Лекции.Орг


Поиск:




Пістун І. П. і інші.Практикум з безпеки життєдіяльності: Навч. посіб. – Суми: Університет. книга, 2000. 121-169с




Практична робота 3.1. Техногенні небезпеки. Пожежна безпека.

План:

1.Стан пожежної безпеки на Україні(реферативне повідомлення).

 

2.Особливості пожежної безпеки на промислових підприєм­ствах(реферат).

 

3.Основні типи вогнегасників,правила їх експлуатації,техніка безпеки при обслуговуванні.

4.Вимоги пожежної безпеки щодо евакуації людей та матеріальних цінностей. Час евакуації та його розрахунки. План евакуації та його графічне виконання.

Рекомендована література:

Основна:

1.Безпека життєдіяльності (забезпечення соціальної, техногенної та природної безпеки: Навч. посібник/ В.В. Бєгун, І.М. Науменко - К.:, 2004. – 70 - 72с.

2.Березуцький В.В., Васьковець Л.А., Вершиніна Н.П. та ін. Безпека життєдіяльності: Навчальний посібник / За ред.. проф. В.В. Березуцького. – Х.: Факт, 2005. – 9-19 с.,350-353с.

3.Желібо Є. П., Заверуха Н. М., Зацарний В. В. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів освіти України I-IV рівнів акредитації/ за ред. /Є. П. Желібо, і В.М. Пічі. – Львів: Піча Ю.В., К.: "Каравела", Львів: “Новий Світ., 2002. – 180-192с.

4.Концепція освіти з напряму "Безпека життя і діяльності людини" / В.О.Кузнецов, В.В. Мухін, О.Ю. Буров та ін. // Інформаційний вісник. Вища освіта. – К.: Вид-во наук.-метод. центру вищої освіти МОНУ, 2001. – № 6. – С. 6–17.

5.Скобло Ю.С., Соколовська Т.Б., Мазоренко Д.І., Тіщенко Л.М., Троянов М.М. Безпека життєдіяльності: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів ІІI-IV рівнів акредитації. – Київ: Кондор, 2003. – 91-180с.

6.Яким Р.С. Безпека життєдіяльності. Навч. посіб. – Львів: Видавництво "Бескид Біт", 2005. – 106-129 с.

7.ЛапінВ.М.Безпека життєдіяльності людини. Навч. посіб. – К: Видавництво "Знання ", 2007. – 313-315 с.

Пістун І. П. і інші.Практикум з безпеки життєдіяльності: Навч. посіб. – Суми: Університет. книга, 2000. 121-169с.

9.Правила пожежної безпеки в Україні. - К., 1995.

10.Рожков А.П. Пожежна безпека на виробництві: Учбово- метод. посіб. - К., 1997.

Додаткова:

1.Заплатинський В. М. БЖД. Опорний конспект лекцій. – К.: Центр учбової літератури, 2009. –5-27с.,131-144с.

2.Пістун І. П. Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. – Суми: Університет. книга, 2000. –211-235с.

3.Чирва Ю.А.,Баб»як О.С. Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. – Київ: УТІКА, 2001. –200-220с.

4.Лапін В.М.. Безпека життєдіяльності людиниі: Навч. посіб. – Київ: Знання, 2007. –60-103с.

5.Скобко Ю.С.,Цапко.В.Г.Основи безпека життєдіяльності людини: Навч. посіб. – Київ: Знання-Прес, 2003. –169-219с.

6.ГайченкоВ.А.,Коваль Г.М. Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. – Київ: МАУП, 2002. –5-26с.,94-176 с.

7.Геврик Є.О.Безпека життєдіяльності: Навч. посіб. – Київ: Ельга-Н,КНТ, 2007. –304-361с.

8.Надзвичайні ситуації. Основи законодавства України. – К., 1998. – 544 с.

9. Надзвичайні ситуації. Основи законодавства України. – К., 1998. – 544 с.

10.Основи соціоекології: Навч. посіб. / Г.О. Бачинський, Н.В. Бернада, В.Д. Бондаренко та ін.; За ред. Г. О. Бачинського. – К.: Вища шк., 1995. – 238 с.

