Лекции.Орг


Поиск:




Тема 2. Причини вживання тютюну та наркотиків




Діти знайомляться з "легальними", загальнодоступними психоактивними речовинами (далі ПР) - алкоголем та тютю­ном. Педагог підкреслює, що їх небезпека полягає не лише в шкідливому впливі на здоров'я людини, але й у тому, що вжи­вання їх у ранньому віці надалі спонукає до вживання нелегаль­них наркотиків, яке заборонене для немедичного вживання.

На другому занятті за цією темою дітей спонукають відпові­сти на питання: "Чому люди вживають алкоголь та наркоти­ки?". Педагог показує складність, різноманітність та соціальну зумовленість причин вживання ПР. Проводиться думка про те, що існує зв'язок між фактами вживання ПР та відповідальні­стю за прийняті рішення. Вводиться поняття "відповідального вживання", тобто вживання з урахуванням якості та кількості речовини, характеру ситуації вживання та його наслідків. Об­говорюються приклади безвідповідального вживання алкоголю. Акцент робиться на відповідальності самої людини за можливі руйнівні наслідки вживання спиртного.

Тема 3. Альтернативи вживанню психоактивних речовин.

Розробка теми здійснюється на трьох заняттях. На першо­му з них діти знайомляться з нормальними, безпечними спо­собами зняття напруги, втомленості, безсоння, дратівливості,

 

 

головного болю. Вони дізнаються про функції болю в організмі людини, що виявляються в приверненні уваги до хворобливо­го стану того чи іншого органа - шлунку, серця та ін. І підкреслюють необхідність своєчасного звернення до лікаря. Дітям говориться про те, що безконтрольне та особливо часте вживання знеболювальних препаратів сприяє виникненню за­лежності від ліків. З допомогою "мозкового штурму" діти ви­являють альтернативні вживанню алкоголю та анальгетиків способи зняття напруги, головного болю, безсоння, пригніче­ності. Це в основному профілактичні засоби - такі як дотри­мання режиму дня, прогулянки перед сном на свіжому повітрі, тепла ванна, масаж, зміни в дієті та ін.

На другому занятті обговорюються альтернативи вживання ПР "від смутку" чи у зв'язку з наявністю великої кількості вільного часу. Діти складають перелік своїх занять та захоплень. У результаті, відповідаючи на запитання:" Що ти робитимеш, якщо в тебе буде поганий настрій?" - діти перераховують види цікавих для них занять, називають способи подолання негатив­них емоційних станів.

Третє тематичне заняття присвячене перевагам відмови від вживання ПР. Закріплюються навички прийняття правильних, адекватних, здорових рішень. При цьому педагог не нав'язує своєї думки та не декларує абсолютну відмову від вживання будь-яких ПР. Він концентрує увагу дітей на перевагах непаління та невживання алкоголю та тютюну.

Тема 4. Тиск реклами алкоголю та тютюну. Заняття присвячені розвитку навичок критичного мислен­ня при оцінці рекламних образів сигарет та алкоголю, а також навичок опору психологічному тиску реклами. Проводиться аналіз рекламних сюжетів. Увага дітей звертається на те, що призначена для забезпечення якомога більшого продажу това­ру реклама не містить правдивої інформації про його негативні властивості. Діти аналізують зразки реклами та відповідають на запитання:"Що привертає увагу в даному рекламному образі?", "Чи існує зв'язок між привабливістю образу та реальною сутні­стю продукту, що рекламується?". Акцентується думка, що пра-

 

 

вильне рішення, яке відповідає здоровому способу життя, змінює поведінку людини. Вона може протистояти тиску рек­лами та реалізувати прийняте рішення, не вживаючи цигарок та алкоголю.

Тема 5. Груповий тиск.

Заняття спрямоване на закріплення навичок прийняття рішення та формування навичок протидії груповому психоло­гічному тиску. Його завдання - допомогти дітям навчитися приймати здорові рішення в ситуаціях такого тиску. Прово­диться аналіз його видів. У ході спеціальної рольової гри відпра­цьовується техніка відмови в ситуаціях, коли дитині пропону­ють спробувати сигарети чи алкоголь. Дітям пропонуються формули, що допомагають швидко та впевнено відмовитись від спроби, наприклад:"Скажи: ні, спасибі!", "Наведи причину відмови", "Втікай", "Уникай ситуацій, коли можуть щось зап­ропонувати", "Зміни тему розмови" та ін.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 409 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Есть только один способ избежать критики: ничего не делайте, ничего не говорите и будьте никем. © Аристотель
==> читать все изречения...

764 - | 728 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.