Лекции.Орг


Поиск:




Стандартизація прийняття рішення про включення заходів у PR-кампанію




Процес прийняття рішення про участь у захід можна стандартизувати, використовуючи анкету (рис. 4), яку на основі наявної інформації заповнює PR-менеджер. Анкета розглядається групою керівників організації, (фінансовий керівник; особи, які відповідають за роботу з населенням, клієнтами, за продажі).

ЗАХІД (потрібне підкреслити) Відриття відділення (філіалу) або офісу Прийом Презентациі (послуги офісу) Виставка Торговий ярмарок Прес-конференція Інше _____________________________ (вкажіть)
ТЕРМІНИ ПРОВЕДЕННЯ (потрібне підкреслити) I квартал II квартал III квартал IV квартал
ЦІЛІ, ЗАДАЧІ (потрібне підкреслити) Укріплення стосунків Поширення (нової) інформації Встановлениня діалогу Тестування нових ідей або послуг Розвиток нових контактів в ділових колах Укріплення популярності торгової марки Створення «чуток навколо торгової марки» Підтримка послуги/сприяння продажам Стимулюванне клієнтів Інше_____________________________ (вкажіть)
ОРГАНІЗАТОР (потрібне підкреслити) Організація /відділення / філіал Сторонні організації
ЦІЛЬОВА ГРУПА ___________________________________ (вкажіть)
КОНКУРЕНТИ ___________________________________ (вкажіть)
ФАКТОРЫ, ЩО ВИЗНАЧАЮТЬ ТРИВАЛІСТЬ ТА МІСТКІСТЬ ЗАХОДУ (опишіть захід у відповідності у відповідності з наведеним списком) Кількість і характер очікуваних відвідувачів (учасників) Запрошені або масові відвідувачі (учасники) Статус запрошених осіб Місце проведення (філія, готель, бізнес-центр, конференц-зал) Наявність відповідних події приміщень Наявність обладнання (меблі, трибуна, демонстраційні стенди, кімнати для переговорів, телефони, аудіо-і відеоапаратура, кафе, місця паркування, безпека) Створення умов для роботи журналістів Підготовка власних матеріалів для розповсюдження у ЗМІ Визначні дати (дні національних, міських свят, великих спортивних змагань та ін) Час проведення (ранок, день, вечір, робочий чи вихідний день) Інші події, які суперечать планованого заходу або дублюють його
РЕЗУЛЬТАТ, ЯКИЙ МАЄ БУТИ ДОСЯГНУТИЙ ПО ВІДНОШЕННЮ ДО ЦІЛЬОВОЇ ГРУПИ (потрібне підкреслити) Підвищення інформованості Зростання кількості звернень Нові ділові контакти Збільшення продажів Зростання числа клієнтів Інше _____________________________ (вкажіть)
ФАКТОРИ, ЩО ВИЗНАЧАЮТЬ РОЗМІРИ БЮДЖЕТУ (потрібне підкреслити) Оренда приміщення та його оформлення Оренда аудіо-, відеоапаратури Харчування
  Друкування матеріалів, включаючи запрошення і оголошення Страховка Транспортні витрати Сувеніри Оплата консультантів Видовищні заходи Висвітлення події у ЗМІ Інше _____________________________ (вкажіть)
ВАРТІСТЬ   ___________________________________ (вкажіть)
РЕСУРСИ ІИ МОЖЛИВОСТІ (потрібне підкреслити) А. Переваги можливість отримати доступ до широкої аудиторії увагу відвідувачів не відвернуто іншими учасниками ви можете бути представлені з мінімальним ризиком витрати включають прямі зменшені (зведені до спонсорського внеску) повний контроль над процесом залучення максимального числа зацікавлених осіб можливість змінювати сценарій, вносити корективи у процес інше _____________________________ (вкажіть)
  Б. Недоліки обмеженість темою, заявленою організаторами акції увага відвідувачів розсіюється на інших учасників ваша марка може отримати стійку асоціацію з іншими учасниками ви несете всі ризики і відповідальність у зв'язку з акцією захід охоплює вузьке коло запрошених з числа клієнтів (партнерів) і потенційних клієнтів (партнерів) неможливість врахувати всі можливі витрати і оптимізувати витрати за всіма статтями витрат інше _____________________________ (укажіть)
ЗАСОБИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ, ЩО ЗАДІЯНІ У ВИСВІТЛЕННІ ПОДІЇ (потрібне підкреслити) Оголошення в пресі Робота з пресою до заходу Робота з пресою під час заходу Робота з пресою після заходу
     

