Лекции.Орг


Поиск:




Особливості використання службових собак в охороні державного кордону в різних умовах




150. Службові собаки, що прибувають після дресирування в орган охорони державного кордону, можуть використовуватись у службі тільки після їх адаптування до місцевих умов. Термін адаптування собак залежить від того, наскільки різняться умови їх дресирування та використання, психологічних і фізіологічних можливостей собак швидко адаптуватися. У цей період (вдень і вночі) собак знайомлять з місцевістю у місцях несення служби прикордонних нарядів на кордоні та в тилу і проводять їх тренування, починаючи з незначного навантаження на них.

Адаптування службових собак до умов використання у службі (після прибуття з базової підготовки та перепідготовки) проводити протягом місяця. Під час адаптування собак термін їх використання у службі не має перевищувати 4 години на добу.

У разі переміщення інспекторів-кінологів із службовими собаками з одного підрозділу в інший визначається додатковий термін на адаптування собак до нових умов.

151. Для використання в горах добирати фізично найбільш здорових службових собак, з міцним кістяком та добре розвинутою мускулатурою.

Через складні гірські умови (низький барометричний тиск, нестача кисню, понижена вологість повітря, підвищена сонячна радіація, електричний стан атмосфери та низька температура), адаптування собак до цих умов потрібно проводити поступово й обережно.

Службу прикордонних нарядів у гірський місцевості організовувати з урахуванням домінуючого напрямку вітру по ущелинах гір у різний час доби. Під час несення служби потрібно вміло вибирати маршрут руху, місця для прослуховування собакою місцевості (у тіснинах і ущелинах, щоб вітер був зустрічний). Службових собак на службі краще використовувати без повода. Ураховуючи складний гірський рельєф місцевості, під час служби потрібно частіше надавати собаці пасивний відпочинок.

Під час переслідування правопорушників по їх запахових слідах доцільно використовувати 2-3 службові собаки по черзі. У ході переслідування ущелини, що відходять у бік від основного напрямку, повинні оглядатися дозорним або інспектором-кінологом, який перебуває у резерві. Запахові сліди недоцільно шукати на вершинах гірських висот і височин, де більша швидкість вітру й менша ймовірність їх виявлення.

152. У лісистій місцевості, порівняно з відкритими ділянками, рух повітря значно менший, але запахові сліди зберігаються краще й менше запахових слідів сторонніх осіб. Тому в лісі під час служби треба частіше робити зупинки і використовувати службових собак для прослуховування місцевості та пошуку запахових слідів правопорушників. Собак у службі доцільно використовувати без повода. У місцях лісорозробки, косовиці, випасу худоби, збирання грибів та ягід місцевими жителями потрібно брати собаку на повід.

153. Узимку службових собак використовувати у службі при температурі до 20 градусів без обмеження, а при температурі нижче –20 градусів – за оперативної необхідності.

Під час несення служби на відкритій місцевості у вітряну погоду (у місцях протягу на майданчику) на собак надягати попони, періодично розтирати мочку носа, кінчики вух, кінцівки. У нерухомих нарядах використовувати підстилку. За наявності насту, тористого льоду на кінцівки собак надягати панчохи.

154. Улітку службові собаки використовуються у службі при температурі до 25 градусів без обмеження, а при температурі вище 25 градусів – за оперативної необхідності.

Під час дій за обстановкою у спеку на відкритій місцевості (у відкритих місцях на майданчиках) на собак надягати білі бавовняні налобники, для захисту лап від опіків – панчохи, через кожні 10-15 хвилин роботи надавати собаці відпочинок протягом 5-10 хвилин і поїти його водою, а за потреби змочувати голову та протирати мочку носа (в жарку пору року інспектор-кінолог повинен мати одну фляжку для себе, другу для собаки). Рух і зупинки (відпочинок) здійснювати на місцевості (у місцях), де немає застою теплого повітря.

Тривалість безперервної роботи собаки під час огляду транспортних засобів, вантажів та іншого майна при високих температурах (25 гр. С і вище) та наявності у повітрі великих концентрацій окису вуглецю (чадного газу) і вуглекислоти не повинна перевищувати 10 хвилин, а відпочинок після цієї роботи має бути не менше 20 хвилин.

У місцях постійного й тимчасового розміщення собак цілодобово мати в годівницях свіжу й прохолодну воду, захист від прямих сонячних променів та рух повітря.

Розділ ІV





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 443 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

1002 - | 952 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.