест – 300 од.

D. ШОЕ 40мм/год, АСЛО 300 од, СРБ 24нг/мл, сіркомукоїд 390 од, сіаловий тест – 460 од.

E. ШОЕ 20 мм/год, АСЛО 250 од, СРБ 18 нг/мл, сіркомукоїд 280 од, сіаловий тест – 330 од.

 

15. Жінка 63 р., скаржиться на помірний біль, незначне обмеження рухливості лівого кульшового і колін­ного суглобів, хрускіт в них при рухах. Болі в суглобах посилюються надвечір. Спостерігається потовщення та помір­на болючість проксимальних міжфалангових суглобів III і IV пальців лівої руки, шкіра над ними звичайного ко­льору. Т тіла та загальний аналіз крові - без істотних змін. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Ревматичний поліартрит

B. Склеродермія

C. Подагра

D. Ревматоїдний артрит





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 575 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

741 - | 763 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.