Лекции.Орг


Поиск:




Шляхи подолання життєвих криз




+ Не намагайтесь залишитись наодинці з неприємностями. Поговоріть з людиною розсудливою, розумною, зверніться до психолога, подзвоніть на телефон довіри.

+ Намагайтесь на деякий час відволіктись від своїх турбот. Дозвольте собі хоч ненадовго відволіктись від неприємностей (прогулянка, книги, фільм).

+ Не впадайте в гнів. Розв’язання конфлікту постарайтесь відкласти, поки не мине напад гніву.

+ Зробіть що-небудь приємне для інших.

+ Не треба жити у вічному страху, що ви гірші за інших, що не можете виконувати все ідеально.

+ Не треба у всіх бачити своїх конкурентів чи супротивників.

+Дозвольте іншому бути самим собою. Не критикуйте і не намагайтесь переробити інших на свій лад.

17. Малоформалізовані методики.

І. МЕТОД СПОСТЕРЕЖЕННЯ. Це найстаріший метод психологічної діагностики З його допомогою можна отримати різноманітну інформацію про людину. Він є незамінним там, де не розроблені або невідомі стандартизовані процедури. При цьому дослідникові для проведення спостереження не потрібно згоди або іншої форми участі спостережуваних Особливо важливе значення метод спостереження має для вивчення психологічних особливостей дітей, оскільки дитина, як об'єкт дослідження, на відміну від дорослого, представляє великі труднощі для експериментального вивчення.

Реєструються тільки ті прояви, які істотні для конкретного завдання дослідника..

За ступенем формалізованості спостереження може бути:

1) неконтрольованим (дослідник користується загальним планом);

2) контрольованим (реєстрація поведінки здійснюється за детально розробленою процедурою).

Залежно від положення спостерігача розрізняють:

1) просте (або звичайне) спостереження, коли події реєструються спостерігачем з боку;

2) включене спостереження, коли дослідник включається в певну соціальну ситуацію і аналізує події як би «зсередини».

ІІ. ОПИТУВАННЯ. Це метод збору первинних даних на основі вербальної комунікації. Він дозволяє отримати не менш надійну інформацію про події минулого і сьогодення, про стійкі схильності, мотиви тих чи інших вчинків, про суб'єктивні стани, ніж метод спостереження. Найбільша складність полягає у формулюванні запитань. Існують численні правила побудови запитань, розташування їх у певному порядку, угрупування в окремі блоки і т.д.

Одним із найбільш поширених видів опитування є інтерв'ю – бесіда, яка проводиться за певним планом і передбачає прямий контакт інтерв'юера з респондентом.

За формою воно буває вільне (бесіда без суворої деталізації запитань, але за єдиною програмою, чітка стратегія в загальних рисах, а тактика вільна), стандартизоване (здійснена детальна розробка всієї процедури, включаючи загальний план бесіди, послідовність питань, варіанти можливих відповідей, чітка стратегія і тактика); частково стандартизоване (стійка стратегія, а тактика більш вільна).

Залежно від цільового призначення:

Діагностичне інтерв'ю - це метод отримання інформації про властивості особистості, який використовується на ранніх етапах психотерапії. Воно може бути керованим і некерованим ("сповідальним").

Клінічне інтерв'ю - це метод терапевтичної бесіди, що допомагає людині усвідомити свої внутрішні труднощі, конфлікти, приховані мотиви поведінки.

ІІІ. АНАЛІЗ ПРОДУКТІВ ДІЯЛЬНОСТІ (КОНТЕНТ-АНАЛІЗ). Це кількісно-якісний аналіз документальних джерел, що дозволяє вивчати продукти людської діяльності (листи, автобіографії, щоденники, фотографії, записи на кіноплівці, твори мистецтва, матеріали засобів масової інформації (газети, журнали і т.п.).

Для того, щоб при вивченні документів можна було подолати суб'єктивізм дослідника, виявити достовірну інформацію, був розроблений спеціальний метод - «контент-аналіз» (буквально «аналіз змісту»). Таким чином, основна процедура контент-аналізу пов'язана з перекладом якісної інформації на мову рахунку. З цією метою виділяються два типи одиниць – 1) смислові, чи якісні, одиниці аналізу та 2) одиниці рахунку, або кількісні.

Основні труднощі при роботі з документальними джерелами пов’язані з умінням провести якісний аналіз, тобто виділити смислові одиниці. Це багато в чому залежить від особистої компетентності дослідника, рівня його творчих можливостей.

18. Методи сучасної психології.

Метод – це спосіб за допомогою якого пізнається предмет науки; інструменти пізнання психічних явищ.

Методика – це конкретна процедура реалізації методу за визначеними діями, умовами.

Класифікація методів за Б.Г. Ананьєвим.

який виділив чотири їх групи:

1) організаційні методи (лонгітюдний – метод досл. псих. явищ на протязі тривалих відрізків часу, протягом певного періоду (досл.протяном 50 років – спостерігали за особливостями розвитку. 240 дітей 2р. віку.; поперечних зрізів – збір фактичних даних в певний період часу, є зручним, для швидкого збору і-ції; комплексний – дослідження різних явищ з боків, під різними кутами зору. Результативне, коли багатогранна проблема, потрібне комплексне дослідження);

2) емпіричні – спостерігається зв'язок дослідника з досліджуваним. (спостереження – це цілеспрямований збір фактичних даних для безпосереднього вивчення. Типи: А ) включене – спостерігач включається в природну ситуацію (поведінка незмінюється).П-д, спостерігати за дітьми, але граючись з ними, вони не знають про це, але спостереження ведеться. Б) невключене (стороннє) – спостерігач не взаємодіє з предметом спостереження, реєструє його прояви зі сторони).