Рис. 4. Анкета для оцінки зможливостей організації і проведення заходу

4. Організація PR-заходів: чотири «Р» і дії після заходу («F»)

Існує стандартна схема п'яти модулів - складових частин комплексу підготовки та проведення PR-заходів усіх основних типів, яку називають чотири «Р» та «F». Розглянемо її компоненти.

Перше «Р» – Place / Location (місце)

Загальні вимоги до приміщення (місця проведення заходу). Їх можна викласти у вигляді своєрідної форми («пам'ятки») (рис. 5).

Приміщення в якому бажано (можливо) проведення заходу Приміщення організації Виставковий центр / конференц-центр Приміщення в готелі На відкритому повітрі Інше
  так ні
Можливість використання приміщення у призначений день    
Можливість проведення «генеральної репетиції»    
  добре погано
Якість приміщення і те, наскільки воно відповідає тому іміджу, який вам необхідно створити і підтримати    
Наявність (або можливість розмістити): подіуму для презентації та для виступаючих; місця для: столів та стільців; столу реєстрації; гардеробу; обідніх столів, столів для фуршету; проведення переговорів у вузькому колі    
Наявність і близькість місць для паркування    
Наявність аудіовізуального обладнання    
Технічний сервіс (підтримка роботи обладнання і технічний персонал)    
Наявність телекомунікацій (телефони, Інтернет, комп'ютери, факс)    
Відповідність рівня послуг рівню організації    
Опалення, кондиціонування повітря    
Забезпечення охорони приміщення і відвідувачів    
Можливість розміщення гостей в нічний час (готель)    
Страхування    
Проведення інших заходів конкурентами в той самий час у тому ж приміщенні    
Спеціальні знижки на оренду приміщення в період низької інтенсивності заходів    
Послуги з підтримки чистоти в приміщенні    
       

Рис 5. Загальні вимоги до приміщення. Пам'ятка.

Дамо коментарі з деяких питань, що прямо чи непрямо пов’язані з місцем проведення заходу.

Страхування допомогає знизити ризики і відшкодувати частину витрат у разі виникнення непередбачуваної ситуації (ушкодження частини виставкової експозиції при транспортуванні, установці, демонстрації; скасування заходу з не залежних від організаторів причин).

Успіх заходу значною мірою може залежати від правильності організації простору – розміщення експозиції, стендів, стільців, столів для гостей, учасників і виступаючих. Сам тип заходу визначає, яке саме і яких розмірів потрібно приміщення. Наприклад, приміщення в 500 кв. метрів можна використовувати:

- для проведення прийому з офіціантами, що обходить стоять гостей і пропонують їм напої і закуски (фуршет); в цьому випадку може бути запрошено приблизно 600 гостей (0,83 кв. метра на людину);

- Для проведення конференції, на якій всі учасники сідають рядами, а перед ними встановлюється подіум для президії; в такому випадку кількість гостей повинно бути не більше 500 (1 кв. метр на людину);

- Для проведення бізнес-сніданку або бізнес-ланчу, на якому учасників розсаджують за столами; тоді це приміщення може вмістити в себе максимум 400 осіб (1,25 кв. метра на людину). Ці дані наведені без урахування установки подіуму для президії (голова організації, головний промовець, головний гість; в такому випадку корисна площа приміщення зменшується).

