Лекции.Орг


Поиск:




Стадії розвитку групи та управління груповою динамікою




Групова динаміка безпосередньо пов'язана зі стадіями групо­вого розвитку. Сукупність індивідів, що зібралися разом для того, щоб виконати спільне завдання, не є групою. Не ставши групою, сукупність людей не може продуктивно працювати над завданням через ряд соціально-психологічних причин. Серед цих причин можна відзначити такі:

• відмінності в рівні досвіду та кваліфікації індивідів;

• розбіжності в сподіваннях щодо завдань, результатів і самої
групи.

Фахівці виділяють чотири стадії розвитку групи, кожна з яких має свої особливості, визначаючи спроможність групи вирішувати завдання, що стоять перед нею. Такими є:

1) стадія формування;

2) стадія вибуху невдоволення;

3) стадія вироблення групових норм;

4) стадія виконання завдання.

Кожна стадія характеризується низкою факторів, що справля­ють домінуючий вплив на поведінку індивідів і розвиток групи. До цих факторів відносять індивідуальні потреби, сподівання групи й потреби конкретного завдання (табл. 9.2).


ПСИХОЛОГІЯ УПРАВЛІННЯ


ЕФЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ГРУПАМИ


 


Таблиця 9.2

Порівняння стадій розвитку групи домінуючих потреб


Таблиця 9.3

Типи ставлення членів групи до групової діяльності


 


 
 


 

Стадія розвитку групи Увага членів групи до потреб:
індивідуальних групових Завдань
1. Стадія форму­вання максимум невелика мінімум
2. Стадія вибуху не­вдоволення максимум максимум мінімум
3. Стадія вироблен­ня норм невелика максимум невелика
4. Стадія виконання завдання невелика невелика максимум

На першій стадії групового розвитку поки ще розрізнені інди­віди обмінюються ідеями та іншою інформацією щодо майбутньої діяльності. Вони обговорюють сутність спільного завдання: спо­дівання навколишніх від майбутньої спільної діяльності індивідів (з урахуванням власних цілей, оточення); наявні в розпорядженні групи ресурси; кращі процедури й т. ін, Стадія формування групи характеризується домінуванням індивідуальних мотивів поведінки. Обмірковуючи сутність завдання, кожен визначає свою роль та міс­це в його виконанні. Члени групи, орієнтовані на особисті потреби, зацікавлені у повній визначеності щодо системи позитивного й не­гативного підкріплення їхньої майбутньої діяльності. Задоволення індивідуальних потреб поряд з необхідністю взаємодіяти з іншими членами групи й працювати спільно знаходить різний відгук серед членів групи. Відповідно до рівня прийняття групових цілей — на рівні їх розуміння, емоційного ставлення й готовності реалізації в конкретних діях — можна виділити типи ставлення членів групи до групової діяльності (табл. 9.3).

На цій стадії група являє собою конгломерат індивідів, які по-різному ставляться до факту необхідності участі в груповій ді­яльності. Одні розуміють її доцільність, але відчувають негативні


 

 

Компоненти готовності стати членом групи Ставлення до групи та її цілей
негативне нейтральне позитивне
Когнітивна згода Незгода зі змістом, ме­тою, завдан­нями та своєю роллю в групі Мета і зміст завдання, роль у групі не визначені Визначеність мети й завдань, розуміння до­цільності групи і своєї ролі
Емоційна згода Негативні емоції Емоційне ставлення не виявляється Позитивні емоції
Вольова го­товність діяти відповідно до цілей групи Відмова від участі у групо­вій діяльності Орієнтація на особисті цілі в рамках групової діяльності Готовність діяти задля реалізації групових цілей

емоції. Інші не повною мірою розуміють мету й зміст групової діяльності, але виявляють позитивні емоції та готовність брати участь у діяльності групи. Треті ніяк не виявляють свого ставлення й не відчувають яких-небудь емоцій із цього приводу.

Проте, незважаючи на всі відмінності в ставленні до групи і сво­го членства в ній, усі індивіди відчувають потребу в конкретизації завдання, своєї ролі в його виконанні, узгодженні діяльності з іншими членами групи й оформленні відносин лідерства.

Потреба в лідерстві й керівництві стає спільною для всіх чле­нів групи на першій стадії її створення. Тому управлінський лідер на цій стадії повинен:

• забезпечити лідерство;

• чітко окреслити групову мету та завдання, ролі членів групи,
умови й т. п.;

• забезпечити позитивне й негативне підкріплення;
забезпечити неформальну комунікацію, обмін інформацією.


ПСИХОЛОГІЯ УПРАВЛІННЯ


ЕФЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ГРУПАМИ


 


Стадія вибуху невдоволення, на жаль, є обов'язковим еле­ментом групового розвитку. Ступінь невдоволення й тривалість цієї стадії можуть варіювати. Процес обміну інформацією між членами групи щодо їхніх сподівань та уявлень з приводу групової діяльності об'єктивно характеризується проявами певної незгоди один з одним. Ця незгода обумовлена відмінностями в рівні про­фесіоналізму, в особистісних амбіціях, індивідуальній силі впливу, а також відмінностями в уявленнях про мету завдання й способи його виконання.

