Лекции.Орг


Поиск:




Принципи побудови бюджетної системи України




Основи бюджетного устрою. Бюджетна система та її ланки

Принципи побудови бюджетної системи України

Законодавче і нормативно-правове забезпечення функціонування бюджетної системи

Складові бюджетної системи України та організація інформаційного забезпечення

Бюджетні системи зарубіжних країн

Основи бюджетного устрою. Бюджетна система та її ланки

 

У всіх державних утвореннях: і в унітарних, і у федеральних — обов´язковим елементом є бюджетна система. За організаційною фор­мою бюджетні системи мало відрізняються між собою, здебільшого їх є два типи: бюджетні системи унітарних держав та бюджетні системи федеральних держав.

В унітарних державах бюджетна система дворівнева: державний бюджет і місцеві бюджети. У федеральних державних утвореннях бю­джетна система здебільшого трирівнева, а інколи і чотирирівнева:

—федеральний бюджет;

—бюджети членів федерації;

—місцеві бюджети;

—бюджети земель.

Економічна природа бюджетної системи та її суть характеризу­ються не лише структурою та взаємозв´язком між окремими ланками, а законодавчо закріпленими доходами за кожною ланкою та рівнем фінансової незалежності. Саме завдяки фінансовим можливостям ви­конавчі органи влади реалізують функції, покладені на них Консти­туцією держави та діючим законодавством.

Бюджетний устрій являє собою організацію і принципи побудо­ви бюджетної системи, її структуру та взаємозв´язок між окремими ланками. Бюджетний устрій України визначається з урахуванням дер­жавного устрою та адміністративно-територіального поділу.

Бюджетна система - це взаємопов´язаний комплекс політичних юридичних, соціальних й економічних відносин, що забезпечує функціонування усіх його ланок з виконання завдань, визначених бюджетною політикою держави.

Склад бюджетної системи та основи взаємозв´язку між окремими її елементами в умовах переходу України до ринку визначені Бюджет­ним Кодексом, прийнятим Верховною Радою України у червні 2001 р. З огляду на це бюджетна система України має визначену основу та взаємопов´язані напрямки її побудови.

Згідно з чинним законодавством бюджетна система включає дер­жавний та місцеві бюджети. Сукупність показників, які характеризу­ють обсяг діяльності, зумовлених функціонуванням усіх бюджетів (їх в Україні понад дванадцять тисяч), що входять до складу бюджетної системи, становлять зведений бюджет України. Він використовується для здійснення державного регулювання економічного і соціального розвитку.

Провідне місце у бюджетній системі України належить Державно­му бюджету. За його рахунок фінансуються витрати на державні захо­ди в галузі господарського і культурного будівництва, на охорону здоров´я, утримання органів державної влади та ін. Через Державний бюджет здійснюється перерозподіл 20% фінансових ресурсів держави. У загальному обсязі видатків майже 60% здійснюється через Держав­ний бюджет України.

До місцевих бюджетів належать бюджет Автономної Республіки Крим, обласні і районні бюджети, бюджети районів у містах та бюд­жети місцевого самоврядування (бюджети територіальних громад, сіл, селищ та їх об´єднань).

Бюджетна система включає такі елементи: органи управління, платників податків та отримувачів бюджетних коштів.

Організація функціонування бюджетної системи включає зведе­ний (консолідований) бюджет, законодавчу і нормативну базу, органи управління та систему регулювання міжбюджетних відносин.

Принципи побудови бюджетної системи України

 

Бюджетна система України базується на ряді принципів.

1. Принцип єдності. Він забезпечується єдиною правовою базою, диною грошовою одиницею, єдиним регулюванням бюджетних відносин, єдиною бюджетною класифікацією, єдністю кордону ви­конання бюджетів, єдністю ведення бухгалтерського обліку і складан­ня звітності за вимогами діючих стандартів.

2. Принцип збалансованості. Його сутність зумовлена тим, що фінансування витрат бюджетів кожної ланки бюджетної системи за­безпечується відповідними надходженнями до кожного такого бюд­жету за визначений період.

3. Принцип самостійності. Державний бюджет України та місцеві бюджети є самостійними. Держава не несе відповідальності за бюджетними зобов´язаннями органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування грошовими коштами Державно­го бюджету. Аналогічно органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування не несуть відповідальності кошта­ми за бюджетними зобов´язаннями між собою та бюджетними зо­бов´язаннями держави. Самостійність кожного із бюджетів забезпе­чується закріпленими за ними відповідними джерелами доходів, правом відповідних органів державної влади, органів влади АР Крим та органів місцевого самоврядування на визначення напрямків використання коштів відповідно до законодавства України. Крім того, самостійність бюджетів забезпечується правом Верховної Ради Автономної Рес­публіки Крим та відповідних місцевих рад самостійно і незалежно одне від одного розглядати та затверджувати окремі бюджети.

4. Принцип повноти. До складу бюджетів підлягають включенню всі надходження відповідних бюджетів та витрати бюджетів, які здійснюються відповідно до нормативно-правових актів органів дер­жавної влади, АР Крим, місцевого самоврядування.

5. Принцип обґрунтованості. Бюджет формується на реальних по­казниках економічного і соціального розвитку держави та розрахун­ках надходження коштів до бюджету і витрат бюджету, які здійсню­ються за діючими правилами та методиками.

6. Принцип ефективності. При складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають спрямовувати свою діяльність на досягнення запланованих цілей за допомогою залучен­ня мінімальних обсягів бюджетних коштів та досягнення максималь­ного результату при їх використанні.

7. Принцип субсидіарності. Розподіл видатків міждержавним бюд­жетом та місцевими бюджетами, а також між місцевими бюджетами має ґрунтуватися на максимально можливому наближенні суспільних послуг до їх безпосереднього споживача.

8. Принцип цільового використання бюджетних коштів. Усі бюд­жетні кошти використовуються лише на заходи, які визначаються ви­ключно бюджетними призначеннями.

9. Принцип справедливості і неупередженості. Бюджетна система Ук­раїни базується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами.

10. Принцип публічності та прозорості. Державний бюджет України та місцеві бюджети затверджуються відповідно Верховною Радою Ук­раїни, Верховною Радою Автономної Республіки Крим та відповідними радами. Аналогічно приймаються рішення щодо звіту про їх виконан­ня. Показники державного бюджету публікуються у пресі.

11. Принцип відповідальності учасників бюджетного процесу. Кожен учасник бюджетного процесу (орган державної влади та управління) несе відповідальність за свою діяльність або бездіяльність у процесі здійснення бюджетного процесу.

Усі принципи побудови бюджетної системи взаємопов´язані між собою, доповнюють один одного і у цілому сприяють виконанню за­вдань, передбачених бюджетною політикою суспільства.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 429 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студенческая общага - это место, где меня научили готовить 20 блюд из макарон и 40 из доширака. А майонез - это вообще десерт. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1403 - | 1365 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.