Оформлення приміщення – важлива складова заходу; повинні бути відповідно оформлені:

- зал (кімната, орендована площа), де проходить основна частина заходу: пристрій сцени / подіуму, стіни (прапори, плакати, щити і т.д.);

- Приміщення, суміжні з головним (перед входом до нього): тумби, покажчики, прапори, щити;

- під'їзди, підходи до будівлі, в якому проходить захід: зовнішня реклама, інформація про захід, декоративне оформлення входу в будівлю.

При організації заходу треба правильно розрахувати кількість і якість частування (харчування):

- прийом з кавою і чаєм – у середньому 1,5-2 чашки на людину плюс печиво, інша випічка;

- Коктейль-прийом – 3 коктейля на одну людину плюс обов'язково безалкогольні напої;

- Прийомний день – планується з розрахунку 6 осіб на годину: чай, кава і випічка, печиво;

- бізнес-ланч (вечеря): якщо час заходу не дуже тривалий, то має бути максимум 3 страви, а також біле і червоне вино до кожної страви.

Всі виступаючі на заході такого роду, а також гості повинні бути забезпечені мінеральною водою.

Контрольний список питань при укладенні договору з кейтеринговой компанією на забезпечення частування гостей і учасників заходу:

1) попередній досвід кейтеринговой компанії з надання таких послуг, рекомендації (посилання);

2) очікуване число гостей;

3) можливість знижки у разі малого числа замовлень у компанії («не в сезон»);

4) вибір меню з урахуванням рекомендацій компанії і фіксація цін;

5) гарячі або холодні страви в залежності від сезону і часу проведення заходу;

6) можливість спеціального меню, що враховує релігійні, культурні традиції запрошених, а також асортимент дієтичних страв;

7) погодження максимальної кількості їжі та напоїв;

8) прийняття рішення про можливість включення в меню алкогольних напоїв;

9) облік програми заходу з тим, щоб час частування гостей / учасників добре в неї вписувалося;

10) домовленість про те, що з боку кейтеринговой компанії буде призначено одне контактна особа по роботі з вами;

11) письмове підтвердження всього вищезгаданого.

 

Друге «Р» – Promotion (реклама та інформування)

Друге «Р» включає в себе підготовку та розповсюдження запрошень, рекламу в ЗМІ майбутнього заходу і попереднє PR-висвітлення його в пресі.
Основні вимоги до запрошення на захід. Можливість відповідей на запрошення (підтвердження) різниться в залежності від рівня і типу заходи, ступеня його новизни і важливості інформації, яка, як очікується, буде поширена на заході, і від інших факторів. Наприклад, при запрошенні на семінар кількість як відповідей-підтверджень, а також реальної присутності на них низький, тому при плануванні регулярних семінарів необхідно дотримуватися наступних правил (такі правила з деякою корекцією підходять багато в чому і для інших заходів):

- розсилайте запрошення в кількості до 200% від числа планованих учасників;
- Створіть і оновлюйте базу даних, щоб особи, відповідальні за розсилку запрошень, могли відзначати в ній тих, хто підтверджує присутність, і тих, кому потрібне додаткове нагадування;
- персоналізувати запрошення - впишіть від руки звернення на ім'я та по батькові до того, кого запрошуєте. Прикладіть до запрошення конверт з маркою і заздалегідь надрукованим адресою вашої організації, щоб запрошувати особі потрібно було тільки вкласти форму відповіді-підтвердження в цей конверт і передати своєму секретарю для відправки на пошту;

- дайте можливість тому, кого запрошуєте, надіслати когось замість себе, вказавши це у формі, що додається вами для відповіді; внесіть цієї нової людини у вашу базу даних на майбутнє;

- Зателефонуйте запрошеному до відправлення запрошення, щоб переконатися, що він зацікавлений в участі у семінарі, і після відправлення. Особисті розмови по телефону зазвичай значно збільшують відсоток тих, хто приходять на захід;

- в деяких випадках (коли програма складна, тривала, коли здійснюється або уточнення деталей програми у міру наближення до дати заходи, або уточнення місця зустрічі, часу і місця подачі автобусів «шатл»для доставки учасників у певне місце і т.д.), ще раз передзвоніть запрошеному за кілька днів до заходу, щоб повідомити йому ці нові деталі.

