Лекции.Орг


Поиск:




Основні концепції збалансованості бюджету




Концепції збалансованості бюджету:

1) на щорічній основі;

2) на циклічній основі;

3) концепція «функціональних фінансів».

Збалансування бюджету на щорічній основі знижує або зовсім виключає ефективність фіскальної політики держави, оскільки суперечить з антициклічною та стабілізуючою її спрямованістю.

Збалансування бюджету в процесі економічного циклу полягає в тому, що уряд розробляє та впроваджує антициклічну політику й водночас балансує бюджет. Дії уряду, пов'язані з протистоянням спаду, мають спрямовуватися на зниження податків, що призведе до підвищення ділової активності, і на збільшення видатків, тим самим свідомо зумовлюючи появу бюджетного дефіциту. У період подальшого інфляційного підйому слід збільшити податкові надходження й зменшити видатки уряду.

Сутність концепції «функціональних фінансів» полягає в тому, що держава повинна турбуватися не про збалансованість бюджету, а про макроекономічну стабільність економіки в країні. Прибічники цієї концепції стверджують, що у період економічного зростання та підйому ділової активності податкова система автоматично стимулюватиме збільшення податкових надходжень (недискреційна фіскальна політика), що призведе до самоліквідації бюджетного дефіциту.

 

3. Методи фінансування бюджетного дефіциту:

Основними методами фінансування бюджетного дефіциту є:

—кредитно-грошова емісія (монетизація);

—боргове фінансування;

—за рахунок податкової політики.

Кредитно-грошова емісія пов'язана з випуском в обіг додаткової маси грошей для фінансування саме бюджетного дефіциту. Але безконтрольна емісія грошей посилює інфляцію, погір­шує стан грошового обігу, спричиняє тяжкі наслідки у сфері економічних та соціальних відносин.

Покриття бюджетного дефіциту за допомогою боргового фінансування, тобто здійснення державних запозичень за рахунок випуску та реалізації державних цінних паперів (облігацій, казначейських векселів тощо) на внутрішньому та зовнішньому ринках за визначених умов, витісняє частину інвестицій із виробничого процесу, зумовлює зменшення чистого експорту, збільшення ринкової ставки відсотка і зниження споживчих видатків.

Ще одним методом фінансування бюджетного дефіциту є упровадження зваженої податкової політики. Проблема збільшення податкових надходжень до державного бюджету виходить за межі фінансування бюджетного дефіциту, оскільки вона пов'язана з проведенням комплексної податкової реформи, спрямованої на зменшення податкових ставок і розширення бази оподаткування, відповідно до концепцій економістів неокласичної школи, головним аргументом яких є те, що великі податки порушують можливості нагромадження заощаджень та інвестицій, тобто негативно впливають на економічне зростання.

 

Питання для самоконтролю

1. Сутність дефіциту бюджету та причини його виникнення.

2. Назвіть основні концепції збалансованості бюджету.

3. Охарактеризуйте методи фінансування бюджетного дефіциту.

4. Що означає поняття «бюджетний профіцит»?

5. Охарактеризуйте форми бюджетного профіциту.

6. Охарактеризуйте види бюджетного дефіциту.

7. Назвіть основні причини виникнення бюджетного дефіциту.

8. Розкрийте сутність концепції А. Лаффера.

9. У чому полягає проблема вибору моделі фінансування бюджетного дефіциту?

Тема 6. Державний кредит

Мета вивчення дисципліни:

Ознайомлення з економічною сутністю державного кредиту та державних запозичень, вивчення класифікації державних запозичень, ознайомлення з механізмом застосування державних запозичень, дослідження сутності поняття державний борг та систематизація основних методів управління ним.

 

Програмні запитання

1. Державний кредит і державні запозичення. Їх класифікація

2. Механізм застосування державних запозичень

3. Державний борг і методи управління ним

Основні терміни і поняття

Державний кредит, державні запозичення, державний борг, облігаційні позики, казначейські позики, рефінансування боргу.

 

Тематичні тези





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 340 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Самообман может довести до саморазрушения. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1035 - | 887 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.