Internet-джерела

-Офіційнеінтернет-представництво Президента України http://www.president.gov.ua/.

-Верховна Рада України http:Верховна Рада УкраїниВерховна Рада УкраїниВерховна Рада УкраїниВерховна Рада УкраїниВерховна Рада України//www.rada.kiev.ua.

-Кабінет Міністрів України http://www.kmu.gov.ua/.

-Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України http://www.mon.gov.ua, www.osvita.com.

-Міністерство екології та природних ресурсів України http:Верховна Рада УкраїниВерховна Рада УкраїниВерховна Рада УкраїниВерховна Рада УкраїниВерховна Рада України//www.menr.gov.ua/.

-Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи http:Верховна Рада УкраїниВерховна Рада УкраїниВерховна Рада УкраїниВерховна Рада УкраїниВерховна Рада України//www.mns.gov.ua/.

-Рада національної безпеки і оборони України http:Верховна Рада УкраїниВерховна Рада УкраїниВерховна Рада УкраїниВерховна Рада УкраїниВерховна Рада України//www.rainbow.gov.ua/.

-Постійне представництво України при ООН http://www.uamission.org/.

-Північноатлантичний альянс (НАТО) http://www.nato.int/.

-Новини про поточні події у світі, в т. ч. про надзвичайні ситуації http://www.100top.ru/news/ (російською мовою).

-Сайт, присвячений землетрусам та сейсмічному районуванню території http://www.scgis.ru/russian/.

-Сайт, присвячений надзвичайним ситуаціям природного характеру http://chronicl.chat.ru/.

-Офіційний сайт Американського вулканологічного товариства http://vulcan.wr.usgs.gov/ (англійською мовою).

-Український інститут досліджень навколишнього середовища i ресурсів при Раді національної безпеки i оборони України http://www.erriu.ukrtel.net/index.htm.

-http://www.dnop.kiev.ua ‑ Офіційний сайт Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (Держгірпромнагляду).

-http://www.social.org.ua ‑ Офіційний сайт Фонду соціального страхуваннявід нещасних випадків на виробництвіта професійних захворювань України.

-http://www.iacis.ru ‑Официальный сайт МежпарламентскойАссамблеигосударств–участниковСодружестваНезависимыхГосударств (МПА СНГ).

-http://base.safework.ru/iloenc‑Энциклопедия по охране и безопасности труда МОТ.

-http://base.safework.ru/safework ‑Библиотекабезопасного труда МОТ.

-http://www.nau.ua ‑ Інформаційно-пошукова правова система «Нормативні акти України (НАУ)».

-http://www.budinfo.com.ua ‑ Портал «Украинастроительная: строительныекомпанииУкраины, строительныестандарты: ДБН ГОСТ ДСТУ».

 

 

 

Питання 1.Стан пожежної безпеки на Україні(реферативне повідомлення).

 

Питання 2.Особливості пожежної безпеки на промислових підприєм­ствах(реферат).

 

ПРОМИСЛОВІ ПІДПРИЄМСТВА.

Технологічне обладнання за нормальних режимів роботи по­винно бути пожежобезпечним, а на випадок небезпечних несправ­ностей та аварій необхідно передбачити захисні заходи, що обме­жують масштаб та наслідки пожежі. Обладнання, призначене для використання пожежонебезпечних та вибухонебезпечних речовин і матеріалів, має відповідати конструкторській документації.

Технологічні процеси необхідно проводити відповідно до регламентів та іншої затвердженої в установленому порядку нормативно-технічної та експлуатаційної документації. На всі застосовувані в технологічних процесах речовини і матеріали повинні бути дані про показники їх пожежної небезпеки за ГОСТ 12.1.044-89. Характеристики пожежної небезпеки застосовува­них або вироблюваних (отримуваних) речовин та матеріалів повинні бути вивчені з обслуговуючим персоналом. Персонал зобов’язаний дотримуватися під час роботи з пожежовибухоне- безпечними речовинами та матеріалами вимог маркування і по­переджувальних написів, які нанесені на упаковках або наведені у вказівках щодо їх застосування.