Для того щоб у список запрошених потрапили представники саме тих груп громадськості, які цікавлять вашу організацію, перед складанням самого списку складіть перелік таких категорій («пам'ятку»), наприклад:

1) існуючі і перспективні клієнти;

2) VIP (керівники міських і регіональних органів федерального рівня, політики, великі бізнесмени, діячі культури та ін);

3) представники торгових, комерційних організацій (торгова палата, об'єднання підприємців);

4) керівники вашої організації;

5) інший персонал вашої організації, що має відношення до проведеного заходу;

6) конкуренти;

7) постачальники:

8) представники ЗМІ.

Розсилка запрошень і програми. Іноді гості та учасники запрошуються на захід в два етапи. Перше запрошення зазвичай складається з:

- програми (яка може носити попередній характер, якщо є неясність з персоналіями виступаючих, точними темами виступів, їх часом, місцем);

- форми для відповіді у вигляді окремого бланка (або картки) з конвертом з маркою і заздалегідь надрукованим адресою вашої організації.

 

Таке запрошення має містити:

- Опис того, що це за захід і чому воно буде проводитися, зі згадуванням цільової аудиторії, до якої належить і особа / організація - одержувач даного запрошення;

- Вказівка ​​на те, хто є організатором даного заходу;

- передбачувану або точну дату, час початку, тривалість заходу;

- короткий виклад програми, включаючи головних виступаючих чи гостей заходу;

- адресу організаторів заходу або його секретаріату, відповідального за роботу зі списком запрошених;

- при необхідності - вказівка ​​на можливість зупинитися в якій-небудь готелі;

- У деяких випадках - на можливість співучасті в організації заході (спонсорство, організаційної або інформаційної підтримки).

Друге, додаткове, запрошення відправляється після підтвердження участі (отримання картки-відповіді) і може містити вже уточнену програму (точний час, місце, імена виступаючих) і «пакет учасника»з додатковою рекламною інформацією, картою місця проведення заходу (із зазначенням шляху до стенду чи виставці, до приміщення, в якому проводиться семінар або конференція), повідомленням про місця паркування автомобілів, місцях харчування, готелях.

Програму варто друкувати такого розміру, щоб вона помістилася в кишеню піджака.

Пам'ятайте про те, що для друкування запрошень буде потрібно час в межах декількох тижнів (від формулювання ідеї і початку розробки дизайн-макету до отримання запрошень з друку). Також не можна забувати, що крім запрошень і програми вам буде потрібно замовляти і конверти для запрошень, і конверти меншого розміру для відправки вам назад підтверджень, якщо у вас немає готових конвертів з вашою фірмовою символікою. Якщо запрошення або пакет документації, пов'язаної із заходом, виявляться нестандартного розміру або ваги, то будуть потрібні додаткові зусилля для вирішення питання їх пересилання з поштовими службами або внесення корективів у попередній бюджет заходу.

Слід пам'ятати, що запрошувати існуючих клієнтів і партнерів, відносини з якими для вас важливі, а також тих, кого ви вважаєте перспективними (ведете переговори, встановлені початкові контакти, є серйозні запити, що стосуються вашої організації, її товарів і послуг) для вашої організації, треба в письмовій формі. Про відправку такого запрошення бажано попередити даної людини по телефону, висловивши бажання зустрітися з ним на заході. Має сенс вручати такі запрошення при особистій зустрічі, якщо вона сталася незадовго до проведення заходу.

