Лекции.Орг


Поиск:




Міжрівневі комунікації, комунікації між підрозділами




Міжрівневі комунікації в організації. Інформація в середині організації переміщується в рамках вертикальних комунікацій з вищого на нижчий рівень і навпаки. Таким шляхом адміністрація інформує підлеглих про поточні задачі, змінах пріоритетів, конкретних завданнях, а комунікації по висхідній виконують функції оповіщення про стан справ на місцях, інформація надається у формі звітів, пропозицій і пояснювальних записок. Комунікації між різними підрозділами (відділами). Оскільки організація - це система взаємопов'язаних елементів, керівництво повинно домагатися чіткої їх роботи. Взаємодія між підрозділами в основному здійснюється на підставі горизонтальної комунікації, що веде до рівноправних відносин, а у підсумку до задоволеності працюючих.

Комунікації між організацією і її середовищем.

Від факторів зовнішнього середовища залежать комунікаційні зв"язки організації. Якщо проаналізувати, про що пишуть, говорять і читають у дійсності люди в організації, то основна увага довелася б зосередитися на якихось питаннях, що зв'язані з потребами інформаційної взаємодії з зовнішнім оточенням, що впливає на організацію.

Органи влади користаються різноманітними засобами для комунікацій зі складовими свого зовнішнього оточення з наявними і потенційними споживачами вони спілкуються за допомогою реклами й інших програм зв'язку з громадськістю. У сфері відносин із громадськістю першорядна увага приділяється створенню визначеного іміджу організації на місцевому, територіальному, загальнонаціональному чи міжнародному рівнях. Органи влади підкоряються державному регулюванню і їм приходиться заповнювати великі письмові звіти. У своїх щорічних звітах вони повідомляють інформацію про фінанси й економіку, приводять інформацію про свої можливості і проблеми.

Бар'єри в комунікаційному процесі

Комунікативні бар´єри є однією з причин виникнення і розгортання внутрішньо-особистісних, міжособистіспих, внутрішньогрупових і міжгрупових конфліктів, які виникають в організаціях. Вони також можуть призводити до зниження результативності діяльності менеджерів і персоналу організацій, впливати на їх міжособистісні стосунки, емоційний стан, ступінь задоволення роботою тощо. Тому важливість профілактики та подолання комунікативних бар´єрів в організації очевидна, а робота організаційного психолога в цьому напрямку є нагальною.За своїм змістом комунікативний бар´єр — це один з різновидів психологічного бар´єру, психологічного стану, який виявляється у неадекватній пасивності суб´єкта, що заважає виконанню тих чи інших дій.Стосовно основних видів комунікативних бар´єрів в організації слід зазначити, що психологами виділено кілька їх видів.

Удосконалення організаційних комунікацій

В організаційних комунікаціях причинами виникнення перепон можуть бути:- деформація повідомлень на різних станах процесу комунікацій;- інформаційні перенавантаження в системі комунікацій;- незадовільна структура управління організації;- громіздка структура комунікаційного процесу.Удосконалення комунікацій і ліквідацій перепон в організаціях здійснюється за допомогою:- раціоналізації структури комунікаційного процесу;- регулювання інформаційних процесів;- удосконалення документообігу;- ефективного застосування графічних засобів;- поліпшення виконання функцій менеджменту;- поліпшення зворотного зв'язку;- уведення системи збору пропозицій працівників,- застосування сучасних інформаційних технологій, персональних комп'ютерів, електронної пошти, відеоконференцій, радіо, телебачення тощо.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1157 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Самообман может довести до саморазрушения. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1047 - | 900 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.