Лекции.Орг


Поиск:




Структура




Із самого початку Internet проектувався і створювався як децентралізоване комунікаційне середовище, у міру збільшення його популярності виникла необхідність як формалізації процесів управління, що зачіпають всю систему в цілому, так і в розробці механізмів, що регулюють відносини із соціальними інститутами. Це і призвело до створення організаційних центрів Internet.

Поле діяльності організаційних структур може бути спрямоване як усередину (управління процесами, що виникають у рамках самого Internet), так і зовні (формування і підтримка взаємин Internet і суспільства). Розглянемо найважливіші з таких організацій.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers)

www.icann.org

Перша серед рівних організацій Internet, координаційний вузол всіх ініціатив управління, що роблять вплив на життя Мережі. Основна діяльність - рішення питань і усунення конфліктів, пов'язаних з розподілом адресного і доменного простору Мережі.

До складу організації входять три підрозділи: ASO (Address Supporting Organization) займається питаннями, пов'язаними з простором ІР–адрес; DNSO (Domain Name Supporting Organization) працює з доменною системою DNS; і, нарешті, PSO (Protocol Supporting Organization) відповідає за стандарти і протоколи Internet.

Серед досягнень ICANN - реформа системи реєстрації DNS-імен (раніше доменні імена другого рівня могла реєструвати лише компанія Network Solutions Inc., тепер ці функції можуть виконувати і незалежні реєстратори) і розробка механізмів рішення конфліктних ситуацій, пов'язаних із захопленням доменних імен (кіберсквоттингом).

IANA (Internet Assigned Numbers Authority)

www.iana.org

Організація, що займається технічними питаннями, пов'язаними з розподілом ІР–адрес, адмініструванням доменних імен першого рівня (top level domain names) і присвоєнням різних числових параметрів і атрибутів (номерів портів, ключових слів, позначення кодувань і ін.).

IETF (Internet Engineering Task Force) www.ietf.org

Співтовариство IETF координує зусилля розробників, зацікавлених в еволюційному розвитку Мережі, і створює специфікації і стандарти ключових Internet–технологій.

Документи, у яких описані стандарти і специфікації, називаються RFC (Request For Comment); незважаючи на те, що вони носять винятково рекомендаційний характер, більшість RFC стали стандартом де-факто для всіх розроблювачів Internet–додатків. Саме в цих документах описуються такі важливі для Мережі стандарти, як протокол HTTP, архітектура системи доменних імен DNS, поштові протоколи РОРЗ, ШАР і SMTP, і багато інших.

IETF входить до складу PSO, одного з підрозділів ICANN.

W3C (World Wide Web Consortium)

www.w3.org

Сайт W3C - основний для кожного Web-розробника. Саме ця організація визначає розвиток Всесвітньої Павутини, створюючи і підтримуючи стандарти, пов'язані з численними Web-технологіями.

Учасники консорціуму працюють над такими важливими для сучасної Мережі специфікаціями, як HTML, XML, XSLT, CSS, DOM, URI і багатьма іншими. В даний час найбільша частка активності W3C пов'язана з технологіями XML, що вважаються ключовим елементом наступного етапу розвитку World Wide Web.

Організація, що бажає стать членом консорціуму, зобов'язана сплачувати членські внески в розмірі 50 тисяч доларів у рік, але це зупиняє не багатьох. У W3C входять такі монстри ринку програмного забезпечення, як Microsoft, Sun і IBM, і саме бачення подібних корпорацій де-факто визначає напрямки еволюції Web.

W3C також входить до складу PSO.

ISOC (Internet Society)

www.isoc.org

Це представництво Internet–співтовариства. У число задач цієї організації входить лобіювання (у тому числі і політичне) інтересів користувачів Internet, просування Мережі як позитивного фактора у світовому співтоваристві, формування умов для відкритого обговорення і розвитку Internet–технологій і інші соціальні функції.

EFF (Electronic Frontier Foundation)

www.eff.org

Організація, що декларує як свою мету захист фундаментальних громадянських прав в областях, пов'язаних із застосуванням високих технологій, у тому числі і пов'язаних з Internet–активністю.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-09-20; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 458 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наглость – это ругаться с преподавателем по поводу четверки, хотя перед экзаменом уверен, что не знаешь даже на два. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1119 - | 868 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.