Реклама майбутнього заході в ЗМІ. Звернути увагу цільової групи на певні заходи: презентація нового або реконструйованого місця роботи з громадськістю (місця реалізації товарів і послуг), великі семінари або конференції або участь організації у виставці т.д. - можна шляхом розміщення реклами в ЗМІ.

Однак відкрита реклама в ЗМІ може зробити негативний вплив на рівень впливу запрошень («Якщо весь світ запрошений туди, навіщо ж мені туди йти? ").

PR-висвітлення в пресі, прес-реліз і прес-конференція. Використання РR-анонсування заходу в пресі має кілька переваг: можна звернутися до широкої цільової аудиторії, і при правильній подачі матеріалу «вартість одного контакту»виявиться нижче, ніж при розміщенні реклами. Крім того, рівень довіри громадськості вище в тому випадку, коли розміщує цю інформацію не сама організація, а інша, більш-менш незалежна сторона - газета, журнал. Але є і недоліки. Головний - те, що видання саме вирішує, яку частину вашого прес-релізу публікувати, в якій манері і з яким підтекстом, і це може призвести до несподіваних, іноді і негативних наслідків. Для мінімізації таких наслідків при реалізації завдання освітлення проведення організацією заходу або участі в ньому слід керуватися деякими загальними принципами.

1. Зробіть ваше інформаційне повідомлення про захід (прес-реліз) джерелом, що заслуговує уваги ЗМІ, шляхом введення в його текст фрази (висловлення) відомої і авторитетної особистості. Так як опублікований буде не весь прес-реліз, а тільки витяги з нього, то на висловлювання такої відомої особистості читачі (глядачі ТБ-програм), можливо, звернуть увагу, і це ім'я буде позитивно асоціюватися з заходом, проведеним вашою організацією.

2. З'ясуйте, коли саме у важливих для вас видань відбудеться розгляд матеріалу на редколегії, виправте остаточний термін здачі до друку, відправлення по каналу зв'язку та згідно з цим плануйте підготовку вашого вихідного матеріалу для цих видань та журналістів.

3. Внесіть у прес-реліз факти, щоб журналісти в своїх матеріалах могли використовувати конкретні цифри, точні технічні дані, характеристики, згадайте вислови відомих людей про вашу організацію, її ролі, її продукти та послуги.

4. Спробуйте домовитися з журналістами про можливість ознайомитися з підготовленим до друку матеріалом, щоб ви могли переконатися, що публікується точна. Якщо журналіст не погоджується зробити це (так як він не зобов'язаний це робити), можна спробувати обговорити те, щоб мова або висловлювання представника вашої організації в опублікованій інформації, статті були укладені в лапки і тим самим сказані слова були відділені від власне журналістського тексту з інтерпретацією.

5. Необхідно інформувати персонал організації про плановане або відбувся поширення серед ЗМІ цього прес-релізу.

Сувеніри. Це ще один важливий елемент реклами заходів PR-кампанії. За різними класифікаціями існує близько десяти категорій сувенірів. Звернемо увагу на два їх види: VIP-сувеніри і масові сувеніри.

VIP-сувеніри - це дорогі сувеніри, призначені найчастіше для індивідуального вручення «з рук в руки». Вони можуть розрізнятися в залежності від пори року чи від конкретної події (наприклад. Новий Рік або ювілей організації). В ідеальному випадку організація має свій постійний стандартний каталог сувенірів, запас яких поповнюється в міру витрати. Завданням PR-менеджера в даному випадку є:

- участь у розробці такого каталогу з урахуванням вимог до фірмової символіки (так як на більшість сувенірів наноситься фірмова символіка або такі сувеніри представляють із себе ексклюзивний виріб, що має в своєму дизайні елементи фірмової символіки);

- Своєчасний замовлення / отримання цих сувенірів перед черговим заходом;

- Вручення сувенірів на заході або безпосередньо перед ним;

- Забезпечення ними у потрібних кількостях топ-менеджерів організації для вручення певним запрошеним особам на заході.