Спільне застосування (якщо це не передбачено технологічним процесом), зберігання і транспортування речовин та матеріалів, котрі в результаті взаємодії одне з одним викликають займання, вибух або утворюють горючі токсичні гази (суміші), не дозволяється.

У вибухонебезпечних та пожежонебезпечних приміщеннях (дільницях, майстернях, цехах тощо) та на устаткуванні, що стано­вить небезпеку займання, необхідно вивішувати знаки, які забо­роняють користуватися відкритим вогнем, а також знаки, що по­переджають про обережність за наявності займистих чи вибухо­вих речовин. Власник (орендар) підприємства зобов’язаний ознайомити всіх працюючих зі значенням таких знаків.

Виробництво, де перебувають в обігу пожежовибухонебезпечні речовини і матеріали, повинно бути оснащене автома­тичними засобами контролю параметрів, значення яких визнача­ють пожежовибухонебезпечність процесу, сигналізацією гранич­них значень і системами блокувань, які перешкоджають виникненню аварійних ситуацій.

Не допускається виконання виробничих операцій на обладнанні, установках, верстатах з несправностями, які можуть спричинити займання та пожежу, а також коли відключені конт­рольно-вимірювальні прилади, за якими визначаються технологічні параметри (температура, тиск, концентрації газів, парів і т. ін.).

Профілактичний огляд, планово-попереджувальний та капітальний ремонт технологічного обладнання повинні здійснюватися в терміни, встановлені відповідними графіками, з урахуванням виконання заходів щодо забезпечення пожежовибухонебезпеки, передбачених проектом, технологічним регламен­том, технічними умовами.

Ремонт устаткування, яке перебуває під тиском, набивання й підтягування сальників на працюючих насосах та компресорах, а також ущільнення фланців на апаратах і трубопроводах без зни­ження (стравлювання) тиску в системі не дозволяється. Технологічні лінії, машини та апарати, котрі виконують первинну переробку волокнистих матеріалів, твердих горючих речовин уподрібненому вигляді, повинні мати пристосування для вловлюван­ня (відділення) сторонніх предметів: магнітний захист, каменеві пастки тощо.

Конструкції витяжних пристроїв (шаф, фарбувальних, сушиль­них камер і т. ін.), апаратів, трубопроводів повинні запобігати накопиченню відкладень та забезпечувати можливість їх очи­щення пожежобезпечними способами. Роботи по очищенню ма­ють проводитися систематично згідно з технологічними регла­ментами та фіксуватися в журналі.

Технологічне устаткування, апарати і трубопроводи, в яких утворюються речовини, що виділяють пожежовибухонебезпечні пари, гази та пил, повинні бути герметичними. Двері та люки пилозбиральних камер і циклонів під час їх експлуатації мають бути зачинені, горючі відходи, зібрані в камерах та циклонах, тре­ба своєчасно видаляти. У пожежовибухонебезпечних приміщеннях (цехах, дільницях тощо) слід застосовувати інструмент, виготов­лений з безіскрових матеріалів або у відповідному вибухопоже-жонебезпечному виконанні.

Покриття підлог у приміщеннях категорій за вибухопожежо- небезпекою А і Б повинно виконуватися з негорючих матеріалів та таких, що під час ударів не дають іскор. Конструкція вікон та дверей у таких приміщеннях повинна виключати можливість іскроутворення. У виробничих та складських приміщеннях, в яких застосовуються, виробляються або зберігаються речовини й матеріали, здатні утворювати вибухонебезпечні концентрації газів і парів, повинні встановлюватися автоматичні газоаналізатори для контролю за станом повітряного середовища. За відсутності газоаналізаторів, які випускаються серійно, необхідно здійснювати періодичний лабораторний аналіз повітряного середовища.

У приміщеннях, де застосовуються легкозаймисті горючі ре­човини та гази, має передбачатися централізована подача їх до робочих місць. Доставка цих рідин у невеликих кількостях доз­воляється в безпечній негорючій тарі спеціальної конструкції. Тара повинна бути виготовлена з неіскроутворюючих металів і щільно закриватися.

