.


:




:

































 

 

 

 


Téma 11. Paevel Orzsagh-Hviezdoslav v ob. Realizme




1.Pavel Hviezdoslav ranna tvorba.

2.Tvorba veľkých lyrických cyklov.

3.Epická(Hajniková žena), dramatická tvorba (Herodes a Herodias)

 

1.Pavel Hviezdoslav ranna tvorba.

Narodil sa na Orave, bol najmenším synom a dietaťom roľnickej rodiny. Ako 13-ročný študoval na gymnazii v Miškolci (Madarsko). Zdokonalil sa v madarčine a začal písať madarské básne. Potom študoval na gymnaziu v Kežmarku a začal písať nemecké básne. Zoznamil sa s tvorbou Sladkoviča a Jana Kollára. Ako 19-ročný vydal svojú prvú báseň: Básnické prvjesenky Jozefa Zbranského.(venoval Sladkovičovi). Potom študoval právo v Prešove., pôsobil na Orave ako sudca a zvolil si pseudonym Hviezdoslav. Zomrel v Dolnom Kubine, a je tam aj muzeum.

Zúčastňoval sa na príprave almanachu Napred. V Námestove pôsobil 20 rokov ako advokát. Vrátil sa do Dolného Kubína. Do literatúry vstúpil v čase rakúsko-maďarského vyrovnania. Písal maďarsky a nemecky. Nakoniec sa upriamil na slovenskú poéziu. Ovplyvnil ho Andrej Sládkovič.

 

Hlavné motívy: človek a vesmír, človek a Boh, zmysel života, filozofické otázky, národ, ľud, práca, kritika spoločnosti, oravská príroda, vlastné duševné a životné krízy. Jeho poézia je náročná na vnímanie, používa inverziu (obrátený slovosled), knižné slová, nárečové slová oravské nárečie, novotvary, poetizmy, biblizmy, latinské slová, symboly, hyperboly, gradácie, umelecké prostriedky, verš sylabotonický, veršový presah, jamb

2.Tvorba veľkých lyrických cyklov.

Nápisal 8 lyrických cyklov:

1. SONETY -cyklus 21 sonetov (4-4-6), v ktorých vyjadruje túžbu vymaniť sa z pút každodenného života. Vyjadruje svoju nespokojnosť so svetom, kde sa rujú len o kosti. Chcel by vzlietnuť do vesmírnych svetov, poznať večné pravdy, kráľovstvo ducha i Spasiteľa. ďakuje poézii, svojmu talentu i fantázii, ktoré mu dávajú krídla, rozlet, možnosť stať sa Ikarom. Pri stretnutí so Stvoriteľom si však uvedomuje, že sa musí vrátiť, že je človekom Zeme a má svoje povinnosti. Stvoriteľ mu ukáže na Golgotu.

2. LETOROSTY. Tento cyklus sa sklada z troch časti: 1 vyslovuje kritickú spoločnosť a zaoberá sa ťažkým osudom národa. 2 je prítomný smútok, lebo jemu zomrela matka, otec a sestra. 3 uvažuje o problemoch slovenského ľudu.

3. ŽALMY A HYMNY. cyklus venoval príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu - 1000 výročie. Básne, kde sa zamýšľa nad ťažkým osudom Slovákov. Kríza Hviezdoslavovho svetonázoru, dramatizovaná rozporom medzi idealistickými predstavami o svete. Žalm žaloby; De profundis

4. 5. Prechádzky jarom a Prechádzky letom - opisuje hornooravskú prírodu

6. Stesky - myšlienka stárnutia - Ach, nie som viac ten, čo som býval
Slovanstvo, teba sudba stíha
Ach búri, kvasí sa to v slavianstve
- v záverečných veršoch cyklu vyslovuje pochybnosti o spoločenskom účinku vlastného diela. Patrí sem báseň
K ľudu, k ľudu mládež moja. Literárny kritik Krčméry
veľmi vysoko ocenil túto báseň, ale nazval to
zostupovanie z vrcholu tvorby autora.

