Лекции.Орг


Поиск:




Діяльність Української РСР на міжнародній арені після Другої світової війни




 

Підкресліть, що в роки другої світової війни зріс міжнародний авторитет України, яка заявила про себе світові активною участю у збройній боротьбі проти німецько - фашистських загарбників.

Згідно з рішенням Кримської конференції Україна і Білоруса допускалися в 00Н 25 квітня 1945 р. вони разом з СРСР були включені до складу Організації Об'єднаних Націй, хоч для Україна цей факт мав значною мірою формальний характер, бо не давав реального виходу на міжнародну арену як повноправного суб'єкта міжнародного права.

Зазначте, що основними напрямками" зовнішньополітичної діяльності Української РСР у кінці 40-х - 50-х рр. було урегулювання територіальних проблем з Польщею: відмова Польщі від претензій на Галичину і Волинь, проведення кордону по "лінії Керзона", Після.підписання договору дано дозвіл на переселення із Західної України до Польщі близько 1 мли поляків, водночас до України з Польщі переселилося близько 500 тис. українців. Зазначте, що в той же час польське керівництво провело операцію по переселенню із Західної Галичини українців. Ця операція отримала назву "Вісла".

Таким чином завершилося возз'єднання українських земель в єдину Українську державу. 29 червня 1945 р. між СРСР і Чехословаччиною підписано договір про входження Закарпатської України до складу УРСР. Але треба мати на увазі, що Й нині частина етнічних земель перебуває в складі інших держав: Польщі (Західна Волинь, Підляшшя та Західна Галичина), Чехословаччини (Пряшівщина), Румунії (Південна Буковина).

Підкресліть, що дипломатична діяльність уряду Української РСР на міжнародній арені привела до підписання та ратифікації Статуту Організації Об'єднаних Націй, плідної роботи представників України в комітетах і комісіях 00Н, у Раді Безпеки, співробітництві української дипломати з Адміністрацією Допомоги і Відновлення Об'єднаних Націй (ЮНРРА).

Дипломатична діяльність України була спрямована на встановлення економічних, культурних та наукових контактів з іншими країнами - світу, на підтримку руху за припинення гонки озброєнь, руху прихильників миру, що мало важливе політичне значення.

 

Україна в 1945 - середині 1950-хрр.

Для повного розкриття цієї теми зупиниться на підсумках Великої Вітчизняної війни, характеристиці "ціни війни і ціни перемоги". Внаслідок війни населення республіки зменшилося на 10,5 мли чол. Кожний третій мешканець України загинув у роки війни, частина населення була депортована на примусові роботи, евакуйована або заслана До радянських таборів.

Слід зауважити, цю із завершенням воєнного періоду політичне керівництво СРСР повернулося до свого політичного положення будівництва соціалізму і початок переходу до комунізму. Американський план допомоги потерпілим у другій світовій війні ("План Маршала") було відкинуто і взято курс на "відродження" всього того, що було до війни.

Далі зосередьте увагу на - тому, у яких умовах проходила відбудова промисловості й сільського господарства країни. При цьому зазначте, що у 1949 р. промисловість України досягла рівня, запланованого на 1950 р. Валова продукція господарства у 1950 р. становила 91% від продукції 1940 р. У 1947 р. було скасовано карткову систему, карткову грошову реформу. Остання девальвувала карбованець і знецінила особисті заощадження громадян.

Аграрна політика та катастрофічна посуха 1946 р., призвели знов до голоду. Число жертв голоду 1946 - 1947 рр. досягло 800 тис. чол., що стало ще одним злочином сталінської системі. Сподівання українців на післявоєнну лібералізацію суспільне - політичного життя не справдилися. Репресії знову стали входити в життя країни. Одним із об'єктів атаки стала греко - католицька церква. У 1946 р. вона була возз'єднана з Російською православною церквою. Священиків, які відмовлялися перейти у православ'я, висилали до Сибіру.

Нестабільність міжнародних стосунків у західному регіоні України призвела до кривавого конфлікту між польськими та українськими угрупованнями Жертвами цього конфлікту стели понад 80 тис. поляків і українців.

Зауважте, що включення західноукраїнських земель до складу СРСР мало позитивний вплив у справі розв'язання українсько-польського конфлікту та об'єднання всіх українців в єдиній державі, хоч цей процес супроводжувався насильницькими методами.

Суспільне - політичне та культурне житті в Україні наприкінці 1940-х - на початку 1950-х рр.

З'ясуйте, як у перші повоєнні роки на хвилі перемоги над фашистською Німеччиною активізувалося суспільне життя в Україні (пожвавлення роботи Рад, профспілок, комсомолу). Ішов процес росту лав Компартії України, де 60% членів становили українці, але на керівних посадах переважали росіяни У післявоєнний період сталінський режим розпочав мову ідеологічну кампанію переслідування діячів культури і науки. Так, влітку 1946 р. вийшла постанова ЦК ВКП(б) про ленінградські журнали "Зірка" і “Ленінград". Нищівній критиці піддано творчість Г.Ахматової та М.Зощенка. У 1947 р. відбулася філософська дискусія з приводу книги академіка Г.Олександрова. Широка боротьба йшла проти космополітизму, що поєднала заперечення західної цивілізації з антисемітизмом. Була оголошена буржуазною лженаукою кібернетика. У 1948 р. відбулася горезвісна сесія ВАСГНІЛ, на який остаточно покінчили з генетикою. Погромних атак зазнали фізіологія, хімія (теорія резонансу), агрономія.

У 1950 р. на шпальтах "Правди" Пройшла дискусія з питань мовознавства, у якій взяв участь Й.Сталін. Це визначило долю цієї науки: замість засудженої теорії академіка М.Марра панівною стала ідея про злиття всіх народів у єдину загальнолюдську націю, всіх мов у єдину.

Укажіть і на великі втрат у сферах літератури і мистецтва. У черговий раз під критичний вогонь, керований Сталіним, потрапив О.Довженко. Спеціальний рескрипт спрямовано проти кінофільму режисера Л. Лукова "Велике життя". У серпні 1946 р. постанова пленуму ЦК КП(б)У "Про небезпеку українського націоналізму" засудила "Нарис історії української літератури" за редакцією С.Маслова та Є.Кирилюка. У цей же час змінено склад редколегії журналів "Вітчизна" і "Перець". У 1951 р. брутально було засуджено оперу К.Данькевича "Богдан Хмельницький". Водночас розгромної критики зазнав патріотичний вірш В.Сосюри "Любіть Україну", проголошений націоналістичним. Поряд з кампанією проти космополітизму затавровано теорію самовираження, тезу про право митця на помилку, висунуту Ю. Яновським. Натомість пропагувалася теорія безконфліктної радянської літератури, покликаної оспівувати велич соціалістичної дійсності. Розкрийте суть терміна "жданівщина", негативне значення цього явища у суспільне - політичному та культурному житті України





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 399 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лаской почти всегда добьешься больше, чем грубой силой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

931 - | 863 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.