REGULAMENTUL
DE ORGANIZARE ŞI DESFĂŞURARE A ADMITERII
LA studii superioare de licenŢĂ (ciclul I)
Icirc;N ANUL 2013
I. DISPOZIŢII GENERALE
1. Prezentul Regulament este elaborat în conformitate cu Regulamentul de organizare şi desfăşurare a admiterii în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova aprobat prin ordinul Ministerului Educaţiei nr. 475 din 07.06.2012 şi modificărilor şi completărilor la acest regulament aprobate prin ordinul 189 din 15 aprilie 2013.
2. Admiterea la Universitatea de Stat din Moldova (USM) se efectuează în bază de concurs şi are drept scop realizarea selecţiei candidaţilor pe criterii de cunoştinţe şi aptitudini pentru specialitatea /domeniul de formare profesională la care optează.
3. Concursul de admitere se organizează în cadrul USM pe specialităţi /domenii de formare profesională la ciclul I (studii superioare de licenţă), în funcţie de limba de instruire, forma de învăţămînt şi sursa de finanţare (buget, contract), în limita planurilor de înmatriculare aprobat de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.
4. Se permite, cu acordul şi în baza listei stabilite de Ministerul Educaţiei, admiterea la două domenii înrudite pentru formarea profesorilor.
5. Admiterea în bază de contract cu achitarea taxei de studii la USM se efectuează după aceleaşi criterii ca şi admiterea la locurile cu finanţare bugetară.
II. COTE DE ÎNMATRICULARE
6. Cota-parte la admitere în învăţămîntul de zi se stabileşte după cum urmează:
a) pentru deţinătorii diplomelor de bacalaureat – 90 la sută;
b) pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate care solicită specialităţi /domenii de formare profesională conform profilului studiat în colegiu – 10 la sută.
7. Locurile de înmatriculare la studii cu frecvenţă redusă nu se vor diviza pe cote după baza admiterii.
8. Se stabileşte cota de 15 la sută din numărul total de locuri (la fiecare specialitate /domeniu de formare profesională şi formă de învăţămînt) prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară, pentru:
a) copiii orfani şi copiii rămaşi fără îngrijirea părinţilor, care au statut de copil orfan;
b) copiii invalizi de gradele I şi II;
c) copiii cu deficienţe fizice şi senzoriale;
d) copiii ai căror ambii părinţi sînt invalizi;
e) copiii ai căror părinţi au participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, în războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl; militarii, participanţi la operaţiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak;
f) copiii din familiile cu patru şi mai mulţi copii, aflaţi la întreţinere;
g) absolvenţii şcolilor din localităţile de est ale republicii şi din mun. Bender, care au studiat conform programelor de învăţămînt aprobate de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, precum şi absolvenţii Liceului Teoretic „A. Mateevici” din Sănătăuca, r-nul Floreşti, originari din localităţile de est;
h) copiii romilor;
i) tinerii care au îndeplinit serviciul militar în termen.
9. Înscrierea la cota stabilită în pct. 8 se efectuează la solicitarea candidaţilor. Candidaţii din categoriile enumerate la pct. 8 pot participa, concomitent, la concursul general de admitere.
10. Concursul de admitere la cota prevăzută în pct. 8 se va desfăşura fără divizarea cotei respective după limba de instruire şi locul de trai al candidaţilor.
11. Cota pentru candidaţii din localităţile rurale, care participă la concursul de admitere la specialităţile din cadrul domeniului general de studiu Ştiinţe ale educaţiei, se stabileşte în mărime de 65 la sută din numărul de locuri prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară.
12. Cota pentru candidaţii care participă la concursul de admitere la specialităţile din cadrul altor domenii, decît cele menţionate în punctul 11 al prezentului Regulament, se stabileşte după cum urmează:
a) Pentru deţinătorii diplomelor de bacalaureat:
· 65 la sută din numărul total de locuri pentru candidaţii din localităţile rurale, centrele raionale şi orăşelele mici;
· 35 la sută din numărul total de locuri pentru candidaţii din municipiile Chişinău şi Bălţi.
b) Pentru deţinătorii diplomelor de absolvire a instituţiilor de învăţămînt mediu de specialitate divizarea rural/urban nu se va face.
13. Locul de trai se stabileşte după viza de domiciliu permanent al candidatului. Locul de trai al candidaţilor care n-au atins vîrsta de 20 ani se stabileşte după viza de domiciliu permanent al părinţilor.
14. Pentru candidaţii, deţinători ai diplomei de bacalaureat, care solicită specialităţi în limba rusă de instruire, cota-parte la concursul de admitere se stabileşte 20 la sută din numărul de locuri prevăzute pentru înmatriculare.
15. Candidaţii vizaţi în pct. 14 participă la concursul de admitere doar la cota stabilită pentru specialităţile /domeniile de formare profesională cu limba rusă de instruire, dar pot opta, după înmatriculare, pentru o altă limbă de instruire decît cea din instituţia preuniversitară absolvită, faptul respectiv fiind consemnat în Fişa de înscriere la concursul de admitere.