Лекции.Орг


Поиск:




Тема 3. Лекція 7. Оборотний капітал підприємства.




 

  1. Економічна суть, склад, структура та джерела створення оборотних

засобів.

  1. Джерела утворення оборотних коштів на підприємстві
  2. Поняття про ліквідність підприємства
  3. Показники ефективності використання оборотних засобів.
  4. Нормування оборотних засобів підприємства.

Економічна суть, склад, структура та джерела створення оборотних засобів.

 

Економічна суть оборотних засобів полягає в тому, що вони знаходяться в безперервному русі —круговерті в процесі якого послідовно змінюють свою форму, переходячи з грошової в матеріальну, з матеріальної в товарну та з товарної в грошову, тобто проходить три стадії кругооберту.

На першій стадії, яка проходить в сфері обігу оборотні засоби виступають у грошовій формі, потім вони витрачаються на закупку сировини, матеріалів, палива та інших матеріальних цінностей необхідних для діяльності підприємства.

На другій стадії, яка проходить у виробничій сфері, товарно-машинні цінності використовуються у виробництві. При цьому вартість товарно-матеріальних цінностей повністю втілюється у вартість створеного продукту.

На третій стадії кругообігу (сфера обміну) знову створений продукт праці перетворюється у грошову форму.

Оборотні засоби (оборотні кошти) діляться на оборотні фонди і фонди обігу.

Оборотні фонди - це частина виробничих фондів підприємства, яка повністю споживається в кожному технологічному циклі виготовлення продукції і повністю переносить свою вартість на вартість цієї продукції.

Речовим змістом оборотних фондів є предмети праці, а також деякі засоби праці (які мають вартість, меншу, ніж 100 одиниць національної валюти або термін служби менше одного року).

До оборотних фондів відносять сировину, запасні частини, паливо, допоміжний матеріал та інші матеріальні цінності необхідні для нормальної виробничої діяльності підприємства.

Оборотні фонди поділяються на ряд груп:

1. Виробничі запаси (предмети праці, які ще не залучені у виробничий процес і знаходяться на складах підприємства у вигляді запасів).

2. Незавершене виробництво (продукція, яка ще не пройшла всіх стадій обробки).

3. Витрати майбутніх періодів (витрати на підготовку та освоєння нової продукції, що мають місце в даний період, але будуть погашені в майбутньому). До них відносяться витрати на переобладнання, освоєння нової техніки, оренду приміщень тощо.

Поруч з оборотними фондами існують фонди обігу, тобто ті, які функціонують у сфері обігу (реалізації продукції). До них відносяться:

1. Готова продукція на складах підприємства.

2. Готова продукція, яка відвантажена і знаходиться в дорозі.

3.Грошові кошти на розрахунковому та інших рахунках.

4.Грошові кошти у незавершених розрахунках.

5.Готівка в касі.

Склад та структура оборотних засобів.      

Структура оборотних засобів характеризується співвідношенням їх окремих елементів у загальному обсязі оборотних засобів, яке виражається у відсотках. Ця структура може бути досить різною в залежності від галузі, до якої належить підприємство, але в цілому по промисловості 2/3 оборотних засобів - це оборотні фонди, а 1/3 - фонди обігу.

 

Джерелом формування оборотних засобів підприємства є власні і залучені засоби. До власних належать виділені підприємству при його утворенні кошти (якщо підприємства державні), статутні фонди недержавних підприємств, а також поповнення цих фондів. Поповнення може відбуватись за рахунок прибутку підприємства, а також за рахунок залучення в оборот стійких пасивів (заборгованості по заробітній платі, внесків на соціальне страхування, резервів майбутніх платежів).

Залученими оборотними засобами є кредити банків, якими покривається нестача власних оборотних засобів.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 337 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

833 - | 667 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.