Лекции.Орг


Поиск:




Застосування ARC / INFO в кадастрових системах




Застосування ГІС в кадастрових системах

 

 

ARC / INFO - програмний продукт призначений для створення і редагування географічних баз даних, для цілей просторового аналізу, пошуку, представлення і керування даними. Це програмне забезпечення розроблене в Інституті досліджень систем навколишнього середовища, США (Environmental Systems Research Institute Inc., California - ESRI) має більше 60 тисяч користувачів по всьому світу.

ARC / INFO дозволяє: - вводити і перевіряти-складати-оновлювати і змінювати-управляти і обмінюватися-оперувати-шукати і представляти-аналізувати і комбінувати інформацію про якісні та кількісні характеристики і зв'язках між об'єктами, що мають географічну прив'язку.

ARC / INFO дозволяє зібрати ці розрізнені дані і в єдиному вигляді зберігати, оновлювати, аналізувати, робити будь-які операції, стежити за всіма змінами, отримувати самі різні карти і таблиці. Важливо, що результатом може бути не тільки серія карт в будь-якому, обраному Вами, масштабі з вихідною інформацією або її сумою, але й аналітичні карти, відеозображення, масиви даних, отримані в результаті комп'ютерного аналізу всіх даних за допомогою великого набору програмних засобів ARC / INFO. Справжня сила програмного забезпечення ARC / INFO укладена в його функціональних можливостях просторового аналізу та інтерпретації даних, які дозволяють досліджувати й аналізувати дані в багатовимірної середовищі, допомагаючи користувачам вирішувати завдання типу "що якщо". Користувачі ГІС успішно застосовують ARC / INFO як комп'ютерний інструмент для оцінки багатосторонніх зв'язків, що спостерігаються на земній поверхні.

Сучасні оцінки показують, що від 50до 80% даних, що використовуються для вирішення регіональних і локальних питань управління, контролю та аналізу, є географічними даними. Система ARC / INFO дозволяє вирішувати складні завдання управління кадастрами, міським господарством, управління ресурсами і природним середовищем, планування та розвитку, адміністрування і роботи громадських служб, безпечного плавання, транспортних перевезень та мереж, військовій області. Чим складніше завдання, тим вигідніше використовувати систему ARC / INFO.По оцінками експертів використання географічної інформаційної системи в складних завданнях зменшують витрати в 4-8 разів в порівнянні з тим, якби ці завдання вирішувалися звичайними способами.

Можливості використання ARC / INFO в національному масштабі.

Національний кадастр є одним з найважливіших логічних шарів, який може бути автоматизований за допомогою ГІС, не тільки тому, що він є основою для виділення меж власності, землеволодіння і планування землекористування, але також і тому, що він утворює базовий шар для діяльності більшості урядових організацій, муніципалітетів, різних служб і багатьох приватних компаній. Деякі з особливих властивостей ARC / INFO, що роблять це програмне забезпечення лідером ГІС у рішенні кадастрових завдань, полягають у наступному:

· потужна і гнучка модель даних:

· інтегроване управління табличними і географічними даними;

· векторна топологія (точка, лінія і полігон) і растрові моделі даних;

· інтеграція даних:

· інтеграція багатьох середовищ (наприклад, растрових і векторних зображень);

· підтримка стандартних форматів зображень і цифрове відображення;

· взаємозв'язок із системами супутникової прив'язки (GPS);

· можливості обміну даними більш ніж в 30 стандартних форматах;

· автоматичне картографування, складання звітів і аналіз:

· відображення стандартних карт і виробництво таблиць;

· тематичні карти, запити і види аналізу;

· • Інтеграція баз даних і постачання стандартами у всій організації:

· прямий доступ до баз даних у середовищі ГІС;

· підтримка багатьох стандартних промислових реляційних баз даних мережевих функцій;

· функції надійної безпеки баз даних;

· можливості управління бібліотекою карт;

· • Комплексний просторовий аналіз і можливості запиту:

· перекриття крапка-, лінія-, полігон-полігон, зв'язки сусідства і близькості;

· моделювання по регулярній сітці з застосуванням розширень ARC / INFO - Аналіз лінійних мереж.

Компанія Systematics Technologies розробила на базі ARC / INFO одну із самих комплексних з наявних у світовій практиці кадастрових ГІС - Кадастрова ГІС Ізраїлю (ATHENA). Система зараз вже працює у виробничому режимі в мережі більш ніж із сорока робочих станцій Sparc і терміналів X-Windows. Система запрограмованим головним чином на макромови ARC / INFO (AML) та працює під програмним забезпеченням ARC / INFO.