Масові сувеніри - це такі сувеніри, ціна придбання або виробництва яких не така висока. У цьому випадку значимість сувеніра полягає не в його ціні, а в прихильності до тієї події, до обстановки заходи, па якому вони вручаються. Враховуючи, що такі сувеніри, як правило, носять стандартний характер, є можливість замовити їх попередньо - наприклад, на всі заходи протягом найближчого року. Але при цьому необхідно, щоб ці сувеніри також відповідали тому заходу, в ході якого вони вручаються. Наприклад, якщо це діловий семінар або конференція, то цілком можуть підійти ручки, блокноти, щоденники з фірмовою символікою, а якщо цей спортивний захід (наприклад, тенісний турнір), то доречні тенісні м'ячики або браслети для зап'ястя з символікою організації. При прийнятті рішення про придатність сувеніра для вручення на заході слід дати відповідь на наступні питання:

Дані сувеніри повинні носити формальний чи неформальний характер?

Наскільки сучасним або оригінальним за стилем повинен бути такий сувенір?

Чи є який-небудь прихований соціальний або особистий сенс у вашому сувенірі?

Чи доречно в обстановку заходи включати предмети мистецтва (у вигляді відповідного сувеніра)?

Чи відповідає сувенір тому іміджу вашої організації, який ви збираєтеся розвивати і впроваджувати?

Чи відповідає сувенір тематиці проведеного заходу?

Третє «Р» - Presentation (представлення інформації на заході)

Відвідувачі та учасники краще запам'ятають ваш захід, якщо в ньому використовується належне аудіовізуальне обладнання – аудіо- і відеозасоби. Чим більше органів відчуттів залучено в процес отримання інформації (тобто і слух, і зір), тим вище рівень запам’ятовуваності. Добре й графічно виразне аудіовізуальне подання матеріалу (слайд-шоу, відео- або комп'ютерна презентація) не тільки робить захід більш цікавим, але й залишає більш сильне враження про нього.

При підготовці заходу необхідно відповісти на наступні питання:

Чи є можливість використовувати високоякісну звукоапаратуру? (Чи треба застосовувати стаціонарний мікрофон, коли виступаючий сидить або стоїть на одному місці, і мобільний мікрофон, коли виступаючий переміщається?)

Чи планується музичний супровід перед початком заходу і в перервах? Якщо так, то це повинна бути група виконавців або запис?

Чи планується обговорення з залом / аудиторією? Якщо так, то необхідна наявність достатньої кількості мікрофонів у залі.

Чи необхідно здійснювати переклад на інші мови? Якщо так, то яким він повинен бути – синхронним або послідовним?

Чи планується створення спеціальних звукових ефектів?

Чи буде проводитися телеконференція в прямому ефірі? Чи потрібна система посилювачів голосу (оповіщення публіки)?

Чи планується здійснювати аудіо-і відеозапис презентації та виступів?

Чи буде вам проекційне обладнання, відеосистема, система комп'ютерної презентації? Якого розміру повинні бути монітори або екрани?

Чи можна при необхідності затемнити приміщення і скільки часу це займе?

Якщо ви використовуєте відео- або комп'ютерне обладнання, то необхідно, щоб фахівець з цього устаткування був у вашому розпорядженні на непередбачений випадок.

Перед проведенням презентації переконайтеся, що її можна бачити і чути з будь-якого ряду і будь-якого місця в приміщенні або на задовольняє вас відстані на відкритому повітрі.

