Лекции.Орг


Поиск:




Розділ. 4. Методичні вказівки щодо проведення індивідуальних занять




 

Індивідуальне заняття № 1

Тема: Вища нервова дiяльнiсть людини. Сприйняття, увага, пам'ять та мислення.

Мета: Ознайомитися з особливостями вищої нервової діяльності людини.

Завдання для самостiйної роботи на занятті

Завдання 1. Дослідити здібності до переробки зорової інформації за методикою “Коректурні проби” (кільця Ландольта)

В спеціальній таблиці є варіантів кілець (всього на бланку 200 різних кілець) з розривом в один з восьми направлень, відповідно 13, 15, 17, 18, 21, 23 та 24 годинам, які чергуються в хаотичному порядку, якщо орієнтуватися за циферблатом годинника. Піддослідному необхідно закреслити в таблиці кільця тільки двох направлень розриву, що відповідає 13 та 15 годинам. Час фіксується в секундах.

За результатами виконаної роботи визначаються наступні показники:

1) ЗКПІ (загальна кількість переробки інформації) визначається за таблицями, на яких є готові цифрові значення переробленої інформації в бітах.

2) ШПІ (швидкість переробки інформації) визначається як частка від ділення ЗКПІ на час виконання завдання (в секундах). ШПІ = ЗКПІ/t.

3) A (точність переробки інформації). A = n / N.

4) P (продуктивність). P = A ּ N, де N – загальна кількість проглянутих знаків.

5) Q (обсяг зорової інформації). Q =0,5936 ּ N (біт), де 0,5936 – середній обсяг інформації, який приходиться на один знак, N – кількість проглянутих знаків.

6) S (швидкість переробки інформації). S = Q – 2,807 ּ n/t, де t – час виконання завдання, 2,807 біта – згубленої інформації, n – кількість пропущених кілець.

Отримані результати занести в таблицю, розрахувати середні значення в групі, зробити висновки.

Таблиця 8

. Показники переробки зорової інформації

Показники ЗКПІ ШПІ A P Q S
Прізвище            

Завдання 2. Дослідити асоціативну пам’ять за методикою О. Лурія.

Обстежуваному пропонується перелік слів та словосполучень (10) для запам’ятовування почергово з інтервалами 5 секунд. За цей час (5 сек.) він повинен замалювати зміст слова або словосполучення на свій суб’єктивний погляд на папері. Відтворення словесного матеріалу відбувається через 30 хвилин. Обстежуваний повинен по пам’яті підписати кожний малюнок, що він зображував у відповідь тим словом, що вимовляв експериментатор.

Оцінка результатів робиться в балах: 1-4 – низький рівень; 5-7 – середній рівень; 8-10 – високий рівень.

 

Завдання 3. Дослідити образну пам’ять.

Обстеження проводиться за допомогою таблиці із зображенням предметів, символів, знаків (10). Обстежуваному необхідно протягом 1 хвилини уважно розглядати таблицю і намагатися запам’ятати як можна більше образів. Предмети потрібно відображати зберігаючи місце розташування їх у таблиці через 30 сек. після пред’явлення. За цією методикою визначається об’єм короткочасної зорової пам’яті на образи і оцінка робиться в балах:

1-5 – низький рівень; 6-8 – середній рівень; 9-10 – високий рівень.

Завдання 4. Дослідити механічну (слухову) словарну пам’ять.

Дослідник зачитує 10 слів – іменників. Обстежуваний через 30 сек. повинен відобразити їх на папері, не дотримуючись послідовності. Час на виконання 1 хвилина. Оцінка результатів проводиться за 10-бальною шкалою.

 

Завдання 5. Дослідити смислову пам’ять за методикою К. Бюлера.

Дослідник зачитує 10 пар слів, кожна пара слів у середині має смисловий зв’язок. Через 30 секунд обстежуваний повинен відобразити їх на папері. Час на виконання 1 хвилина. Оцінка результатів проводиться за 10-бальною шкалою.

 

Завдання 6. Дослідження мислення (процесу узагальнення) за методикою “Виключення понять”.

Дослідник пред’являє на бланку 10 серій слів, кожна з яких складається з 5 слів. В кожній серії 4 слова об’єднані загальним родовим поняттям, а п’яте не відноситься до даного поняття. Обстежуваний повинен протягом 2 хвилин визначити зайве слово і закреслити його на бланку.

Оцінка результатів робиться за 10-бальною шкалою.

 

Завдання 7. Дослідження логічного вербального мислення за методикою “Пошук аналогій”.

Дослідник пред’являє бланк, в лівій частині якого одна під одною надруковані пари слів, що знаходяться між собою в певних логічних відношеннях, в правій частині бланку під кожним заданим словом надруковані (під рискою) п’ять варіантів відповіді. Таких завдань 10.

Обстежуваному необхідно протягом 4 хвилин підібрати відповідь так, щоб слово над рискою і відповідь знаходились в такому ж логічному відношенні, як і ліва пара слів. Необхідно визначити та підкреслити це слово на бланку.

Оцінка результатів робиться за десятибальною шкалою.

 

 

Завдання 8. Дослідити типологічні особливості нервової системи за методикою зворотнього знаку.

Обстежуваному необхідно писати з максимальною швидкістю протягом 3 хвилин букву “ г ”, потім букву “ s ” (3 хвилини) та букви “ г ” і “ s ” (почергово) теж 3 хвилини.

Визначаються три показники: А (“ г ”) – сила нервових процесів; В (“ s ”) – динамічність нервових процесів; С (“ г ” та “ s ”) – врівноваженість нервових процесів.

Оцінка результатів: > 350 знаків – сильний, рухливий, незрівноважений;

350-300 знаків – середній, рухливий, зрівноважений; < 300 знаків – слабкий, інертний, зрівноважений.

 

Завдання 9. Дослідити тип темпераменту за методикою Айзенка.

Обстежуваному пропонують відповісти на спеціальному бланку на 57 та 60 питань. При відповіді “так” на бланку ставиться знак “+”, при відповіді “ні” ставиться знак “-“. На виконання завдання відводиться 10 хвилин. Отримані дані обробляються за допомогою бланка-ключа і визначають тип особистості: екстраверт – інтроверт, нейротизм – емоційна нестійкість.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-09-20; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 439 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент может не знать в двух случаях: не знал, или забыл. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1324 - | 936 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.