Лекции.Орг


Поиск:




Історичні аспекти кадастру




Вступ. Інформаційні системи та кадастр

 

До середини минулого століття поняття "Кадастр" вживалося переважно у зв'язку з оподаткуванням і визначало, насамперед, систему інформації про оподатковування нерухомості.

З найбільш ранніх в нашому тисячолітті кадастрових проектів найбільш знаменитою була так звана «Книга страшного суду» (Domesday Book), створена в нормандській Англії за наказом Вільгельма Завойовника в 1085-1086 роках. Збір інформації охоплював майже всю Англію. Ця інформація включала:

· імена власників;

· площа маєтку;

· характер використання;

· кількість орендарів і пр.

Ця інформація збиралася у вигляді перепису. Картографічних зображень описуваних маєтків не вироблялося.

Аналогічний огляд всіх оподатковуваних земель був проведений у Швеції в 1540 році. У XVII столітті в Швеції була створена служба кадастру (Land Survey) із завданням складати карти для оподаткування.

Серйозним кроком у встановленні кадастру у сучасному його розумінні в Європі з'явилася Міланська картографічна програма, створена в 1720-1723 роках, коли за наказом імператора Жозефа II проводився кадастровий огляд всієї території, що належала Австро-Угорської монархії.

До середини XIX століття земельні справи в західноєвропейських країнах становили 4 особливі групи:

  • справи, пов'язані з оподаткуванням землі або фіскальний кадастр;
  • справи з юридичного зміцнення кордонів земельної власності, межування - в дореволюційній літературі, або кадастр, який забезпечує систему реєстрації прав - у сучасній системі понять;
  • справи по переділу і перерозподілу земельних володінь, підготовки земельних ділянок для нового будівництва або іншого освоєння, розділ общинних земель, будівництво доріг і канав, що перетинають земельні ділянки, встановлення і зняття сервітутів. У російській дореволюційній літературі ці справи відомі під терміном землевпорядкування;
  • справи по визначенню та зміцненню прав на нерухоме майно, відомі в німецьких державах як поземельні книги, в інших європейських країнах - як іпотечні книги, в Росії - як кріпосні справи.

Вже в ті часи ці групи справ прагнули об'єднати в єдину систему, хоча технічні можливості того часу робили це завдання важкоздійсненним.

Землевпорядні роботи тоді, як і тепер, вимагали тривалих узгоджень між землевласниками, не кажучи вже про те, що вони самі по собі нерідко були досить складними, вимагали одночасного застосування геодезичних вимірювань, описів, з яких випливала кадастрова оцінка тощо. Тому в багатьох державах землевпорядні установи були відокремлені від систем фіскального та юридичного кадастру. Тим не менш, будь-яка землевпорядна робота або закінчувалася відображенням її результатів в кадастрі, або відновлювала в натурі втрачені або спотворені кордони, грунтуючись на юридично достовірних відомостях про них, вже відображених в кадастрі.

До середини XIX століття кадастрові системи, що застосовувалися в Європі та країнах Північної Америки, можна згрупувати у два види:парцелярні і реальні.

Принципова різниця між ними була породжена в способах обчислення оподатковуваної вартості земельних володінь і полягала в тому, що реальний кадастр відбивав тільки кордони всього маєтку, а парцелярний - виділяв всередині маєтку земельні ділянки - парцели, що відрізняються монофункціональним використанням, як то: ліс, рілля, садиба. У свою чергу ті теж могли диференціюватися по різних ціноутворюючим властивостям: родючість грунту, придатність для того чи іншого використання, а також щодо правового режиму парцелли - чи знаходиться він в користуванні або оренді оброблювальних ці землі селян.

Парцелярний кадастр набув поширення на континентальній Європі; реальний - в Англії і в США. Батьківщиною парцелярного кадастру слід вважати Північну Італію, де він вперше був застосований ще на початку XVIII століття і звідки він був поширений практично на всю Європу.

Ключовим моментом у розвитку сучасної кадастрової системи стало встановлення Французького кадастру, введеного Наполеоном у 1807 році. Кадастрові записи містили:

  • номери ділянок;
  • їх площа;
  • використання;
  • вартість.

Французький кадастр грунтувався на кадастрових планах, які проводилися систематично для кожного округу.

До принципового новаторства кадастру Наполеона належить запровадження:

  • кадастрових округів, що покривають територію всієї країни;
  • кадастрових карт, які проводилися систематично для кожного округу;
  • кадастрових номерів нерухомості - унікального ідентифікаційного коду для кожного об'єкта нерухомості, який не повторюється ні для якого іншого об'єкта на території всієї країни протягом всієї її історії.

Однак самої Франції не судилося повною мірою скористатися плодами свого новаторства, зростити та розвинути їх.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 357 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Своим успехом я обязана тому, что никогда не оправдывалась и не принимала оправданий от других. © Флоренс Найтингейл
==> читать все изречения...

888 - | 795 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.