Лекции.Орг


Поиск:




Категории:

Астрономия
Биология
География
Другие языки
Интернет
Информатика
История
Культура
Литература
Логика
Математика
Медицина
Механика
Охрана труда
Педагогика
Политика
Право
Психология
Религия
Риторика
Социология
Спорт
Строительство
Технология
Транспорт
Физика
Философия
Финансы
Химия
Экология
Экономика
Электроника

 

 

 

 


B.1) Ocrotirea in statul de resedinta a intereselor statului trimitator si ale cetatenilor sai, persoane fizice sau juridice, in limitele admise de dreptul international




Pentru indeplinirea functiei, Conventia de la Viena din 1963 prevede la art. 36 urmatoarele drepturi ale functionarilor consulari: - de a comunica in mod liber cu conationalii lor; - de a fi avertizati de autoritatile competente ale statului de resedinta cand in circumscriptia consulara a fost arestat un cetatean al statului trimitator; - de a vizita pe cetateanul statului trimitator daca este incarcerat sau detinut preventiv, ori in executarea unei hotarari judecatoresti, si de a lua masuri pentru apararea lui.

Pentru acordarea protectiei consulare trebuie respectate o serie de reguli, intre care: persoana fizica sau juridica sa aiba cetatenia, respectiv nationalitatea statului trimitator, aceasta legatura trebuind sa fie dovedita; infractiunea trebuie sa se bazeze pe incalcarea normelor de drept international de catre statul de resedinta; interventia se face la organul la care consulul are acces potrivit statului de resedinta; trebuie respectate cu strictete principiile fundamentale ale dreptului international pentru a nu se interpreta de catre statul acreditar ca un amestec in treburile sale interne.

B.2) Favorizarea dezvoltarii relatiilor comerciale, economice si stiintifice intre statele in cauza si promovarea in orice alt mod a relatiilor amicale intre ele

B.3) Eliberarea unor categorii de pasapoarte si alte documente de calatorie conationalilor, precum si acordarea de vize la cerere

B.4) Acordarea de asistenta cetatenilor statului trimitator

Asistenta consulara consta intr-o activitate complexa care urmareste sa inlesneasca sederea conationalilor in statul acreditar. In acest scop se stabilesc contacte multiple intre consul si conationalii sai, carora acesta le da diferite sfaturi, ajutoare materiale, asistenta in fata organelor administrative sau judiciare ale tarii de resedinta.

B.5) Functii notariale si de ofiter de stare civila

Consulii pot intocmi variate acte notariale: autentificarea de acte si documente cuprinzand declaratii, precum si dispozitii testamentare, certificarea unui fapt constatat personal, legalizare de sigilii, semnaturi, traduceri, eliberarea de extrase si copii simple, eliberarea de documente privind marfurile s.a.

Consulilor le revine, de asemenea, reponsabilitatea intocmirii si eliberarii unor acte de stare civila care isi vor produce efectul pe teritoriul statului acreditant, cum ar fi, de exemplu, certificatul de casatorie, nastere si deces.

B.6) Functii in materie succesorala

Conventiile consulare prevad, in general, obligatia autoritatilor statului acreditar de a anunta oficiul consular despre decesul unui conational si despre masa succesorala a defunctului. De asemenea, autoritatile sunt obligate sa informeze despre masurile de conservare luate in legatura cu bunurile mobile si imobile care au apartinut defunctului.

B.7) Apararea intereselor minorilor si incapabililor, cetateni ai statului trimitator

Functia are in vedere, in principal, situatia in care se cere instituirea unei tutele sau curatele.

B.8) Functia de reprezentare

Consulii au dreptul de a reprezenta ex officio pe cetatenii statului trimitator in justitie sau in fata altor autoritati ale statului acreditar.

B.9) Functii privind navigatia si aviatia civila.

Se refera la exercitarea dreptului de control si de inspectie asupra navelor maritime si fluviale avand nationalitatea statului trimitator si asupra aeronavelor inmatriculate in acel stat, precum si asupra echipajelor lor.

F. Birourile militare - care in raport cu importanta misiunilor diplomatice se pot subdivide in birou militar propriu-zis, birou naval si al aerului - au aparut in structura misiunilor diplomatice in secolul al IX-lea. Practica atasatilor militari a fost inaugurata de Austria, Prusia si Rusia, fiind urmata de celelalte state.

Birourile militare sunt conduse de un atasat militar, care face parte din cadrele armatei statului acreditant, dar care, indiferent de gradul sau, este subordonat ierarhic sefului misiunii diplomatice. Aceasta subordonare ierarhica nu impiedica pe atasatii militari sa comunice direct cu ministerele in privinta problemelor strict militare si in special acelora care se refera la secrete militare.

Atasatii militari indeplinesc functii:

- de observare si informare asupra situatiei militare din tara de resedinta;

- de cooperare cu autoritatile militare ale tarii de resedinta, in cadrul acordurilor stabilite intre cele doua state;

- de reprezentare a statului acreditant la ceremoniile oficiale care au loc in tara de resedinta (asista la defilari cu ocazia sarbatorilor nationale, participa la exercitii si manevre militare la care sunt invitati etc.);

- de consilier tehnic al sefului misiunii diplomatice, in domeniile de specialitate tehnico-militara, a caror cunoastere este necesara pentru o justa apreciere a situatiilor care fac obiectul analizelor politico-diplomatice.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 355 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

2310 - | 2034 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.