(Експериментальні методи – метод активного втручання досл. в перебіг ситуацій, коли штучно створені умови Типи: А) лабораторний – проводиться в лабораторних умовах; Б) польовий – експеримент за схемою природного, обладнання використовується, учасники поінформовані; В) природний – проводиться в природних умовах, звичних для учасників, які не поінформовані про впливи; Г) психолого-педагогічний – експеримент, метою якого є формування певного явища);

Допоміжні методи: Тести – фіксоване у часі та визначенеза процедурою дослідження індивідуально-психологічних характеристик людини. Психофізіологічні методики, що досліджують швидкість реакції, координацію рухів і т.д., а також методики, що дають результат у вигляді «кількість завдань, виконаних за фіксований час».

Опитувальники – стандартизовані діагностичні методи, що представляють собою серію стандартизованих питань, які досл. комплекс психолог. ознак і передбачає відсутність системи «правильних» і «неправильних» відповідей. («16-PF Р.Б. Кеттелла», «Басса-Дарки», «КОС»).

Анкети - використ. для отрим. будь-яких даних про людину, які не мають безпосереднього відношення до її психологічних особливостей (н-д, про історію її життя). Мають жорстко фіксований порядок, зміст і форму запитань, чітке зазначення форми відповідей. Відповіді можуть даватися опитуваним наодинці (заочне опитування) або в присутності експериментатора (пряме опитування).

Розрізняють такі види анкет:

1) з відкритими запит. (опитуваний висловл. у вільній формі); 2) із закритими запит. (всі варіанти відпов. заздалегідь передбач.); 3) із напівзакр. запит. (досл. може вибрати відповідь із числа наведених або дати свою власну).

Біографічні методи (аналіз фактів, дат, подій, свідчень життя людини);

Метод аналізу продуктів діяльності - це кількісно-якісний аналіз документальних джерел, що дозволяє вивчати продукти людської діяльності (листи, автобіографії, щоденники, фотографії, записи на кіноплівці, твори мистецтва, матеріали засобів масової інформації (газети, журнали і т.п.).

3) методи обробки даних - методи кількісного (математично-статистичні) та якісного аналізу;

4) інтерпретаційні – генетичний м. (аналіз певних явищ з точки зору їх розвитку) і структурний м. (встановл. структ. звязків між різними компонентами досл. явищ).

19. Методики вивчення цінностей та ціннісних орієнтацій особистості.

Методика «Ціннісні орієнтації» М.Рокича. Тест особистості, спрямив. на вивч. ціннісно-мотиваційної сфери людини. Система ціннісних орієнтацій визначає змістовну сторону спрямив.і особист.і і склад. основу її відносин до навколишн. світу, до інших людей, до себе самої, основу світогл. і ядро ​​мотивації життєвої активн., основу життєвої концепції і "філософії життя".

Розроблена М. Рокічем методика, заснована на прямому ранжуванні списку цінностей. М. Рокич розрізняє два класи цінностей:

1. Термінальні - переконання в тому, що кінцева мета індивідуального існування варта того, щоб до неї прагнути. Стимульний матеріал представлений набором з 18 цінностей.

2. Інструментальні - переконання в тому, що якийсь образ дій або властивість особистості є кращим в будь-якій ситуації. Стимульний матеріал також представлений набором з 18 цінностей.

Якщо не вдається виявити жодної закономірності, можна припустити несформованість у респондента системи цінностей або нещирість відповідей в ході обстеження.

Перевагою методики є універсальність, зручність та економічність у проведенні обстеження та обробці результатів, гнучкість - можливість варіювати як стимульний матеріал (списки цінностей), так і інструкції. Суттєвим її недоліком є ​​вплив соціальної бажаності, можливість нещирості. Тому особливу роль в даному випадку відіграє мотивація діагностики, добровільний характер тестування.

Респонденту пред'являються два списки цінностей (по 18 у кожному) на картках. У списках випробуваний присвоює кожній цінності ранговий номер, а картки розкладає по порядку значимості. Спочатку пред'являється набір термінальних, а потім набір інструментальних цінностей.

Так, після основної серії можна попросити випробуваного ранжувати картки, відповідаючи на наступні питання: 1. "У якому порядку і в якій мірі (у відсотках) реалізовані дані цінності у Вашому житті?" 2. "Як би Ви розташували ці цінності, якщо б стали таким, яким мріяли?" 3. "Як, на Ваш погляд, це зробив би людина, досконала у всіх відносинах?" 4. "Як зробило б це, на Вашу думку, більшість людей?" 5. "Як це зробили б Ви 5 або 10 років назад?" 6. "Як це зробили б Ви через 5 або 10 років?" 7. "Як ранжирували б картки близькі Вам люди?"

Обстеження краще проводити індивідуально, але можливо і групове тестування.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 699 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Два самых важных дня в твоей жизни: день, когда ты появился на свет, и день, когда понял, зачем. © Марк Твен
==> читать все изречения...

778 - | 714 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.