.


:




:

































 

 

 

 


V. ÎNMATRICULAREA CANDIDAŢILOR




 

44. Rezultatele intermediare şi finale ale concursului de admitere se aprobă de către Comisia de admitere a USM. În listele nominale, candidaţii sînt trecuţi în ordinea descrescătoare a mediei de concurs.

 

45. În rezultatul concursului de admitere se va întocmi un proces-verbal, semnat de către preşedintele şi membrii Comisiei de admitere (şi reprezentantul Ministerului Educaţiei sau al ministerului de resort, în caz că acesta este prezent la şedinţa Comisiei de admitere).

 

46. Înmatricularea la învăţămîntul de zi şi la învăţămîntul cu frecvenţă redusă se face strict în ordinea descrescătoare a mediei de concurs a candidaţilor, în limita numărului de locuri stabilite pentru fiecare specialitate /domeniu de formare profesională, formă de învăţămînt, categorie de candidaţi, limbă de instruire şi sursă de finanţare.

 

47. Înmatricularea la locurile prin contract cu achitarea taxei de studii se va face din rîndul candidaţilor la admitere situaţi sub ultimul admis la locurile finanţate de la buget, în ordinea descrescătoare a mediilor de concurs, la solicitarea scrisă a candidaţilor.

 

48. Mediile de concurs obţinute de candidaţi sînt valabile pentru stabilirea ordinii de înmatriculare numai la instituţia respectivă şi la specialitatea la care aceştia au candidat, în conformitate cu opţiunile menţionate în cererea de înscriere la concursul de admitere.

 

49. Dacă mai mulţi candidaţi înregistrează aceleaşi medii de concurs, înmatricularea se va face acordîndu-se prioritate:

i) candidaţilor cu media pe anii de studii mai mare la disciplina de profil (Anexa 1.)

j) candidaţilor recomandaţi la studii la specialităţile din cadrul domeniul general de studiu Ştiinţe ale educaţiei;

k) deţinătorilor premiilor de gradul I-III la olimpiadele organizate de USM la disciplinele şcolare incluse în planul de învăţământ din anul admiterii, care participă la concursul de admitere în cadrul instituţiei respective de învăţămînt;

l) candidaţilor vizaţi la pct.8 al prezentului Regulament;

m) candidaţilor, participanţi la olimpiade, concursuri, expoziţii, conferinţe etc. naţionale şi internaţionale;

n) candidaţilor, absolvenţi ai profilului corespunzător specialităţii (real /umanist);

o) persoanelor angajate în câmpul muncii, tinerilor care au îndeplinit serviciul militar în termen;

p) persoanelor care practică activităţi de voluntariat în conformitate cu Legea nr.121 din 18 iunie 2010.

 

 

50. La cota de 15 la sută din numărul total de locuri prevăzute în planul de admitere cu finanţare bugetară, la înmatriculare se va acorda prioritate copiilor orfani şi copiilor rămaşi fără îngrijirea părinţilor cu statut de copil orfan. Înmatricularea la locurile rămase neacoperite la această cotă se face în ordine descrescătoare a mediilor de concurs ale candidaţilor, conform ordinii stabilite în pct. 11 al prezentului regulament.

 

51. Candidaţii declaraţi admişi sînt înmatriculaţi la anul întîi de studii în baza deciziei Comisiei de admitere, validate prin ordinul rectorului instituţiei de învăţămînt. Se interzice transferul candidaţilor declaraţi admişi de la o specialitate la alta.

 

52. După afișarea rezultatelor intermediare ale concursului de admitere, stabilite prin decizia Comisiei de admitere, candidatul declarat admis la mai multe universități, optează pentru specialitatea solicitată prin depunerea documentelor menționate în pct. 31 în original, respectînd termenul de depunere stabilit de Ministerul Educației.

Neprezentarea în termenul stabilit a actelor în original, din vina exclusivă a candidatului admis, duce la pierderea locului obţinut prin concursul de admitere.