У гідросистемах із застосуванням ГР необхідно встановити контроль за їх рівнем у баку і не допускати перевищення в системі тиску, вказаного в паспорті.

У разі появи підтікань масла, течу слід негайно усунути, а масло прибрати за допомогою тирси або шмаття та видалити з приміщення у спеціально відведене місце.

У приміщеннях, де є виділення горючого пилу, стружки тощо, підлога, стеля, стіни, конструкції та устаткування повинні систе­матично прибиратися. Періодичність прибирання встановлюєть­ся в інструкціях, затверджених адміністрацією підприємства.

Для миття і знежирювання устаткування, виробів, кріпильних та інших деталей тощо повинні застосовуватися, як правило, негорючі мийні засоби, а також ультразвукові та інші безпечні в пожежному відношенні установки чи способи.

Лакофарбові матеріали повинні подаватися на робочі місця в готовому вигляді централізовано (у тарі, що герметично закри­вається, або по трубах) і не більше змінної потреби. Складання й розведення всіх видів лаків та фарб слід здійснювати на відкритому майданчику або у спеціально виділеному ізольованому приміщенні, розташованому біля зовнішньої стіни з віконними отворами. Це приміщення повинно мати самостійний евакуаційний вихід.

Замірювання рівня ЛЗР та ГР у резервуарах (посудинах) та відбирання проб слід проводити у світлий час доби. Неприпусти­мо робити замірювання рівня та відбирання проб ручним спосо­бом під час грози, закачування або відкачування згаданих речо­вин. Забороняється подавання таких рідин у резервуари та інші посудини «падаючим струменем». Швидкість наповнення і спо­рожнення резервуара не повинна перевищувати сумарної про­пускної спроможності встановлених на ньому дихальних клапанів (вентиляційних патрубків).

Сушильні приміщення (камери, шафи) для сировини, напівфабрикатів і пофарбованих готових виробів мають бути обладнані виробничою автоматикою, яка відключає нагрівні при­лади в разі підвищення температури вище допустимої. Дозво­ляється ручне відключення сушильного обладнання в разі постійного спостереження за ним обслуговуючого персоналу. Сушильні камери періодичної дії перед кожним завантаженням повинні очищатися від виробничого сміття.

Захисні мембрани вибухових запобіжних клапанів за видом матеріалу та за товщиною мають відповідати проектним даним. Треба регулярно (не рідше одного разу на квартал) перевіряти справність вогнезагороджувачів та чистоту їх вогнегасної насад­ки, а також справність мембранних клапанів. Терміни перевірки повинні бути вказані у цеховій інструкції.

Після закінчення роботи просочувальні ванни, а також ванни з охолоджуючими ГР повинні закриватися кришками.

Просочувальні, загартовувальні та інші ванни з ГР слід обладну­вати пристроями аварійного зливання в підземні резервуари, розміщені поза будівлею. Кожна ванна повинна мати місцеве видалення горючих парів.

У деревообробних підрозділах не допускається:

* зберігати лісоматеріали в кількості, що перевищує змінну потребу;

* залишати по закінченні роботи неприбраними готову продукцію, стружки, тирсу, деревний пил, мастила, оліфу, лаки клей та інші горючі рідини й матеріали;

* експлуатувати лісопильні рами, фрезернопильні та інші вер­стати й агрегати в разі торкання пил до огорожі, перекосу рамки пили, ослаблення та неправильної підгонки повзунів, несправних систем охолодження і змащення, нагрівання підшипників вище 70°С, вимкнення систем місцевої вентиляції або за їхньої відсутності, а також коли порушена герметичність повітропроводів.

Клеєварки треба розміщувати в ізольованому приміщенні або у відведеному для цього безпечному місці. Клей на основі синте­тичних смол та легкогорючих розчинників слід зберігати в не­горючих ящиках. Розігрівати клей необхідно паром або за допо­могою електроприладів з «водяними банями».

Мешкання людей у виробничих будівлях, на складах та територіях підприємств не дозволяється.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1005 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Велико ли, мало ли дело, его надо делать. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1541 - | 1222 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.