Лекции.Орг


Поиск:




Готівкова форма розрахунків




Форми і методи комерційних розрахунків

Грошові розрахунки здійснюються підприємствами або готівкою, або у вигляді безготівкових платежів.

Підприємства, незалежно від організаційно-правових форм і сфери діяльності, зобов'язані зберігати вільні грошові кошти в установах банків.

Організації здійснюють розрахунки за своїми зобов'язаннями з іншими підприємствами, як правило, в безготівковому порядку через банки або застосовують інші форми безготівкових розрахунків.

Для здійснення розрахунків готівкою кожна організація повинна мати касу і вести касову книгу за встановленою формою.

Приймання готівки організаціями при здійсненні розрахунків з населен­ням проводиться з обов'язковим застосуванням реєстраторів розрахункових операцій.

Готівка, отримана організаціями в банках, витрачається на цілі, вказані в чеку.

Ведення касових операцій покладене на касира, який несе повну матеріальну відповідальність за збереження прийнятих цінностей. У касі можна зберігати невеликі грошові суми в межах встановленого банком ліміту для оплати дрібних господарських витрат, видачі авансів на відрядження та інших невеликих платежів. Перевищення встановлених лімітів в касі допускається лише протягом 3 робочих днів в період виплати заробітної плати працівникам підприємства, допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, стипендій, пенсій і премій.

Надходження грошей в касу і видачу з каси оформляють прибутковими і видатковими касовими ордерами. Суми операцій записують в ордерах цифрами і прописом. Прибуткові ордери підписує головний бухгалтер або особа, що ним уповноважена, а видаткові - керівник організації і головний бухгалтер або особи, ними уповноважені. У тих випадках, коли на доданих до вибуткових касових ордерів документах, заявах є дозвільний підпис керівника організації, підпис керівника на видаткових касових ордерах не обов'язковий.

Прибуткові касові ордери і квитанції до них, видаткові касові ордери та документи що їх замінюють, повинні бути заповнені чітко і ясно чорнилом або кульковими ручками, або надруковані. Стирання, помарки або виправлення, хоч би й обумовлені, в цих документах не допускається.

Якщо гроші видаються за дорученням, то в тексті видаткового касового і, після прізвища, імені та по батькові одержувача грошей, вказуються прізвище, ім'я та по батькові особи, якій доручено отримання грошей. Коли видають за дорученням, то перед розпискою в отриманні грошей касир вказує «За дорученням». Доручення залишається у касира і прикріпляється до видаткового касового ордера або платіжної відомості. Прибуткові і видаткові касові ордери до передачі в касу обліковуються бухгалтерією в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів.

Головний (старший) касир перед початком робочого дня видає іншим касирам авансом необхідну для видаткових операцій суму готівки під розписку в книзі обліку прийнятих і виданих касиром грошей.

Касири в кінці робочого дня зобов'язані відзвітувати перед головним (старшим) касиром за отримані аванс і гроші, прийняті по прибуткових документах, а також здати залишок готівки і касові документи по проведених операціях (головному) старшому касиру під розписку в книзі обліку прийнятих і виданих касиром грошей.

Всі операції по надходженню і видачі грошових коштів касир записує в касову книгу, яка повинна бути пронумерована, прошнурована та опечатаєш. Кількість листків у ній повинна бути завірена підписами керівника організації і головного бухгалтера. У кінці робочого дня касир підраховує в касовій книзі підсумки операцій за день і виводить залишок грошей в касі на наступний день. Записи в касовій книзі ведуть кульковою ручкою або чорнилом через копіювальний папір на двох листах. Один лист книги відривний, його здають в кінці дня разом з усіма прибутковими і видатковими документами як звіт по касових операціях під розписку в касовій книзі. Стирання і необумовлені виправлення в касовій книзі забороняються. Зроблені виправлення завіряються підписами касира і головного бухгалтера організації.

Контроль за правильним веденням касової книги покладається на головного бухгалтера організації.

Контроль за правильним веденням касової книги покладається на головного бухгалтера організації.

Керівники організацій зобов'язані обладнати касу і забезпечити збереження грошей в приміщенні каси, а також при доставці їх з установи банку і здачі в банк. У тих випадках, коли з вини керівників організації не були ство­рені необхідні умови, що забезпечують збереження грошових коштів при їх зберіганні і транспортуванні, вони несуть у встановленому законодавством порядку відповідальність.

Приміщення каси повинне бути ізольоване, а двері в касу під час здійснення операцій - замкнені з внутрішньої сторони. Доступ у приміщення особам, що не мають відношення до її роботи, забороняється.

Каси організацій можуть бути застраховані відповідно до чинного законодавства.

Ключі від сейфів і печатки зберігаються у касирів, яким забороняється залишати їх в обумовлених місцях, передавати стороннім особам або виготовляти невраховані дублікати. Враховані дублікати ключів в опечатаних касирами пакетах, скриньках і т.д. зберігаються у керівників підприємств. Не рідше одного разу на квартал проводиться їх перевірка комісією, що призначається керівником організації. Результати перевірки фіксуються в акті.

При виявленні втрати ключа керівник підприємства повідомляє про це органи внутрішніх справ і вживає заходів до негайної заміни замка сейфу.

Зберігання в касі готівки та інших цінностей, що не належать даної підприємству, забороняється.

В організаціях, що мають одного касира, в разі необхідності тимчасової його заміни виконання обов'язків касира покладається на іншого працівника за письмовим наказом керівника організації (рішенням, постановою). З цим працівником укладається договір про повну матеріальну відповідальність.

У випадку раптового залишення касиром роботи (хвороба та ін.) цінності, що знаходяться у нього під звітом, негайно перераховуються іншим касиром, якому вони передаються, в присутності керівника і головного бухгалтера організації або в присутності комісії з осіб, призначених керівником підприємства. Про результати перерахунку і передачі цінностей складають акт за підписами вказаних осіб.

У малих організаціях, що не мають в штаті касира, обов'язки останнього може виконувати головний бухгалтер або інший працівник за письмовим розпорядженням керівника організації, уклавши з ним договір про матеріальну відповідальність.

В терміни, встановлені керівником організації, а також при зміні касирів проводиться раптова ревізія інших цінностей, що знаходяться в касі. Залишок готівки в касі звіряють і даними обліку по касовій книзі. Для здійсненні ревізії каси наказом керівника організації призначається комісія, яка скла дає акт. При виявленні ревізією недостачі або надлишку цінностей в касі і акті вказують їх суму та причини виникнення.

Відповідальність за дотримання порядку ведення касових операцій покладається на керівників організацій, головних бухгалтерів і касирів. Особи винні в неодноразовому порушенні касової дисципліни, притягуються до відповідальності відповідно до законодавства. Порядок ведення касових операцій систематично перевіряють банки.

 






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 267 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

769 - | 716 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.