Лекции.Орг


Поиск:




Основні напрямки реалізації регіональної економічної політики




 

Складовим елементом ДРЕП є державна регіональна фінансова політика (ДРФП) – тобто сукупність державних фінансових заходів для розв'язання фінансових проблем регіонів. ДРФП передбачає низку заходів щодо вдосконалення пропорцій розподілу доходів і видатків зведеного бюджету між державним бюджетом і місцевими бюджетами відповідно до компетенції, функцій та обов'язків, які виконують центральні й місцеві органи державної виконавчої влади й органи місцевого самоврядування.

Основними інструментами забезпечення (ДРФП) є:

- частка закріплених за територіями доходів у бюджетах на всіх рівнях бюджетної системи;

- місцеві податки і збори;

- нормативи відрахувань від загальнодержавних податків до місцевих бюджетів;

- дотації, субсидії та субвенції, що надаються місцевим бюджетам.

Проведення ДРФП передбачає застосування відповідної системи бюджетного регулювання, збалансування доходів і витрат на всіх рівнях бюджетної системи (по вертикалі і по горизонталі) з урахуванням рівнів забезпечення територій країни об'єктами соціальної інфраструктури та застосування фінансових нормативів забезпеченості потреб населення. Важливим щодо цього є створення й використання загальнодержавних, регіональних і місцевих цільових фондів для вирівнювання доходів територій наданням відповідних дотацій, субсидій і субвенцій.

Усі заходи ДРФП спрямовано в напрямах на зміцнення доходної бази депресивних територій, адміністративно-територіальних одиниць у сільській місцевості, розширення повноважень і відповідальності представницьких органів і органів місцевого самоврядування у сфері управління місцевими фінансами та на посилення державного контролю за їх раціональним використанням.

Бюджетні і майнові права, надані адміністративно-територіальним одиницям різного рівня, дають їм можливість розробляти, затверджувати й виконувати свої бюджети, розпоряджатися підпорядкованими підприємствами й отримувати від них доходи.

Через місцеві бюджети до населення доводяться кінцеві результати виробництва, розподіляються суспільні фонди споживання між окремими верствами населення, фінансується розвиток галузей виробничої сфери передовсім місцевої і харчової промисловості, комунального господарства.

Основними функціями місцевих бюджетів є:

- формування грошових фондів для забезпечення діяльності місцевих органів влади;

- розподіл і використання грошових коштів між галузями економіки;

- контроль за фінансово-господарською діяльністю підприємств, організацій, установ, підвідомчих органам місцевого (регіонального) самоврядування.

За своєю структурою місцеві бюджети складаються з доходної і видаткової частин. Балансування доходів і витрат регіонів є державне регулювання місцевих бюджетів.

Доходи місцевих бюджетів формуються за рахунок власних і регулюючих джерел доходів.

Основу власних доходів становлять місцеві податки й збори, відрахування від державних податків.

Регулюючі доходи охоплюють всю сукупність грошових коштів, що передаються з державного бюджету на місця: проценти відрахувань від державних податків; дотації, субвенції; кошти, отримані з держбюджету за взаєморозрахунками (рисунок 6.2).

 

 

Рисунок 6.2 – Регулюючі доходи місцевих бюджетів

 

Власні доходи місцевих бюджетів формуються за допомогою місцевих податків і зборів. Усі чинні місцеві податки й збори можна класифікувати за двома ознаками: за механізмом дії і за ознакою податкової ініціативи.

Статті доходів та видатків місцевих бюджетів показано в таблиці 6.1.

 

Таблиця 6. – Доходні й видаткові статті місцевих бюджетів

 

Доходи Видатки
І. Власні доходи: - податки на майно. - платежі за використання природних ресурсів: - земельний податок; - орендна плата за землю. - податки, збори та мито, у тому числі, місцеві податки та збори. - інші власні доходи. І. Фінансова підтримка галузей господарського комплексу: - промисловість, будівництво; - сільське й рибне господарство. - транспорт, дорожнє господарство. - житлово-комунальне господарство.  
II. Регулюючі доходи: - податок на прибуток; - прибутковий податок з фізичних осіб; - податок на додану вартість; - акцизи; - дотації з державного й регіонального бюджетів; - субвенції з регіональних бюджетів; - кошти, отримані за взаєморозра-хунками з бюджетами. II. Соціально-культурні заходи: - освіта; - культура і мистецтво; - охорона здоров'я; - соціальна політика. III. Управління IV. Правоохоронна діяльність V. Інше
Усього Усього

 


Чинна система державного регулювання місцевих бюджетів уможливлює забезпечення регіонів необхідними коштами для виконання ними завдань ДРЕП незалежно від продуктивності місцевих джерел доходів, створює передумови для вирівнювання рівнів розвитку окремих регіонів, стимулює місцеві органи влади до виконання планів мобілізації державних і місцевих податків. Видаткова частина місцевих бюджетів найбільш яскраво відображає економічні й соціальні процеси, що відбуваються в регіонах. Основна діяльність місцевих органів влади пов'язана з реалізацією планів економічного й соціального розвитку підвідомчих їм територій.

Місцеві бюджети є автономними і не входять до складу бюджетів вищих рівнів.

 

 

Контрольні питання

 

1 Назвіть рівні управління практичних інструментів реалізації державної регіональної економічної політики.

2 Обґрунтуйте основні складові елементи механізму державного регулювання.

3 Визначте склад державного регулювання регіонального розвитку та економічні регулятори з боку держави.

4 Дайте детальне визначення поняття «державна регіональна фінансова політика» та поясніть її сутність.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 430 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

821 - | 743 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.