Лекции.Орг


Поиск:




І спеціальна витривалість.




РОЗВИТОК ВИТРИВАЛОСТІ ЮНИХ СПОРТСМЕНІВ

ПЛАН

1. Визначення витривалості, поняття загальна та спеціальна витривалість.

2. Розвиток загальної витривалості юного спортсмена.

3. Розвиток спеціальної витривалості юного спортсмена

4. Вікові особливості формування витривалості

5. Особливості розвитку витривалості на різних етапах підготовки юних спортсменів.

 

Визначення витривалості, поняття загальна

і спеціальна витривалість.

Під витривалістю в найбільш загальному вигляді слід розуміти здатність організму спортсмена протистояти втомі і при цьому ефективно виконувати ту чи іншу роботу. У теорії спортивного тренування прийнято виділяти загальну і спеціальну витривалість.

Загальна витривалість (згідно широко поширеним уявленням) - здатність спортсмена до ефективного та тривалого виконання роботи помірної інтенсивності (аеробного характеру), в якій бере участь значна частина м'язового апарату. Однак таке визначення, незважаючи на те, що воно міцно утвердилася в спеціальній літературі і спортивній практиці, не можна визнати достатньо точним. Воно повною мірою прийнятне тільки по відношенню до тих видів спорту і окремим спортивних дисциплін, рівень досягнень у яких багато в чому визначається аеробною продуктивністю - велосипедний спорт (шосе), біг на довгі дистанції, лижний спорт та ін. Що стосується спринтерських дистанцій у видах спорту циклічного характеру, швидкісно-силових і складнокоординаційних, єдиноборствах і спортивних іграх, то по відношенню до них дане визначення потребує уточнення і доповнення, так як в структуру загальної витривалості представників цих видів спорту входять насамперед здатності до тривалої та ефективної роботі швидкісно-силового, анаеробного, складнокоордінаційного характеру.

Таким чином, загальну витривалість слід визначати як здатність до тривалого і ефективного виконання роботи неспецифічного характеру, що здійснює позитивний вплив на процес становлення специфічних компонентів спортивної майстерності завдяки підвищенню адаптації до навантажень і наявності явищ «перенесення» тренованості з неспецифічних видів діяльності на специфічні.

Спеціальна витривалість - це здатність до ефективного виконання роботи і подоланню стомлення в умовах, детермінованих вимогами змагальної діяльності в кокретному виді спорту. Л.П.Матвєєв (1977) запропонував відрізняти «спеціальну тренувальну витривалість», яка виражається в показниках сумарного обсягу та інтенсивності специфічної роботи, виконуваної в тренувальних заняттях, мікроциклах і більш великих утвореннях тренувального процесу, від «спеціальної змагальної витривалості», яка оцінюється по працездатності і ефективності рухових дій, особливостям психічних проявів в умовах змагань.

Спеціальна витривалість є дуже складною багатокомпонентною якістю. Її структура в кожному конкретному випадку визначається специфікою виду спорту і його окремої дисципліни, виду змагань. Залежно від особливостей виду спорту спеціальна; витривалість переважно може бути розглянута як локальна або глобальна, аеробне або анаеробна, статична чи динамічна, сенсорна або емоційна і т. д. Поглиблення розгляду факторів, що визначають конкретні прояви витривалості в тому чи іншому виді спорту, неминуче призводить до необхідності представити спеціальну витривалість з урахуванням шляхів і механізмів енергозабезпечення, психічних проявів, задіяних в роботу м'язових волокон, причин розвитку стомлення і ін., в органічному взаємозв'язку з техніко-тактичними можливостями спортсменів. Лише на цій основі вдається забезпечити повноцінний розвиток спеціальної витривалості стосовно специфічних вимог того чи іншого виду спорту.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 397 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

1293 - | 1213 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.