Лекции.Орг


Поиск:




Розпад СРСР і відродження незалежності України.




План.

1. Передумови розпаду СРСР, криза радянського суспільства.

2. Наука і культура України (1980 — 1990 – ті рр.)

 

Рекомендована література.

1. Бойко О.Д. Історія України. К., 2001. С. 549-566.

2. Кремець В., Табачник Л., Ткаченко В. Україна: альтернативи пошуку. К.,1996

3. Лановик Б. Історія України. К., 1999. С.464-477.

4. Литвин В. Політична арена України. Дійові особи та виконавці. К., 1994.

5. Чайковський А., Шевченко В. Історія України. К., 2000. с.248-257.

Розпочніть цю тему з аналізу критичної ситуації в Радянському Союзі у середині 80-х рр., яка привела КПРС на чолі з М. Горбачовим до зміни внутрішньої політики. Аналогічна ситуація спостерігалась на той час і в Україні. Був узятий курс на "перебудову", "демократію", "гласність". Усі ці заходи мали на меті оновити й змінити стару адміністративне - командну систему, але в дійсності продовжувалось загострення соціально-економічних відносин. Скорочувалися обсяги виробництва, зростали ціни на товари, погіршувався життєвий рівень населення.

Навесні 1990 р. відбулися вибори, до Верховної Ради України. ямі значно посилили розшарування політичних,сил. Зміцнюється опозиція режимові. З'являються політичні організації і партії з різними програмами та конституціями (Рух, СНУМ, УСС, ХДП, Зелений світ. Спадщина. УХС, Солдатське братство та їн.).

Під тиском українських автокефалістів Російська православна церква (РПЦ) ЗО -31 січня 1990 р. вирішила надати екзархатові РПЦ в Україні назву УПЦ, якій дозволено самостійно вирішувати питання внутрішнього самоврядування при підпорядкуванні Московському патріархатові у всіх основних питаннях церковного життя. У Західній Україні вийшла з підпілля Українська греко - католицька церква (УГКЦ).

16 липня 1990 р. була прийнята Декларація про державний суверенітет України. Поступово “відродилася національна символіка блакитне - жовтий прапор і тризуб, національний гімн "Ще не вмерла Україна", зросла національна самосвідомість.

Далі підкресліть, що розвиток політичної ситуації відбувався в умовах всебічного поглиблення економічного хаосу, спроби подолання кризи за допомогою адміністративно-командних методів виявився безрезультатним Запишався один шлях - розвиток ринкових відносин, але це болісний та повільний шлях.

Виділіть і таку проблему, як загрозлива екологічна ситуація в Україні на той час внаслідок перенасичення навколишнього середовища шкідливими речовинами підприємствами металурги, нафтохімічної, гірничодобувної та інших галузей промисловості. Непоправного удару економіці, здоров'ю населення, екологи України завдала Чорнобильська катастрофа (26 квітня 1986 р.), яка сталася через безвідповідальність, прорахунки фахівців, службових осіб. Покажіть трагічні наслідки цієї катастрофи.

 

Наука і культура України (1980 — 1990 – ті рр.)

Розкриваючи тему, проаналізуйте вузькокласовий підхід до культури, що існував в Радянському Союзі до 80-х рр. У результаті культура, як система загальнолюдських цінностей зазнала значних деформацій. За даними ЮНЕСКО, СРСР за інтелектуально-моральним рівнем посів. У середині 80-х рр. 57-ме місце у світі. У складних умовах перебувала освіта. Значно посилився відтік молодих, обдарованих людей до країни далекого зарубіжжя. Продовжував діяти залишковий принцип фінансування освіти, бюрократичні перепони сковували процес демократизації суспільства.

У 1991 р. Верховна Рада України прийняла закон "Про освіту", за яким передбачалося провести кардинальні зміни в роботі школи. Але його реалізація була пов'язана а зміцненням матеріальної бази освіти, впровадженням у навчання новітніх досягнень науки, створені гімназій, ліцеїв тощо, а це потребувало значних фінансових коштів. Взагалі, освіта не вийшла із стану занепаду. Наука теж продовжує перебувати а скрутному становищі. Довгий час й розвитком керували за допомогою адміністративні - командних методів, відомчі інтереси стримували науковий процес. Захоплення багатьох закладів лише практичними дослідженнями згубно впливало на розвиток фундаментальних наук. Ефективність наукових робіт залишалась надзвичайно низькою. Понад 90% розробок не впроваджувалося у виробництво. Серйозною вадою в галузі науки є її поділ на академічну, вузівську та галузеву.

Далі підкресліть, що поряд з негативними рисами розвитку відбувались деякі позитивні зрушення. Важливий внесок у відродження національної самосвідомості зробила публіцистика (О. Гончар, Д. Павличко, І. Драч, І.Дзюба). Почалася розробка екологічної тематики, насамперед Чорнобильської трагедії (Ю. Щербак, С. Плачинда Б. Олійник, В. Яворівський).

У цей час відбулося також "повернення" романів В. Винниченка, прози М.Хвильового, новел Г Косинки, публікація творів Г. Тютюнника, В. Стуса, Б.Чичибабіна та ін.

Дайте також оцінку закону "Про мови в Україні" (1989 р), розкрийте його зміст і підкресліть значення. Завершіть цю тему характеристикою нових явищ в релігійному житті України: діяльності різних релігійних конфесій та їх взаємовідносин, ставлення державних органів до церкви.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 366 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Победа - это еще не все, все - это постоянное желание побеждать. © Винс Ломбарди
==> читать все изречения...

795 - | 768 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.