.


:




:

































 

 

 

 


Seful cancelariei asigura, totodata, rezolvarea cu promptitudine a corespondentei




Una dintre cele mai importante sarcini ale sefului Cancelariei este intocmirea unor fise documentare continand toate informatiile locale pe care orice nou sef de misiune sau membru al personalului ar trebui sa le cunoasca la sosirea la post.

Asemenea fise contin in mod obisnuit:

- organizarea MAE al tarii gazda, precum si a altor departamente si institutii cu care misiunea intretine relatii; problemele de care se ocupa fiecare sectie in parte; cum se poate obtine o intrevedere, ce persoane sunt abordabile etc;

- o scurta prezentare a tarii gazda si a situatiei politice interne la zi;

- un repertoar continand probleme de interes practic pentru membrii personalului (inlesniri de ordin medical, de calatorie, informatii despre clima, locuinte, obiceiuri si sarbatori, scoli, biserica etc); in mod normal aceste informatii sunt trimise in tara, la Directia Generala de Resurse Umane si la Directia de Spatiu din MAE pentru ca viitorii membrii ai misiunii sa se poata informa;

- o lista a personalitatilor, incluzand persoane deosebite avand influenta in sferele politice, economice, culturale, administrative, militare etc.

C) Sectia economica

Se ocupa, in mod deosebit, de dezvoltarea relatiilor economice si a celor comerciale dintre cele doua tari. Sarcina diplomatului responsabil cu activitatea economica a misiunii diplomatice este aceea de a sustine prin toate mijloacele posibile interesele economice ale propriului stat; de a-i sprijini pe oamenii de afaceri aflati pe teritoriul statului acreditar, de a raspunde cu promptitudine la toate intrebarile specifice si, in general, de a furniza toate informatiile de baza care sa permita tarii sale sa elaboreze o strategie si o politica economica si comerciala adecvate, iar oamenii de afaceri sa poata evalua avantajele pietii locale. El studiaza in special schimbarile privind tarifele vamale, regulamentele de import, cele privind contingentarea precum si organizarea licitatiilor, el sfatuieste pe seful misiunii asupra oricarui act sau schimbare de politica economica si comerciala ce se poate dovedi utila sau in detrimentul intereselor propriei tari. Transmite, periodic, in Centrala MAE date privind conjunctura pietii locale, nivelul productiei economice in diverse sectoare, posibilitati de import/export etc.

D) Sectia cultura-presa

Diplomatii responsabili cu problemele de cultura si presa trebuie sa cunoasca bine situatia din tara de resedinta in aceste domenii, pentru a putea sa fie in masura sa furnizeze informatii utile pentru tara sa si sa identifice cele mai potrivite si eficiente canale de comunicare. Ei trebuie sa dispuna de o paleta vasta de relatii in sectoarele respective si sa mentina un dialog activ cu personalitatile cele mai reprezentative din domeniu. Este de la sine inteles ca diplomatii cu sarcini culturale si de presa trebuie sa fie excelenti cunoscatori ai realitatilor din propria tara, experti in domeniile lor de activitate. Diplomatia culturala a devenit astazi unul dintre mijloacele cele mai eficiente de cunoastere si apropiere a statelor.

Diplomatul responsabil cu activitatea culturala face propuneri de imbunatatire permanenta a cadrului juridic bilateral in materie si urmareste derularea la timp a actiunilor culturale convenite de cele doua state prin Acordul Cultural sau prin Programul de Aplicare a Acordului Cultural. El este principalul coordonator al actiunilor culturale majore desfasurate de misiunea diplomatica in statul acreditar (expozitii tematice - din domeniul istoriei, literaturii, artei s.a.; vernisarea unor expozitii - de carte, pictura, cu obiecte din patrimoniul national s.a.; traducerea, publicarea si lansarea unor lucrari de referinta din literatura statului acreditant; turnee ale unor teatre, ansambluri artistice, orchestre s.a.; prezentarea la posturile de radio si televiziune nationale si locale a unor momente cu semnificatie deosebita in istoria statului acreditant; organizarea unor manifestari culturale reunite sub genericul,,Zilele culturii..., in statul acreditar" - gale de filme, spectacole artistice, etc.; infiintarea de sectii sau lectorate de limba a statului acreditant la cele mai reprezentative universitati din statul acreditar s.a. Lui ii revine, totodata, responsabilitatea de a tine la zi documentarul constituit la misiune pe problematica de presa - principalele cotidiene, lista pincipalilor ziaristi si a formatorilor de opinie, relatiile utile ale misiunii in domeniu etc. El informeaza statul acreditant asupra evolutiei politice interne pe baza analizei presei locale.

E) Sectia consulara

Conform prevederilor art. 3 din Conventia de la Viena din 1961 privind relatiile diplomatice,,, nici o dispozitie a prezentei Conventii nu poate fi interpretata ca interzicand misiunii diplomatice exercitarea functiilor consulare."

Zona sa de competenta teritoriala nu coincide, intotdeauna cu intregul teritoriu al statului acreditar, aceasta datorita faptului ca in anumite zone statul acreditant are infiintate, cu acordul autoritatilor competente, consulate generale, consulate, viceconsulate sau agentii consulare. De asemenea, este posibil ca pe teritoriul statului acreditar sa functioneze unul sau mai multe consulate onorifice ale statului acreditant.

Diplomatilor incadrati la sectia consulara le revine, in aceasta situatie, sarcina de a indeplini doua mari categorii de functii, respectiv:

A) ale misiunii diplomatice - de reprezentare si ocrotire a intereselor statului si conationalilor sai, de promovare a relatiilor prietenesti si de cooperare intre statul trimitator si statul de resedinta si de informare prin mijloace licite cu privire la evolutia vietii politice, economice, comerciale, culturale si stiintifice din statul acreditar;

B) functii specifice - privind reprezentarea, protectia si asistenta acordata conationalilor aflati pe teritoriul statului de resedinta si in unele domenii cu caracter civil sau comercial.

Functii consulare specifice (art. 5 din Conventia de la Viena din 1963 privind relatiile consulare):





:


: 2015-11-23; !; : 406 |


:

:

: , .
==> ...

2151 - | 1784 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.01 .