 

53. Cetăţenii statelor membre ale C.S.I. şi ai ţărilor baltice de naţionalitate moldoveni (români), precum şi cetăţenii străini şi apatrizii, domiciliaţi în Republica Moldova, care au promovat concursul de admitere, vor fi înmatriculați în funcție de rezultate la locurile finanțate de la buget sau prin contract, cu achitarea taxei pentru studii în mărimea stabilită pentru cetăţenii Republicii Moldova.

 

54. Cetăţenii străini şi apatrizii, domiciliaţi în alte state, cu excepția persoanelor înmatriculate în baza protocoalelor de colaborare, care au promovat concursul de admitere, vor fi înmatriculaţi numai la studii prin contract, cu achitarea taxei de studii în mărimea stabilită, conform legislaţiei în vigoare.

 

55. Informaţia privind rezultatele intermediare şi finale ale concursului de admitere, listele celor înmatriculaţi, cu indicarea mediilor de concurs, şi, după caz, locurile neacoperite se afişează pe panourile de informaţii şi pe pagina web a USM.

 

56. În cazul în care în rezultatul concursului de admitere nu au fost acoperite toate locurile din Planul de înmatriculare aprobat, instituţia, prin coordonare cu Ministerul Educaţiei şi, după caz, cu ministerul de resort, anunţă concurs repetat pentru locurile neacoperite.

 

57. Candidaţii admişi la studii cu finanţare bugetară vor încheia cu instituţia de învăţămînt un contract elaborat în baza Contractului-tip privind realizarea studiilor în instituţiile de învăţămînt superior şi mediu de specialitate (la zi), în grupele cu finanţare bugetară şi plasarea tinerilor specialişti în cîmpul muncii, aprobat conform actelor normative în vigoare.

 

58. La solicitarea candidatului actele se restituie în cel mult 48 de ore de la depunerea cererii şi necondiţionat.

59. Un candidat declarat admis poate beneficia de finanţare de la buget o singură dată, pentru fiecare din cele 2 cicluri de studii universitare.

 

60. Candidaţii declaraţi admişi, care nu se prezintă în instituţia de învăţămînt timp de cel mult zece zile de la începutul anului de studii şi care nu prezintă în acest termen acte de justificare a motivului lipsei, sînt exmatriculaţi. Pe locurile devenite vacante sînt înmatriculaţi următorii candidaţi din lista de admitere.

 

61. Reclamaţiile cu privire la organizarea şi desfăşurarea admiterii, precum şi la înmatricularea candidaţilor, sînt soluţionate de Comisia de admitere a USM, Comisia Republicană de Admitere şi Ministerul Educaţiei în termen de 10 de zile de la data afişării rezultatelor finale.

 

62. Candidaţii care au obţinut performanţe recunoscute în concursuri internaţionale sau naţionale au dreptul să fie înmatriculaţi în afara concursului, în limita locurilor prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară.

 

63. Deţinătorii premiilor de gradul I-III (diplome şi medalii de aur, argint, bronz) la olimpiadele internaţionale la disciplinele şcolare incluse în planul de învăţămînt din ultimii trei ani, se înmatriculează la specialitatea /domeniul de formare profesională solicitat, în afara concursului.

64. Deţinătorii premiilor de gradul I-III la olimpiadele republicane, la disciplinele şcolare incluse în planul de învăţămînt din anul admiterii, precum şi premianţii concursului republican Cel mai bun elev inovator în anul admiterii, se înmatriculează la specialitatea /domeniul de formare profesională, corespunzătoare disciplinei la care au fost premiaţi, în afara concursului.

 

65. Deţinătorii premiului de gradul I la olimpiadele organizate de USM la disciplinele şcolare incluse în planul de învăţămînt din anul admiterii se înmatriculează la specialitatea /domeniul de formare profesională solicitat în cadrul instituţiei respective de învăţămînt.

 

 





:


: 2017-02-11; !; : 224 |


:

:

, .
==> ...

1679 - | 1439 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.013 .