Лекции.Орг


Поиск:




Закон Парето або Принцип 80/20




Зміст

1. Закон Парето або Принцип 80/20………………………..3стор.

2. Принцип найменшого зусилля Зіпфе……………………6стор.

3. Принцип 80/20 рухає прогрес 60-х років………………..8стор.

4. Переможець отримає все....................................................8стор.

5. Чому Принцип 80/20 настільки важливий........................9стор.

 


Закон Парето або Принцип 80/20

Цей закон зробив величезний і непомітний широкій публіці вплив на багатьох успішних людей, але залишається однією з найбільших таємниць нашого часу. Навіть ті деякі з обізнаних про нього, хто знає і застосовує його, використовують лише невелику частку його мощі.

Що ми називаємо Принципом 80/20?

Принцип 80/20 свідчить, що невелика частка причин, вкладених коштів або докладених зусиль, відповідає за велику частку результатів, одержуваної продукції або заробленої винагороди. Наприклад, на отримання 80% результатів, що досягаються в роботі, у вас йде 20% всього витраченого часу. Виходить, що на практиці 4/5 доданих вами зусиль (чимала частка) не мають до одержуваному результату майже ніякого відношення. Це, до речі, розходиться з тим, чого люди зазвичай чекають.

Таким чином, Принцип 80/20 стверджує, що диспропорція є невід'ємною властивістю співвідношення між причинами та результатами, що вкладаються і одержуваними засобами, які додаються зусиллями і винагородою за них. Вираз "80/20" добре описує дану диспропорцію: 20% вкладених коштів відповідальні за 80% віддачі, 80% наслідків виникають з 20% причин, 20% зусиль дають 80% результатів.

Безліч прикладів, підтверджуючих справедливість Принципу 80/20, можна знайти в області бізнесу. 20% асортименту продукції дають звичайно 80% від загального обсягу продажів у грошовому вираженні, то ж саме можна сказати про 20% покупців та клієнтів. Крім того, 20% асортименту продукції або 20% покупців зазвичай приносять компанії 80% прибутку.

Візьмемо наше суспільство. 20% злочинців здійснюють 80% злочинів, 20% водіїв винні у 80% дорожньо-транспортних пригод; 20% вступили в шлюб відповідальні за 80% розлучень (ті, які постійно то вступають в шлюб, то розводяться, сильно спотворюють статистику, що дає песимістично -однобоку картину нестабільності шлюбів). Нарешті, 20% дітей використовують 80% можливостей, що надаються системою освіти в даній країні.

І навіть удома: на 20% ваших килимів припадає 80% впливів, які ведуть їх зносу. 80% всього часу ви носите 20% наявної у вас одягу. 80% всіх помилкових тривог при спрацьовуванні протиугінної сигналізації викликається 20% можливих причин.

Двигун внутрішнього згоряння також чудово підтверджує справедливість Принципу 80/20: 80% енергії, що виділилася при згоранні палива, втрачається, а колесам передається лише 20 % всієї енергії. Ці 20% палива виробляють 100% усього руху.

Математична залежність, яка лягла в основу Принципу 80/20, була виявлена??більше ста років тому, в 1897 році, італійським економістом Вільфредо Парето(1848-1923). Його відкриття називали по-різному, в тому числі принципом Парето, законом Парето, правилом 80/20, принципом найменшого зусилля, принципом дисбалансу. У даному матеріалі ми будемо іменувати його Принципом 80/20. Принцип 80/20 зробив величезний, хоча і непомітне широкій публіці, вплив на багатьох нині успішних людей, особливо бізнесменів, ентузіастів-комп'ютерників, фахівців відділів технічного контролю і, таким чином, сприяв формуванню того світу, в якому ми зараз живемо. Тим не менш Принцип 80/20 залишається однією з найбільших таємниць нашого часу, і навіть ті деякі з обізнаних про нього, хто знає і застосовує його, використовують лише невелику частку його мощі.

Так що ж виявив Вільфредо Парето? Так сталося, що він розглядав розподіл багатства і доходів в Англії XIX століття. Він з'ясував, що більша частина доходів та матеріальних цінностей належить меншості людей у??досліджених групах. Можливо, що для Парето не було в цьому нічого дивного. Проте він також встановив два дуже примітних, на його думку, факту. Першим був той, що існує незмінне математичне співвідношення між чисельністю групи людей (у відсотках від загальної чисельності розглянутого населення) і часткою багатства або доходу, контрольованої цією групою. Іншими словами, якщо відомо, що 20% населення володіють 80% матеріальних цінностей, то можна з упевненістю сказати, що 10% населення мають приблизно 65% матеріальних цінностей, а 5% населення - 50%. Для Парето головним тут були не цифри процентного співвідношення, а той факт, що розподіл багатства серед населення передбачувано незбалансовано.

Інший знахідкою Парето, яке захопило його, було те, що дана схема дисбалансу залишалася незмінною для статистичних даних, що відносяться до різних періодів часу і різним країнам. Будь то дані з Англії за будь-який період її історії або доступні Парето дані по інших країнах за різні періоди часу, з'ясовувалося, що схема знову і знову повторюється, причому з математичною точністю.

Що це - простий збіг чи щось має величезне значення для економіки і суспільства? Спрацювала б ця схема стосовно до даних з інших областей, - не тільки щодо багатства або доходів? Парето був блискучим новатором, оскільки до нього нікому не приходило в голову розглянути дві системи взаємозв'язаних даних - розподіл доходів або багатств і число людей, які отримують дохід або володіють власністю, і порівняти відсоткові співвідношення між двома цими даними. (До теперішнього часу цей метод став звичним і привів до великих досягнень в таких областях, як бізнес та економіка).

На жаль, хоча Парето і усвідомлював важливість свого відкриття, він не досяг успіху в поясненні його. Він висунув серію непоганих, але бессвязних соціологічних теорій, в яких надавав великого значення ролі еліти і які в кінці його життя були присвоєні фашистами Муссоліні. Протягом цілого покоління значення Принципу 80/20 залишалося недооціненим. Незважаючи на те, що деякі економісти, особливо американські, усвідомлювали важливість цього принципу, лише після другої світової війни дві людини одночасно, але незалежно один від одного почали демонструвати світу, на що здатний Принцип 80/20.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-17; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 351 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Своим успехом я обязана тому, что никогда не оправдывалась и не принимала оправданий от других. © Флоренс Найтингейл
==> читать все изречения...

864 - | 775 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.