Лекции.Орг


Поиск:




Визначення собівартості та ціни одиниці продукції по роках за варіантами проекту




 

Виробничі витрати, що враховуються у собівартості річного випуску продукції, грн./рік, складаються із витрат за такими статтями:

1) сировина, матеріали, покупні (комплектуючі) вироби;

2) заробітна плата основних виробничих робітників з відрахуваннями на соціальні цілі;

3) амортизація обладнання;

4) амортизація нематеріальних активів (передпроектних капітальних вкладень);

5) ремонт обладнання;

6) інші прямі витрати (логістика, маркетинг тощо);

7) накладні (непрямі) витрати (включно з адміністративними).

Витрати за статтями 1, 2, 5, 6 і 7 у складі собівартості продукції є операційними, а за статтями 3 і 4 – капітальними.

Враховуючи загальні вихідні дані та вимогоги щодо порядку розрахунку у цьому домашньому завданні виробничих витрат, собівартість одиниці продукції, грн. / одиниця продукції, можна розрахувати за такими формулами:

1.Собівартість одиниці продукції = (Сировина, матеріали, покупні вироби за рік + Заробітна плата основних виробничих робітників з відрахуваннями на соціальні цілі за рік + Інші прямі витрати за рік + Амортизація обладнання + Ремонт обладнання + Амортизація нематеріальних активів + Накладні витрати (за рік)) / Річний об`єм випуску продукції (Nt).

Згідно з вихідними даними:

1.1. Річний об`єм випуску продукції у першому році (N1) = 0,7N;

1.2. Річний об`єм випуску продукції у останньому році (NT) = 0,4N;

1.3. Річний об`єм випуску продукції у роках, починаючи з другого і закінчуюючи передостаннім (N2 , …, NT-1) = N.

У формулах 1.1 -1.3 N - максимальний річний об`єм випуску

продукції (N), од.прод./рік (див. дод.6)

1.4.Амортизація обладнання (за рік) = Вартість обладнання / Нормативний термін служби обладнання (Там).

1.5.Ремонт обладнання (за рік) = Амортизація обладнання (за рік) х Коефіцієнт, що враховує витрати на ремонти відносно до амортизації обладнання (0,12).

1.6. Амортизація нематеріальних активів (за рік) = Передпроектні витрати / Термін здійснення проекту (Т).

1.7.Накладні витрати за рік у першому році= Заробітна плата основних виробничих робітників з відрахуваннями на соціальні цілі на одиницю продукції у першому році х Максимальний річний випуск продукції за проектом (N) х Коефіцієнт накладних витрат відносно до заробітної плати основних виробничих робітників з відрахуваннями (4,0).

1.8. Накладні витрати за рік у поточному році, починаючи з другого = Накладні витрати за рік у попередньому році х (1 - Індекс зменшення накладних витрат у поточному році відносно попереднього року (0,02)).

1.9. Заробітна плата основних виробничих робітників з відрахуваннями на соціальні цілі за рік у поточному році = Заробітна плата основних виробничих робітників з відрахуваннями на соціальні цілі на одиницю продукції у поточному році х Річний випуск продукції за проектом (N t).

При цьому слід враховувати, що «Заробітна плата основних виробничих робітників з відрахуваннями на соціальні цілі на одиницю продукції у першому році» задана у дод.4

1.9.1. Заробітна плата основних виробничих робітників з відрахуваннями на соціальні цілі на одиницю продукції у поточному році, починаючи з другого = Заробітна плата основних виробничих робітників з відрахуваннями на соціальні цілі на одиницю продукції у попередньому році х (1 - Індекс зменшення заробітної плати у поточному році відносно до попереднього року (0,02)).

1.10.Сировина, матеріали, покупні вироби за рік у поточному році = Заробітна плата основних виробничих робітників з відрахуваннями на соціальні цілі на одиницю продукції у поточному році х Річний випуск продукції за проектом (N t).

При цьому слід враховувати, що «Сировина, матеріали, покупні вироби на одиницю продукції у першому році» задана у дод.4.

1.10.1. Сировина, матеріали, покупні вироби на одиницю продукції у поточному році, починаючи з другого = Заробітна плата основних виробничих робітників з відрахуваннями на соціальні цілі на одиницю продукції у попередньому році х (1 - Індекс зменшення заробітної плати у поточному році відносно до попереднього року (0,02)).

1.11. Інші прямі витрати (логістика, маркетинг тощо) за рік у поточному році = Заробітна плата основних виробничих робітників з відрахуваннями на соціальні цілі за рік у поточному році х Коефіцієнт, що враховує інші прямі витрати відносно до заробітної плати основних виробничих робітників (0,5).

Собівартість одиниці продукції можна визначити також як суму витрат на одиницю продукції за сімома вказаними статтями. При цьому витрати за статтями 4 і 5 (амортизація обладнання та

нематеріальних активів), а також за статтею 7 (накладні витрати) визначаються лише опосередковано шляхом ділення річних витрат за даною статтею на відповідний річний об`єм випуску продукції Nt (див.формулу 1, приведену вище у цьому розділі).

Ціна одиниці продукції розраховується за такими формулами:

2.1. Ціна одиниці продукції у першому році = Собівартість одиниці продукції у першому році х (1 + Коефіцієнт рентабельності за собівартістю продукції (0, 15)).

2.2. Ціна одиниці продукції у поточному році,починаючи з другого = Ціна одиниці продукції у попередньому році х (1 - Індекс зменшення ціни в поточному році відносно до попереднього року (0,01)).





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 632 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

80% успеха - это появиться в нужном месте в нужное время. © Вуди Аллен
==> читать все изречения...

780 - | 730 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.