Система складається з п'яти головних підсистем:

1. Головна підсистема кадастрового введення. Дана підсистема дозволяє користувачеві вводити, з'єднувати, класифікувати, обробляти і викреслювати кадастрові дані, що вводяться з різних джерел (ціфрованіе, дані геодезичних зйомок, дані польових спостережень, фотограмметричні дані і т.д.).

2. Підсистема введення земельних ділянок і кварталів, і узгодження країв окремих аркушів карти. Підсистема підтримує введення за допомогою цифрования карт кварталів та погодження меж кварталів.

3.Подсістема перепланування. Підсистема підтримує оновлення кадастру за допомогою операцій координатної геометрії COGO для введення геодезичних даних по переплануванню ділянок.

4. Підсистема поновлення і запитів кадастрової бібліотеки. Підсистема управляє оновленням самої кадастрової бібліотеки і дає можливість звертатися в бібліотеку із запитами різних типів.

5. Підсистема перенесення і перевірки даних зйомок приватних топографічних організацій. Підсистема дозволяє здійснювати двосторонній перенесення кадастрових даних, особливо планів реєстраційних змін, між Картографічної службою Ізраїлю та зовнішніми організаціями, в тому числі приватними топографічними підприємствами. Важливо, що кожен об'єкт на всіх планах і картах всіх масштабів закодований одноманітно за допомогою державного стандарту кодування об'єктів.

8.2. Геодезична інформаційна система "Геопроект 4"

Геодезична інформаційна система "Геопроект 4" - спеціалізована універсальна система обробки результатів геодезичних вимірювань і кадастрового обліку. Програма була розроблена спеціально для землевпорядних, кадастрових і геодезичних підприємств. І незважаючи на це її з рівним успіхом можна застосовувати і в інших аналогічних областях, наприклад в області технічної інвентаризації нерухомості. ГІС "Геопроект 4" вирішує більшість завдань, покладених на земельно-кадастрове підприємство.

Система надає простий, зручний і інтуїтивно зрозумілий інтерфейс для роботи з електронними картами. Забезпечує створення і обробку контурів землеволодінь і угідь. Зручні способи навігації по карті. Розміри карти обмежені тільки потужністю комп'ютера.

Завдяки дружньому інтерфейсу вводити і обробляти геодезичні дані тепер набагато простіше. В інтерактивному режимі можна відразу переглянути звіти та схеми виконаних розрахунків. Система дозволяє обробляти окремі теодолітні (замкнуті, зімкнуті, розімкнуті, висячі, з координатною прив'язкою, тахеометричні) ходу і їх комбінації, а так само лінійно-кутові мережі і топографічну зйомку. На якому етапі роботи координати пунктів можуть бути перераховані з подальшою зміною контурів на плані.

Введення семантичних характеристик по кожному з об'єктів на плані здійснюється в зручному для користувача вигляді без кодів і скорочень. Підтримується використання необмеженої кількості користувальницьких класифікаторів, що дозволяють звести «ручну» роботу до мінімуму. Кількість семантик для об'єктів не обмежена. Їх склад і поведінку можна легко змінити.

Допускається завантаження і прив'язка растрових зображень. Гарантований розмір зображення - 10000х10000 пікселів. Растри зберігаються в єдиному файлі проекту.

Потужний генератор звітів "FastReport" з вбудованою мовою програмування, високоякісною графікою та необхідними сервісними функціями забезпечують користувача можливістю створювати звіти будь-якого рівня складності і конфігурації. Всі звіти формуються на основі гнучких шаблонів, повністю автоматизовані і в більшості випадків не вимагають кінцевого редагування.

У базовий склад програми, в якості зразка та основи для подальшої творчості, вже входять шаблони основних документів ("Кадастрова справа", "Поземельна книга", кадастрові плани, плани меж землекористування, державний акт, реєстраційна картка, каталоги координат, ходів і ін)

Одна з головних вимог кадастрової ГІС - формування обмінного файлу у форматі, встановленому Держкомземом. У ГІС "Геопроект 4" це вирішується шляхом натискання всього двох кнопок. Всю іншу роботу зробить "Майстер експорту обмінних файлів". З іншого боку, "Майстер імпорту обмінних файлів" без праці "завантажить" кадастрові дані з обмінного файлу та проведе його перевірку на наявність помилок і цілісність контурів. Всі процедури з обмінними файлами здійснюються на підставі гнучких шаблонів форматів. Крім формату *. IN4 система виробляє експорт / імпорт картографічних та кадастрових даних у файлових форматах: *. GBD, *. DXF, *. MIF, *. DBF, *. TXT.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 552 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

741 - | 763 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.