Лекции.Орг


Поиск:




Класифікація вантажів для автомобільного транспорту




Вантаж – це продукт виробництва продуктивних сил природи та людини, прийнятий транспортом до перевезення.

Якщо вантаж упакований в тару у відповідності до умов перевезення, замаркований відповідним чином, знаходиться у належному кондиційному стані і може бути збережений при перевезенні, то вважається, що він знаходиться у транспортабельному стані.

Транспортна характеристика вантажу – сукупність властивостей вантажу, що визначають умови і техніку його перевезення,перевантаження і збереження.

Вантаж характеризується режимом зберігання, способами упаковки, перевантаження, перевезення, фізико-хімічними властивостями: розміром, об’ємом, масою і формою пред’явленою до перевезника. З урахуванням особливостей вантажу створені відповідні вантажні пристрої (транспорти, насоси та ін.) і транспортні засоби (вагони, судна, автомобілі, трубопроводи).

Єдина транспортна класифікація вантажів, яка б визначала різні боки цього процесу відсутня. На кожному виді транспорту існує своя класифікація.

Для автомобільного транспорту вантаж поділяють за 6 ознаками:

1. Вид тари: в тарі, без тари;

2. Маса одного вантажного місця:

2.1 Штучні (до 250 кг, а для катних вантажів: діжки,катушки, рулони,барабани – до 500 кг)

2.2 Штучні підвищеної маси (від 250 кг, а для катних – від 500 кг до 30 т)

2.3 Штучні великовагові (вантажі, що не поділяються масою,більше 30 т)

3. Розмір вантажу, що допускається до перевезення по дорогам загального користування (один із розмірів не повинен перевищувати по ширині 2,5 м, по висоті 3,8 м, довжина – за габарити з одного борту кузова – 2 м):

3.1 Звичайні

3.2 Крупногабаритні

4. За способом завантаження і розвантаження:

4.1 Штучні (це вантажі, що перевозять упакованими в тару або без упакування. За числом найменувань – це сама розповсюджена категорія вантажів. В залежності від виду упаковки розрізняють вантажі: в мішках, кіпи, катно-діжкові, ящики, контейнери, пакети. В мішках перевозять вантажі, які не потребують захисту від механічних ушкоджень, в кіпи і тюки упаковують природні і штучні волокна та вироби з них і в тюки за звичай запаковують напресований матеріал, а волокнистий матеріал – бавовна,льон пресують у кіпи.

Довідка: Кіпа- кілька предметів, що лежать шарами однин над одним.

Тюк- велика, добре ув’язана кількість товару.

До катко-діжкових відносять вантажі, які перевозять в діжках, барабанах, рулонах. До штучних вантажів без тари відносять метал в балонах, злитках, цегла і т.д.. Штучні вантажі поділяють на великовагові, які призначені для перевезення на автомобілях вантажомісткістю більше ніж 30 т, легковагові, щільність яких менша за 0,5т/ : вата, сірники і т.д., негабаритні, які за своїми розмірами виходять за межі габариту рухомого складу.

4.2 Сипучі: зерно, насіння, с/г культура

4.3 Навалочні: вугілля, пісок, гравінь, щебінь та ін..

4.4 Наливні – це рідкі вантажі, які перевозять наливанням в спеціальні ємності (цистерни, танкери, бензовози).

5. За розміром відправки:

5.1 Дрібнапартіонні (маса всього вантажу, що треба привезти; до 5т)

5.2 Партіонні (від 5 до 30 т)

5.3 Масові (більше ніж 30 т)

6. Такі, що мають специфічні властивості:

6.1 Такі, що швидко псуються

6.2 Небезпечні (хімічно-агресивні речовини, радіоактивні матеріали)

6.3 Антисанітарні (сміття, каналізаційні стоки і інше)

6.4 Живі (птиця, худоба, бджоли та інше)

Порядок перевезення, перевантаження і зберігання вантажів, що мають специфічні властивості регламентуються спеціальними правилами та інструкціями, в тарі, яка повинна відповідати стандартам і технічним умовам.

Втрати, які можливо уникнути при перевезенні,нормуються і не підлягають відшкодуванню перевізником. Норми залежать від виду вантажу, щодо способу перевезення, дальності, регіону. (Існують державні стандарти на природні втрати: усушка, утруска, розпилювання та інше).





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-26; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 676 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

997 - | 811 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.