При проведенні слайд-шоу та комп'ютерної презентації слід виконати певні вимоги:

- Не розміщуйте занадто багато інформації на один слайд. Використовуйте правило: якщо ви можете прочитати (роздрукований) слайд на відстані витягнутої руки, то й аудиторія зможе прочитати те, що там написано;

- Використовуйте контрастні один одному кольору для підкладки (фону) і тексту;

- Обов'язково перегляньте слайди перед їх використанням;

- На початку і в кінці презентації краще використовувати слайди з темним фоном – для того, щоб очі краще освоїлися (на початку) і почали розслаблятися (в кінці);

- Вимкніть обладнання по закінченні презентації, щоб не дезорієнтувати аудиторію, яка може очікувати можливого продовження.

Виступаючі і тексти виступів – важливі аспекти стадії подання інформації під час PR-заходи. Якість»успіх будь-якого заходу в значній мірі залежить від порядку, в якому проводиться представлення інформації. Як тільки у вас з'явиться список виступаючих і зміст (теми) їх виступів, постарайтеся поставити в такій черговості, щоб більш серйозні теми чергувалися з більш легкими. Як правило, 20 хвилин достатньо для будь-якого виступу. Постарайтеся, щоб у аудиторії була невелика перерва через кожні два виступи для осмислення сказаного.

Деякі зауваження, що стосуються вибору виступаючих:

- Намагайтеся не включати до списку багато виступаючих з однаковими поглядами: не треба уникати розмаїття точок зору;

- Намагайтеся включити в програму незалежного експерта - клієнта, представника суміжного роду діяльності: це дозволить пожвавити дискусію, зробити її джерелом нової інформації.

При роботі з майбутніми виступаючими - при виборі і затвердження списку виступаючих і тим їх виступів до них треба довести наступну інформацію:

а) предмет дискусії: те, що ви хочете, щоб вони висвітлили на заході;

б) цільова група та її ставлення до теми заходу;

в) перелік всіх виступаючих і теми їхніх виступів;

г) підсумкова програма заходу;

- Обов'язково перегляньте слайди перед їх використанням;

- На початку і в кінці презентації краще використовувати слайди з темним фоном - для того, щоб очі краще освоїлися (на початку) і почали розслаблятися (в кінці);

- Вимкніть обладнання по закінченні презентації, щоб не дезорієнтувати аудиторію, яка може очікувати можливого продовження.

Виступаючі і тексти виступів - важливі аспекти стадії подання інформації під час PR-заходи. Якість»успіх будь-якого заходу в значній мірі залежить від порядку, в якому проводиться представлення інформації. Як тільки у вас з'явиться список виступаючих і зміст (теми) їх виступів, постарайтеся поставити в такій черговості, щоб більш серйозні теми чергувалися з більш легкими. Як правило, 20 хвилин достатньо для будь-якого виступу. Постарайтеся, щоб у аудиторії була невелика перерва через кожні два виступи для осмислення сказаного.

Деякі зауваження, що стосуються вибору виступаючих:

- Намагайтеся не включати до списку багато виступаючих з однаковими поглядами: не треба уникати розмаїття точок зору;

- Намагайтеся включити в програму незалежного експерта - клієнта, представника суміжного роду діяльності: це дозволить пожвавити дискусію, зробити її джерелом нової інформації.

При роботі з майбутніми виступаючими - при виборі і затвердження списку виступаючих і тим їх виступів до них треба довести наступну інформацію:

а) предмет дискусії: те, що ви хочете, щоб вони висвітлили на заході;

б) цільова група та її ставлення до теми заходу;

в) перелік всіх виступаючих і теми їхніх виступів;

г) підсумкова програма заходу;

День тижня  
Час Ранок _________________ День_________________ Вечір ________________
Виступаючі Консультанти  
 
 
Представники бізнесу  
 
 
Представники держструктур  
 
 
управлінський персонал компанії  
 
 
інші  
 
 
ТЕМИ ВИСТУПІВ ВИСТУПАЮЧІ Тривалість виступу (хвилини)  
1.    
2.    
3.    
4.    
5.    
6…    




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-09-20; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 554 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

790 - | 717 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.