Лекции.Орг


Поиск:




Спортивного вдосконалення (за Н. Ж. Булгаковою )




 

 

Надійним критерієм схильності юного спортсмена до спринтерських або стаєрських дисциплін циклічних видів спорту є склад м'язової тканини. Відомо, що серйозних успіхів при виступі на спринтерських дистанціях (у бігу на 100—400 м, плаванні 100 м, ковзанярському спорті 500, 1000 м) можуть досягти спортсмени з високим (70-80 % і більше) кількісним вмістом білих, швидкоскоротливих м'язових волокон. На довгих дистанціях успіх, як правило, супроводжує спортсменів, в м'язах яких міститься відповідна кількість червоних, повільноскоротливих м'язових волокон. Не вдаючись до складного біохімічного аналізу, цей показник з достатньою для практичної мети точністю можна оцінити використовуючи такі найпростіші тести, як стрибок з місця в довжину або у висоту.

Вже на початку другого етапу багаторічної підготовки виникає необхідність у визначенні відповідності будови тіла юних спортсменів морфологічним особливостям майстрів високого класу. Морфологічні особливості знаходяться в числі найважливіших, які необхідно враховувати при визначенні перспективності спортсмена на цьому етапі відбору.

Серед безлічі схем визначення конституцій людини розглянемо одну з найбільш популярних, згідно з якою виділяються три соматотипа:

Пікнічний ендоморфний тип — опукла грудна клітка, м'які округлі форми внаслідок розвитку підшкірної основи, відносно короткі кінцівки, короткі і широкі кисті і стопи, велика кількість підшкірного жиру;

Атлетичний мезоморфний тип — трапецієвидна форма тулуба, вузький таз, потужний плечовий пояс, добре розвинена мускулатура, масивні кістки.

Астенічний ектоморфний тип — плоска і довга грудна клітка, відносно широкий таз, худе тіло і слабкий розвиток підшкірної основи, довгі тонкі кінцівки, вузькі стопи і кисті, мінімальна кількість підшкірного жиру.

Велике значення для раціонального відбору та орієнтації юних спортсменів на даному етапі має аналіз властивостей їх нервової системи — сили процесів збудження і гальмування, їх врівноваженості і рухливості.

Перспективним генетичним маркером функціональних можливостей спортсмена для ряду видів спорту є домінантність руки. Ліворукі спортсмени, в порівнянні з праворукими, мають велику швидкість простої рухової реакції, що забезпечує їм успішність простих дій, відрізняються високим рівнем тривожності, неврівноваженим типом нервової системи, переважанням предметно-образного мислення. Одночасно вони поступаються праворуким у швидкості прийняття рішень в складних ситуаціях, у здатності до абстрактно-логічного мислення. Ці особливості ліворуких спортсменів, детерміновані генетично на 40-50 % визначають їх успіхи в діяльності, що вимагає виняткової реакції і виконання відносно простих рухів з високою швидкістю. Найбільш наочно це проявляється у фехтуванні: серед чемпіонів найбільших міжнародних змагань представництво спортсменів-шульг в 10 разів перевищує середні популяційні дані і становить близько 50%. Саме ці спортсмени відрізняються простотою і виключно високою швидкістю дій.

Важливою стороною другого етапу багаторічного відбору є ретельна оцінка технічної підготовленості юного спортсмена. У циклічних видах спорту оцінюється насамперед ефективність рухів, їх еластичність, м'якість, потужність визначаються за співвідношенням темпу і кроку. У складно-технічних видах спорту велике значення має визначення ступеня закріплення помилок при виконанні найважливіших елементів рухів.

Останнім часом у процесі відбору спортсменів значно більше уваги приділяють оцінці так званих спеціалізованих сприйнять. Досвід практичної роботи показує, що низький рівень спеціалізованих сприйнять не може компенсуватися навіть винятковістю фізичних якостей і особливими психічними властивостями спортсменів.