7 Dozvuky - 3 cykly. Základný motív - neodbytne sa vracajúca myšlienka staroby, lúčenie sa so životom. Patrí sem napríklad báseň Nové zvuky počujem - venovaná najmä mládeži.

8. Krvavé sonety - reakcia na pošliapanú a poníženú ľudskosť počas 1. svetovej vojny. Skladá sa z 32 sonetov. V záverečných veršoch vyjadruje túžbu po mieri a vieru v ľudskejšie, spravodlivejšie usporiadanie spoločnosti.
Prvá časť -otrasný obraz vojny a jej ničivých dôsledkov pre ľudstvo
Druhá časť - otázka, kto je za túto hrôzu a utrpenie zodpovedný
Ako odpoveď - egoizmus jednotlivcov, skupín, národov..

3.Epická(Hajniková žena), dramatická tvorba (Herodes a Herodias)

Epika
dlhšia epika: Hájnikova žena, Ežo Vlkolinský, Gábor Vlkolinský (zemianska otázka)
kratšia epika: Agar, Ráchel, Vianoce, Kain (biblický námet), Bútora a Čútora, Zuzanka Hraškovie (zo života ľudu), Rastislav (námet z dejín)

HÁJNIKOVA ŽENA. S trhujúci príbeh lásky a tragédie mladého hájnika Miša Čajku a jeho ženy Hanky sa odvíja v krásnej hornooravskej prírode. Mladý šľachtic, zhýralý sveták Artuš Viláni, syn Michalovho pána, majiteľa lesov. Ide o konfrontáciu sveta kaštieľov a chudobného ľudu. Ide epického básnického diela sa nevteľuje do postáv -ideálov, ale do postáv -obrazov konkrétnych živých charakterov, do ich jedinečného neopakovateľného životného osudu. Tragický konflikt osnoval na pokusoch Artuša zviesť Hanku. Tá ho v sebaobrane zabije a zošalie z toho. Miško vezme vinu na seba, ale po jej pravdivej výpovedi ho súd oslobodí. Hankino pomätenie pominie, keď sa jej narodí dieťa. Dej sa dramaticky stupňuje. Nájdeme tu lyrické, čarovné opisy prírody vo všetkých ročných obdobiach.

Ežo Vlkolinský a Gábor Vlkolinský (Vlkolín - Vyšný Kubín), rieši vzťah zemianstva k ľudu, jediné východisko (ako to autor správne postrehol) je, že zemania sa vzdajú svojich predsudkov a splynú s ľudom Sme rovní,- zeman, nezemam, v tom rozdielu viac niet. Kto inakšie dnes vraví, nezná časy alebo je zatvrdilý, čo je nerozum. tieto slová vyriekol na vlastnej svadbe Ežo (Ežo sa ožení so sedliačkou Žofkou, napokon sa s tým zmieri aj jeho hrdá matka Estera, jej srdce obmäkčí vnuk)

 

Dramatická tvorba - Herodes a Herodias - autor spracúva biblický námet, Herodes vyhnal manželku Tamaru a priviedol si Herodias, ženu veľkostatkára a jej dcéru Salome. Salome tancovala na Herodesove narodeniny a za odmenu si žiadala hlavu Jána Krstiteľa, ktorý odsudzoval Herodesa za nemravný život a vykorisťovanie ľudu. Herodes sa ho bojí uväzniť, ale kňazi ho vyhlásia za buriča a uväznia ho. Tamarin otec, arabský kráľ v boji porazí Herodesa, Herodes ide na rozkaz rímskeho cisára do vyhnanstva spolu s Herodias.

 

 

Preklady prekladal zo slovanských literatúr, z nemeckej (Schillera, Goetheho), maďarskej (Petofiho básne), anglickej (Shakespeara napr. Hamlet) lit.





:


: 2015-11-05; !; : 329 |


:

:

,
==> ...

1645 - | 1619 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.01 .