У рамках орієнтації на групові процеси домінують індивіду­альні мотиви, пов'язані з визначенням свого статусу в групі й обу­мовлених ним соціальних ролей і функцій. Члени групи оцінюють і порівнюють один одного. Закономірно виникають полюси напру­женості, пов'язані з боротьбою за пріоритетні позиції і домінування певного підходу до групового завдання. На цій стадії можливий по­діл групи на підгрупи за схожістю інтересів та очікувань.

Ідеальні уявлення членів групи щодо їхньої ролі й впливу, а та­кож про характер групової діяльності не збуваються. Мало того, зу­силля групи сконцентровані на боротьбі за владу та вплив у групі, а не на виконанні завдань. Розбіжності між індивідуальними очі­куваннями й реальністю виражаються в зростанні розчарованості й невдоволеності членів групи результативністю й ефективністю її діяльності. Це невдоволення вихлюпується в претензіях до офіцій­ного керівника, організатора групи, її членів і супроводжується вза­ємними обвинуваченнями. Так спрацьовує механізм когнітивного дисонансу. Неусвідомлене бажання кожного позбавити себе пер­сональної відповідальності за відсутність задоволеності груповою взаємодією і результативність діяльності приводить до пошуку ви­нного, так званого «цапа-відбувайла». Ним і стає в очах більшості членів групи керівник і груповий лідер. Його поведінка і діяльність у процесі встановлення мети й завдань, а також у керуванні групою зазнають критики. Якщо управлінський лідер виявляє непевність і, визнаючи законність критики, бере обвинувачення на себе,


змінюючи мету або тактику групи в ході виконання завдання, то він неминуче втрачає авторитет і вплив у групі. Одночасно відбуваєть­ся повернення групи до першої стадії свого розвитку (тобто знову починається формування групи й визначення її цілей).

Якщо управлінський лідер продовжує контролювати ситуацію, послідовно здійснюючи вплив на членів групи (щоб окреслити їхні індивідуальні ролі й завдання, а також погодити групову діяльність), то поступово атмосфера в колективі починає змінюватися в міру зближення думок і прояву готовності членів групи до компромісів. Завдання лідера-управлінця на цій стадії розвитку групи такі:

• забезпечення стійкого та чіткого зв'язку між індивідуальними
інтересами членів групи та метою колективу в цілому;

• виявлення інтересу до потреб та особливостей членів групи.
Визначення критеріїв групової діяльності, цінностей і норм;

• мотивація членів групи до успіху;

• запобігання конфліктам і протиріччям;

• виявлення інтересу до процесів розподілу неформальної вла­
ди та впливів;

• означення індивідуальних і групових завдань.

Конфлікти і прояв індивідуальних мотивів (однаковою мі­рою — й незадовільна оцінка групової результативності) підводять членів групи до розуміння важливості згоди й групової згурто­ваності як факторів ефективності групової діяльності. У групі зростає персональна відповідальність членів за кінцевий результат групової діяльності. У цій ситуації група переходить до третьої стадії розвитку — вироблення групових правил взаємодії і норм діяльності. Фіксується сформований баланс сили та впливу членів групи, їхні соціальні ролі й статус у групі.

Увага групи поступово переключається з проблем групової динаміки на проблеми виконання завдань. У зв'язку із цим перед лідером-управлінцем постають такі завдання:

• забезпечення зв'язку декларованих цінностей і норм із прак­
тикою;


ПСИХОЛОГІЯ УПРАВЛІННЯ


ЕФЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ГРУПАМИ


 


мотивація розвитку взаємин і взаємодії;

• уточнення мети й завдань;

• підтримка статусу групи і її членів;

• розвиток мотивації до успіху;

• підтримка інновацій і самостійності;

• стимулювання розвитку групової згуртованості та злагодже­
ності в роботі.

Лідерство в умовах групової динаміки і його ефективність зна­чною мірою залежать від уміння лідера сприймати й задовольняти специфічні потреби групи на кожній стадії і вибирати стиль впливу (моделі поведінки) відповідно до готовності членів групи підпоряд­ковуватися й виконувати завдання. Ефективна групова діяльність можлива лише за умови гармонійного поєднання індивідуальних і групових потреб, з одного боку, і забезпечення необхідних умов, з іншого, для виконання завдань групи.

У якому випадку ефективність управлінського лідерства пря­мо пов'язана з проблемами групової динаміки, обумовленими ста­діями її розвитку? На перший погляд, лише в ситуації формування зовсім нової групи. Однак практика показує, що група і її лідер про­ходять усі стадії розвитку в таких випадках:

• група одержує зовсім нове завдання й змушена проходити всі
стадії свого розвитку пристосовуючись до завдань й обираю­
чи найбільш оптимальний спосіб його виконання;

група виконує стандартне завдання в умовах мінливої органі­заційної політики, не означених чітко мети, завдань і наслід­ків своєї діяльності;

• до складу групи влилися нові члени (член), що руйнують
сформований баланс сил і впливу, претендують на певні ролі
й статус у групі.

Міжособистісні стосунки деяких членів групи (наприклад, конфлікт чи службовий роман) змінюють атмосферу й напрям зу­силь групової діяльності.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-07; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 395 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1026 - | 848 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.