Лекции.Орг


Поиск:




Матеріали для самоконтролю. Пояснювальна записка




Пояснювальна записка

Людина та її здоров’я – найбільша ценність держави, яка докладає великих зусіль, створюючи умови безпечної життєдіяльності людини як у середовищі мешкання, так і у середовищі праці.

Пріоритет життя і здоров'я працівників щодо результатів виробничої діяльності підприємств – один з основних принципів державної політики в галузі охорони праці. У зв'язку з цим актуальною стає думка про необхідність формування культури забезпечення безпеки праці на етапах проектування, виготовлення й експлуатації продукції, про створення технологій із внутрішньо властивою безпекою.

Державна політика України в галузі охорони праці спрямована на створення безпечних і здорових умов праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням. Вона базується на ряді принципів, основними з яких є пріоритет життя і здоров’я працівників, повна відповідальність роботодавця за створення без­печних та належних умов праці, підвищення рівня промислової безпеки, комплексне розв’язання завдань з охорони праці, соціальний захист працівників, повне відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Одним з резервів підвищення ефективності виробництва є вдосконалення методів забезпечення безпеки праці, тому що травматизм визначає істотну частину непродуктивних втрат робочого часу, а боротьба з травматизмом, крім гуманістичного спрямування, має чітко виражений економічний аспект. Безпека праці виступає і як один з факторів, які забезпечують високу продуктивність праці. Доведено, що висока продуктивність праці може бути досягнута тільки в умовах, коли забезпечена її безпека.

 

Тема№1: "Законодавча основа Євросоюзу з питань охорони праці. Міжнародне співробітництво в галузі охорони праці. Основні напрямки співробітництва "

 

Актуальність теми. Охорона праці є частиною соціальної політики держав Євросоюзу. Більшість вимог ЄС з охорони праці викладено у директивах, які забезпечують на єдиному рівні охорону праці в Європі.

Зміст теми (опорний конспект)

Рекомендована література:

Д.В. Зеркалов Охорона праці в галузі. Загальні вимоги (конспект лекцій) К.

2011 стор.21-37

Орієнтовна карта для самостійної роботи з літературою з теми:"Законодавча основа Євросоюзу з питань охорони праці. Міжнародне співробітництво в галузі охорони праці. Основні напрямки співробітництва"

Основні завдання Вказівки Відповіді
Вивчити: 1.Європейський Союз (ЄС)- об'єднання демократичних країн   2.Директиви ЄС з охорони праці   3.Міжнародне співробітництво в галузі охорони праці Написати відповіді: 1.Де, коли було затверджено об'єднання? 2.Назвіть основні повноваження, на яких базується Договір про ЄС? 3.Назвіть 4 основні угоди,на яких базується діяльність ЄС.   1.Назва директиви №89/391 2.Основний її зміст 3.Перелікуйте ін. директиви з охорони праці   1.МОП (Міжнародна Організація Праці) – дата створення? 2.Основна функція і мета МОП. 3.Визначення "Трипартизму" 4.МАГАТЕ (Міжнародна агенція з атомної енергії) - дата створення та головна фукція організації. 5. ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я), початок функціонування? 6.Головна мета ВООЗ? 7.Головні елементи Стратегії "Зоров'я для всіх…" 8.СНД (Співдружність Незалежних Держав) – дата створення? 9. Головна мета співдружності? 10.Дата підписання Договору про створення Економічного союзу? 11.Суть цього договору?    

 

Матеріали для самоконтролю

Питання для самоконтролю

1. Яке місце займають питання охорони праці в країнах ЄС та колишнього Радянського Союзу і чим це підтверджується?

2. Назвіть організації міжнародного співробітництва в галузі охорони праці.

3. Які основні повноваження ЄС закріплені Маастрихтським Договором?

4. Поясніть поняття "спільний внутрішній ринок" ЄС.

5. У чому полягає спільна зовнішня політика та співпраця у сфері юстиції ЄС?

6. Яке значення має директива 89/391 "Про заходи щодо поліпшення безпеки й здоров'я трудящих

7. Перелікуйте міжнародні організації співробітництва в галузі охорони праці.

8. Значення МОП, як міжнародної організації праці.

9. Основна мета та функції МАГАТЄ.

10. Головна мета СНД.

 

Контроль щоденнику з самостійної позааудиторної роботи на практичному занятті

№ 01

 

Тема№2: " Основні поняття у галузі охорони праці. Предмет, структура, зміст, мета курсу "Основи охорони праці"

 

Актуальність теми. Одна з найважливіших державних задач – охорона життя та здоров'я громадян в процесі їх трудової діяльності, створення безпечних та нешкідливих умов праці.

Впродовж багатовікової історії людства проблеми здоров'я та безпеки праці завждипосідали чільне місце в соціальному та економічному житті суспільства. Головними об'єктами досліджень охорони праці є людина в процесі праці, виробниче середовище, організація праці на виробництві. На підставі досліджень розробляються заходи та засоби, спрямовані на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Зміст теми (опорний конспект)

Рекомендована література:

Основна:В.Ц. Жидецький, В.С. Джигирей, О.В. Мельников Основи охорони праці Львів "Афіша", 1999р, стор.12-16

В.С. Тарасюк, Г.Б. Кучанська Охорона праці в лікувально-профілактичних закладах. Безпека життєдіяльності К.: ВСВ "Медицина", 2010р, стор.7-9

Орієнтовна карта для самостійної роботи з літературою з теми: "Основні поняття в галузі охорони праці. Предмет, структура, зміст, мета курсу "Основи охорони праці"

Основні завдання Вказівки Відповіді
Вивчити: 1.Терміни та визначення в галузі охорони праці     2.Класифікацію шкідливих та небезпечних виробничих чинників   3.Структуру, зміст, мету предмету "Основи охорони праці" Написати відповіді: 1.Визначення понять: 1)охорона праці 2)умови праці 3)шкідливі виробничі фактори 4)небезпечні виробничі фактори   Заповнити табл. 1   1.Визначення дисципліни. 2.Перелікувати комплекс наук, що вивчають людину в процесі праці. 3.Розділи дисципліни "Основи охорони праці"  

 

Таблиця 1. "Класифікація небезпечних та шкідливих виробничих факторів"

Група небезпечних і шкідливих факторів за природою дії Чинники дії
       
       
       
       

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 730 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

1467 - | 1430 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.