Все більшого значення на другому етапі багаторічного відбору набуває оцінка особистісно-психічних якостей юного спортсмена. Основні критерії перспективності при цьому — наполегливість, відсутність підозріливості, впевненість у своїх силах, бажання тренуватися і змагатися з сильними партнерами і суперниками. При цьому в циклічних видах спорту особистісно-психічні якості є не тільки цілісним критерієм перспективності, а й додатковим критерієм схильності до спеціалізації в спринті або на стаєрських дистанціях. Так, відомо, що у спринтерів зазвичай реактивний тип нервової системи. Для них характерна категоричність у судженнях, висока збудливість, швидкість зміни настрою. Стаєри, як правило, спокійні, працьовиті й дисципліновані, повільніше переорієнтовуються і пристосовуються до нових умов. Особливості вольових якостей добре виявляються при виступі у змаганнях або виконанні контрольних завдань, побудованих в змагальній формі. Так, наприклад, інтенсивні вольові прояви у вправах, що вимагають короткочасних, але напружених зусиль. Рішучість і сміливість оцінюється при виконанні вправ в ускладнених умовах.

Характерна сторона медичного контролю на другому етапі багаторічного відбору — виявлення прихованих захворювань і осередків інфекції в організмі. Істотна увага приділяється й виявленню специфічних для того чи іншого виду спорту захворювань, наприклад, ортопедичних — у легкоатлетів та представників спортивних ігор; захворювань верхніх дихальних шляхів і органів слуху у плавців і т. п.

В ігрових видах спорту на другому ступені спортивного відбору особлива увага приділяється ретельній оцінці ігрової обдарованості. Це передбачає визначення здатності до ігрової взаємодії, орієнтуванні і передбачення ситуації, оцінку ініціативності та наполегливості, раціональності та оригінальності оперативних рішень, координації рухів і концентрації уваги.

 

2. Загальна характеристика етапу: тренувальне і

Змагальне навантаження

Основними завданнями другого етапу багаторічного удосконалення є зміцнення здоров'я та різнобічний фізичний розвиток підлітків, створення у них міцного фундаменту технічної підготовленості, що припускає оволодіння найширшим арсеналом рухових умінь і навичок, які більшою чи меншою мірою відповідають специфіці обраного виду спорту, а також стійкого інтересу до цілеспрямованої спортивного тренування. Вікові межі етапу представлені в табл. 5.

 

Таблиця 5.

Вікові межі етапу попередньої базової підготовки

В деяких видах спорту

 

 

Таблиця 6.

Основні параметри тренувальної роботи на етапі

попередньої базової підготовки в окремих видах спорту

Як бачимо, в більшості видів спорту вони збігаються з підлітковим віком. Саме через це розглянутий етап нерідко виявляється каменем спотикання, на жаль, для ще багатьох тренерів, які не враховують або не хочуть враховувати, що наслідки перетренованості підлітків, організм яких і так відчуває хронічний стрес у зв’язку зі стрімким розвитком, особливо небезпечні. Саме на цьому етапі дуже важливо дотримуватися розумної міри при плануванні тренувальних і змагальних навантажень, не перевищувати рекомендовані параметри (табл. 6).

Основна особливість динаміки навантаження на розглянутому етапі — неухильне зростання з кожним великим циклом тренування її загального обсягу й інтенсивності. Різнобічна підготовка при невеликому обсязі спеціальних вправ набагато сприятливіша для подальшого спортивного вдосконалення, ніж спеціалізована. Співвідношення засобів загальної, допоміжної підготовки і спеціального тренування на етапі, за останніми даними має становити приблизно 35: 50: 15 (за попередніми даними 45: 45: 10 (В.М. Платонов, К.П. Сахновський, 1988).

Беручи до уваги, що у більшості вихованців ефективність попередньої базової підготовки багато в чому забезпечується її різнобічністю, не можна випустити з уваги і таке: у світовій спортивній практиці все більше прикладів того, що найбільш видатних результатів, як правило, добиваються спортсмени з яскраво вираженою індивідуальністю. У зв'язку з цим, ряд фахівців (В.М. Платонов, К.П. Сахновський, 1988) вважають, що побудова тренування на цьому етапі таким чином, що на перший план висувається культивування яскравих індивідуальних здібностей, а потім вже забезпечується різнобічність підготовленості, причому така, яка стане основою для розквіту таланту, — один з перспективніших шляхів вдосконалення підготовки спортивних резервів.

Дуже важливо при підготовці спортсменів у циклічних видах спорту, починаючи з другого етапу багаторічного удосконалення, значною мірою диференціювати тренувальний процес підлітків, схильних до спринту або стаєрських дисциплін, правильно спланувати роботу на розвиток загальної витривалості при підготовці юних спортсменів, схильних до спринту.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 463 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Есть только один способ избежать критики: ничего не делайте, ничего не говорите и будьте никем. © Аристотель
==> читать все изречения...

770 - | 731 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.