Лекции.Орг


Поиск:




Короткі теоретичні відомості




Спроби відродити колишню могутність Римської імперії знайшли конкретну форму на початку 4 ст., коли в 330 р. з ініціативи імператора Костянтина столиця держави була перенесена на схід, у Візантію. Слідом за цим Римська імперія була розділена на Східну і Західну. Розташування Візантії на стику торгових шляхів сприяло розвитку і процвітанню економіки нової держави. Досконалість ремесел, активна торгівля, велика кількість вільних селян стали тими основними умовами, що сповільнили процес феодалізації Візантійської імперії на кілька сторіч.

У Візантійській державі зародилася і розвилася нова культура, що об’єднала в себі і елліністичну, і східну – християнську. В цей період створюється новий ідеал краси: прекрасною може бути тільки душа людини, що дивиться на світ його очима, а антична оголеність, легкі тканини, що підкреслюють красу тіла, – все це сприймалося як спокуса і породження диявола. Християнська ідеологія знайшла відображення в зовнішньому вигляді людей Візантійської імперії, у їхньому костюмі. Візантійський костюм повинен був ховати природні форми «грішного» тіла. Античний драпірувальний одяг, що охоплював тіло легкими скульптурними складками, змінився на свисаючий, глухий одяг «футлярного» типу, під яким фігури людини зовсім не почувалося. Це додавало постаті статичність і монументальність - риси, що характерні для візантійського мистецтва в цілому. Тенденції формування європейського середньовічного костюма, що були закладені ще в Древньому Римі, цілком і остаточно визначаються у візантійському костюмі.

Однак нове християнське вчення не змінило природи людей, їхніх природних потреб і бажань. Прагнення до краси не тільки не пропало, а, навпаки, розцвіло, але з якоюсь особливою силою. Люди початку християнської ери, що повстали проти класичної краси античної культури, стали творцями такої краси і розкоші, з якими не багато чого можна порівняти у світовому мистецтві.

 

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ

Табліон (грец. tablion) - пурпуровий прямокутний шматок тканини, який є знаком високого суспільного становища, що нашивається на груди на правій стороні візантійського плаща.

Мофорій (грец.) – круглепокривало, подібне до римської пенули. Мофорій вдягається поверх туніки так, щоб огорнути всю фігуру з голови до ніг. По вузьких сторонах мофорій прикрашався бахромою.

Лорум (лат. lorym) – пізній варіант консульського шарфа і контабулярія часів Римської імперії. З 7 ст. одна з частин імператорського одягу у Візантії.

Епітрахіль (грец. epitrachelion) – одне з обрядових одягань священиків. Надягається на шию у вигляді фартуха, зшитий із двох широких стрічок, які спускаються нижче колін. Епітрахіль надягають поверх стихаря під ризу (фелонь). Відповідно до християнського навчання, епітрахіль – символ благодаті священика. Без цього одягу не відбувається не одне богослужіння, наприклад, під час сповіді священик покладає епітрахіль на голову тому, хто сповідається, а при вінчанні триразово обводячи молодих навколо аналоя, обертає епітрахіллю свою руку. Символічний зміст цього культового предмета такий великий, що деякі богослужіння священик може здійснювати в одній епітрахіллі, без фелоні, наприклад, таїнство покаяння.

Стіхар (грец. sticharion) - нижній одяг (подризник) архієреїв і священиків і верхній - дяків. Стихар - довгий прямий одяг із широкими рукавами і зображенням хреста на спині.

Фелонь (фелоній) – верхній одяг священика, те ж, що і риза.

Митра (грец. mitra – головна пов'язка) – високий із круглим верхом, позолочений і прикрашений релігійними емблемами головний убір вищого духівництва і заслужених православних і католицьких священиків, що надягається при повному церковному одяганні.

ЗМІСТ РОБОТИ

1. Дати коротку хронологічну характеристику суспільного ладу і творів декоративно-прикладного мистецтва розглянутого періоду.

2. Скласти словник термінів костюма і тканин.

3. Розробити крок тканини, з огляду на особливості орнаментації і колористичного оформлення творів декоративно-прикладного мистецтва християнського стилю в одязі.

4. Виконати робочий ескіз чоловічого і жіночого костюма.

 

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

 

1. До якого типу відноситься візантійський костюм?

2. Назвіть відомі Вам тканини, що використовувалися в одязі служителів церкви і в одязі людей різних станів Візантійської Імперії.

3. Чим відрізнялися чоловічий і жіночий одяги даного історичного періоду розвитку суспільства?

 

 


ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 7

 

ТЕМА: ПІЗНЄ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ. КОСТЮМ ЄВРОПЕЙСКИХ НАРОДІВ

 

Мета роботи: вивчити стилі й особливості художнього оформлення європейського одягу і тканин 9- 15 сторіч.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 415 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студенческая общага - это место, где меня научили готовить 20 блюд из макарон и 40 из доширака. А майонез - это вообще десерт. © Неизвестно
==> читать все изречения...

949 - | 902 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.