Лекции.Орг


Поиск:




Ринок капіталу. Види процентних ставок.




Капітальні блага продають і купують на ринках капітальних благ. Більшість капітальних благ знаходиться у власності п/п, які їх використовують. Деякі з капітальних благ здаються в оренду їх власниками.Плата за тимчасове користування капітальними благами називається орендною платою. Для прийняття рішення про вибір найкращих варіантів використання капітальних благ треба знати показники, які характеризують доход або прибуток на капітал. Одним із таких показників є норма прибутку на капітал.

Норма прибутку на капітал є чистим річним прибутком у розрахунку на одну грошову одиницю вкладеного капіталу і вираженою у процентах.

Взагалі п/п мають попит не просто на деякі матеріальні капітальні блага, а на тимчасово вільні грошові кошти, які можна витратити на ці капітальні блага і повернути їх, віддавши частину прибутку від їх використання у майбутньому. Тому попит на капітал – це попит на кошти, які можуть бути вкладені на придбання капітальних благ, тобто в інвестиції. Значить попит на інвестиції – це попит на позичковий капітал,а ціною позичкового капіталу є процентна ставка – фінансовий прибуток на фінансові активи або річний доход на позичковий капітал.

% ставка – це кількість грошей, яку треба сплатити за використання грошової одиниці за рік, розглянута як % від кількості позичених грошів, а не як абсолютна величина. Розрізняють номінальну, та реальну %-у ставку:

Номінальна% ставка – це % ставка виражена в грошових одиницях по поточному курсу. Номінальна % ставка наводиться в засобах інформації, вона не враховує темпи інфляції.

Реальна процентна ставка це процентна ставка в незмінних грошових одиницях або з поправкою на інфляцію.

Ринковий попит на позичковий капітал – це сума обсягів позичкового капіталу, на який є попит у всіх позичальників при тої чи іншої можливій ставці позичкового процента. Позичальниками є фірми, індивіди, уряд.

Крива попиту на капітал – спадаюча крива, яка свідчить, що при зниженні процентної ставки, попит на капітал зростає.

Обсяг пропозиції капіталу відповідає обсягу заощаджень. При низьких ставках проценту заощадження збільшуються зі зміною ставки, а при високих в деякій мірі починають спадати. Тому крива пропозиції капіталу – зростаюча крива, яка може вигинатися назад при високих % ставках.Ринкова % ставка утворюється при взаємодії попиту та пропозиції позичкового капіталу (мал. 7.15).

 

 

 


Мал. 7.15. Утворення рівня процентної ставки на фінансовому ринку.

На мал. 7.15 показані: D – крива попиту на капітал; S – крива пропозиції капіталу; і 0 – рівноважна (ринкова) процентна ставка.

Разом з тим, не існує єдиної для всіх випадків % ставки. Надання кредиту може диференціюватися залежно від умов повернення, державного регулювання, особливостей позичальника тощо. Отже, доцільно розглянути фактори, які впливають на % ставки. Найпершим фактором, який буде зумовлювати конкретний рівень % по конкретній позиції, є ступінь ризику – ймовірність втрати грошей кредитором. Певний вплив на процентну ставку справляє розмір кредиту. По іншому впливає на % ставку термін надання кредиту. Впливає на % ставки також державна політика оподаткування.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 287 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Либо вы управляете вашим днем, либо день управляет вами. © Джим Рон
==> читать все изречения...

825 - | 678 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.