Лекции.Орг


Поиск:




Аспекти транспортної логістики




Транспорт – (лат. transporto- переношу, переміщую, перевожу), деякий пристирій, що використовується для надання нового розташування в просторі елементам потоку.

В якості рушійної складової в транспорті може виступати:

· м’язова сила людини або тварини;

· сила машини і механізмів;

· сили зовнішнього середовища (наприклад, сила земного тяжіння).

Для отримання таких сил використовується енергії: згорання палива, сонця, вітру та ін..

Транспортом не може бути об’єкт, який може переміщувати тільки свою вагу.

У логістиці транспорт (за виключення трубопровідного) чи його частина (чарунки контейнерної лінії) обов’язково стає елементом потоку.

Розрізняють наступні види транспорту: автомобільний, залізничний, морський та річковий, повітряний, трубопровідний, конвеєрний.

Використання будь-якого з названих транспортних засобів в кожному конкретному випадку визначається наступними основними факторами:

· завданням логістичної системи (ЛС);

· видом вантажу,що транспортується;

· характеристиками зовнішнього середовища та інфраструктури;

· транспортними тарифами.

Кожний вид транспорту (для нормального функціонування) повинен забезпечуватись відповідною інфраструктурою (залізничні колії, дороги, станції, технічні служби тощо).

Основними критеріями якості транспортування вантажу виступають:

· час доставки вантажу від пункту відправлення до пункту призначення;

· цілісність вантажу.

Транспортний тариф – це певна сума коштів, яку необхідно замовнику заплатити власнику транспортного засобу при переміщення одиниці вантажу (шт., т, ) на одиницю довжини шляху переміщення (м, км) і/ або за одиницю часу (хв.,год,день тощо).

Транспортний тариф складається з собівартості перевезень, прибутку перевізника і знижок, що надаються власником транспортного засобу замовнику.

У собівартість перевезень входить амортизація транспортного засобу, зарплата водія, витрати на придбання паливно-мастильних матеріалів, комплектуючих, обслуговування транспортного засобу, накладні витрати т. ін.

Практикою міжнародної торгівлі розроблені стандартні вимоги базисних умов постачання «Інкотермс», де визначені обов'язки продавця і покупця товару щодо фрахтування суден, страхування вантажу, розподілу між продавцем і покупцем ризиків втрат товару, їх зобов'язання щодо сплати за перевезення і перевантаження вантажу, виконання митних процедур та інших робіт.

В транспортній логістиці застосовуються терміни:

1. Контрейлерні перевезення – це перевезення на залізничній платформі великих вантажних автомобілів, причепів, напівпричепів до місця призначення.

2. Мультимодальний транспортний вузол - сукупність складського господарства, терміналів, під'їзних шляхів, транспортних розв'язок, логістичного центру (єдиний оператор), що передбачає комплексне обслуговування декількох видів транспорту.

3. Інтермодальні перевезення - змішані перевезення з використанням декількох видів транспорту, які організовує єдиний оператор.

4. Індикатори обережного ставлення до вантажу - пристрої, які встановлюють в тару, що дозволяється фіксувати в дорозі факти ударів, падіння, недопустимих нахилів вантажу.

5. Надувні транспортні пакети - це пакети, які в здутому стані розміщуються між вантажними одиницями і потім надуваються від компресора. Вони запобігають пошкодженню вантажу при транспортуванні.

6. Трейлер - спеціальний багатоосний причеп або напівпричеп, призначений для перевезення об’ємних та важких вантажів, які не діляться, наприклад, металевий каркас мосту.

7. Тягач сідельного типу - тягач, який працює з причепами, напівпричепами, що приєднується до них за допомогою спеціального пристрою – сідельно-зціпного механізму.

8. Чартер – угода між власником транспортного засобу і тим, хто його фрахтує, на оренду всього засобу або його частини на визначений рейс.

9. Коносамент – документ, який надається перевізником вантажу власнику вантажу; застосовується, в основному, в морських перевезеннях.

10. Каботаж – це вид плавання комерційних вантажних суден між морськими портами однієї країни. Розрізняють малий каботаж – це плавання в межах портів одного морського басейну, великий каботаж – це плавання в межах портів декількох морських басейнів.

11. Тахограф і діаграмний диск.

Тахограф – елементарний прилад, який інформує водія про швидкість руху, обороти двигуна, в т.ч. холості, час простоювання і час в дорозі, час пройдений. Він працює як в автоматичному (тоді опломбовується) і ручному режимах. В автоматичному режимі встановлюється в тахограф діаграмний диск для контролю, його можуть провіряти спеціальні дорожні служби.

 

Тема 3. Логістичні системи

3.1. Визначення і виокремлення системи

3.2. Управління системою

3.3. Класифікація логістичних систем

3.4. Енергетичний аспект логістичної системи





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-26; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 476 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

816 - | 695 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.