Лекции.Орг


Поиск:




Стандартні та службові програми Windows




До Стандартних програм належать: графічний редактор Paint, текстовий редактор WordPad, текстовий редактор Блокнот, Калькулятор.

1)Графічний редактор Paint призначений для роботи з растровими зображеннями - зображеннями, побудованими з безлічі окремих кольорових крапок (пікселів), відповідно до того як формується зображення на екрані монітора. Кожне растрове зображення має строго певний розмір по горизонталі й вертикалі (виміряється в пікселях) і використовує фіксоване задане заздалегідь число кольорів.

Графічний редактор Paint запускають командою Пуск>Програми> Стандартні>Paint. Після запуску на екрані відкривається робоче вікно програми Paint. Воно складається з декількох областей.

Основну частину вікна становить робоча область. Малюнок може займати як частину робочої області, так і всю її, і навіть виходити за її межі. В останньому випадку по краях робочої області з’являться смуги прокручування. На границях малюнка розташовуються маркери зміни розміру (темні крапки в середині сторін і по кутах малюнка).

Ліворуч від робочої області розташовується панель інструментів.Вона містить кнопки інструментів для малювання. При виборі інструмента в нижній частині панелі може з’явитися вікно для додаткового налаштування його властивостей.

Нижче робочої області розташовується палітра. Вона містить набір кольорів, які можна використовувати при малюванні. Якщо потрібний колір у палітрі відсутній, його можна створити й замінити ним будь-який із кольорів палітри.

2) Система Windows дає можливість набрати невеликий текст, виконати нескладне форматування і надрукувати його на кількох аркушах за допомогою текстового редактора WordPad. Його можливості не можна зрівняти з могутнім Word, але для невеликих документів є сенс використовувати.

Редактор WordPad можна завантажитивиконавшикоманду «Пуск»>«Прогроммы»>«Стандартные»>«WordPad».

3) Тестовий редактор Блокнот завантажується командою «Пуск»>«Прогроммы»>«Стандартные»>«Блокнот». Блокнот також дає можливість набрати невеликий текст, виконати нескладне форматування і надрукувати його.

4) Програма Калькулятор належить до категорії програм Стандартні і запускається командою «Пуск»>«Прогроммы»>«Стандартные»> «Калькулятор».

Калькулятор має два режими роботи - Звичайний і Інженерний. За замовчуванням у програмі включений режим Звичайний. Перемикання режимів виконують за допомогою меню Вид.

У звичайному режимі виконують арифметичні операції.

В інженерному режимі можна виконувати арифметичні, тригонометричні, алгебраїчні, інженерні й статистичні розрахунки. Крім того, інженерний режим дозволяє перетворювати числа між системами числення й виконувати логічні операції над двійковими числами.

З Калькулятором можна працювати як за допомогою миші, так і за допомогою клавіатури. Уведення чисел і команд мишею виконують клацанням на відповідних кнопках вікна програми. За допомогою клавіатури числа можна вводити як зі звичайної алфавітно-цифрової панелі, так і з додаткової цифрової панелі. В останньому випадку варто включити клавішу Num Lock.

Службові програми. У Windows є програми, які виконують роботи по обслуговуванню файлів, каталогів і дисків. Такі програми називаються службовими, за їх допомогою можна досягти максимальної продуктивності комп'ютера.

Якщо виконати команду «Пуск»>«Прогроммы»>«Стандартные»> «Служебные», на екрані з’явиться список службових програм. Кілька програм із цього списку мають таке призначення:

«Дефрагментация диска» - переписує кожний файл на диску в кластери, які йдуть послідовно, тим полегшуючи роботу механізмів.

«Назначенные задания» - містить назви призначених завдань по обслуговуванню обчислювальної системи і розклад їх виконання.

«Проверка диска» - перевіряє й усуває помилки на диску.

Дефрагментаиія диску - Запис файлу на диск ведеться порціями - кластерами, які містять 4 (і більше, в залежності від об’єму диску) послідовних сектори. В залежності від об’єму файл може займати від одного до десятків і більше кластерів.

Після кількох операцій запису нових і знищення старих файлів послідовність кластерів, в яких вони розміщені, стане фрагментованою. Тобто, кластери кожного файла будуть розташовані на різних ділянках диска. Диск не втрачає працездатності, але в значній мірі збільшується кількість переміщень магнітних головок, що сповільнює роботу з диском і викликає зайве спрацьовування механізмів дисководу. Тому треба періодично виконувати для жорстких дисків операцію дефрагментації.

Для дефрагментації диску необхідно виконати такі дії:

· Виконати команду «Пуск»> «Программы»>«Стандартные»>«Служебные»>«Дефрагментация диска».

· У діалоговому вікні «Выбор диска» вибрати потрібний диск і клацнути на кнопці «ОК».

При роботі програми дефрагментації на екран виводиться карта, наякій зображено дисковий простір і хід виконання оптимізації, а також діаграма поточного проценту оптимізації.

Після проведення дефрагментації збільшиться швидкість збереження і відкриття файлів. Звичайно, у процесі роботи диск знову стане фрагментований, тому зменшиться швидкість роботи з ним і знову виникне необхідність провести дефрагментацію через деякий час.

Очищення диску. На комп'ютері можуть бути файли, які зовсім не використовуються і тільки займають місце на вінчестері. Щоб вилучити такі файли, треба виконати такі дії:

· Виконати команду «Пуск»>«Программы»>«Стандартные»> «Служебные».

· У списку вибрати «Очистка диска», з’явиться відповідне діалогове вікно.

· У діалоговому вікні «Выбор диска» - вибрати потрібнийдиск і клацнути на кнопці «ОК».

· У діалоговому вікні «Очистка диска для...» переглянути список файлів, які система хоче вилучити.

· Встановити прапорці перед назвами тих файлів, які потрібно залишити.

· Натиснути кнопку «ОК».

У випадку, коли на диску не вистачає місця, автоматично вмикається очищення диска.

Перевірка диску - це програма, яка перевіряє диск на наявність помилок. Помилки можуть виникнути через несподіване вимкнення електроенергії, низьку напругу або некваліфіковану роботу з дисками і програмами. Під час перевірки програма звертає увагуна:

• Пошкодженні ділянки жорсткого диску.

• Втрачені ланцюжки кластерів.

Програма намагається усунути знайдені помилки. Якщо це вдається: файли переміщуються з пошкодженої області, розірвані ланцюжки кластерів записуються як окремі файли.

Для перевірки диска необхідно виконати такі дії:

· Виконати команду «Пуск»>«Программы»>«Стандартные»>«Служебные»>«Проверка диска».

· У діалоговому вікні «Проверка диска» вибрати потрібний диск.

· Встановити перемикач «Стандартная» і прапорець «Исправлять ошибки автоматически» у положення «Да».

· Клацнути на кнопці «Запуск».

Перевірка файлів і папок буде показана у звіті. Після знайомства із звітом треба закрити вікно «Проверка диска».

Пошкоджені кластери будуть записані у файли на диску, що перевіряється, з ім'ям FILE0000.СНК, FILE0001.СНК... Як правило, спроба їх прочитати ні до чого не приводить. Краще Їх вилучити.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 647 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

1216 - | 1170 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.