Лекции.Орг


Поиск:




Мотивація персоналу в системі контролінгу, система винагороди за Вайцманом




Вирішенню проблематики надання агентом коректних показників присвячена досить відома у західних країнах схема мотивації Вайтцмана. схема мотивації грунтується на аналізі [проблематики системи матеріального заохочення працівників, яка діяла за планово-адміністративної економіки в колишньому С'РС'Р. «Радянська система мотивації». Пропозиції Вайтцмана зводяться до необхідності взаємозв'язки мотивації до максимізації показників результативності (наприклад, прибутку чи обсягів реалізації) та мотивації до подання коректної інформації (звітності) щодо рівня досягнення зазначених показників. Винагорода агента є функцією залежності від результативності діяльності та коректності поданої ним інформації (звітності). В основі схеми Вайтцмана покладено сценарій, за яким керівник центру відповідальності (агент) має точну інформацію щодо фактичних та прогнозних показників результативності (х) своєї діяльності. На відміну від цього, керівництво підприємством (принципат) такою інформацією не володіє, однак, потребує и для складання бюджетів, які будуть виконуватися агентом. З цією метою агент має надати принципату звіт щодо фактичних та прогнозних показників результативності. Оскільки винагорода агента затежить від показників результативності, вш буде схильний до максимізації звітних показників. Якщо надані агентом прогнозні показники звітності (х') є нижчими, ніж послідуючі фактичні значення (х), то агент отримує додаткову премію, якщо ж навпаки, то винагорода агента зменшується. Винагорода агента, за цим підходом, складається із 3 елементів:

-певної фіксованої ставки заробітної плати (Б);

-змінної частини - премії за високі показники результативності, які вш показує у своїх прогнозних звітах а' • х';

-змінної частини за коректність звітності: премія у розмірі аі • (х - х) -якщо фактичні показники результативності перевищують ті, що наведені у прогнозних звітах; штраф у розмірі а2- (х - х') - якщо фактичні показники є меншими за ті, що доповідаються.

Функція мотивації за Вайтцманом опис. системою рівнянь:

Для параметра а діє: 0< а1< а' < а2.

На основі математичних перетворень рівняння Вайтцман довів, що з позиції максимізації винагороди, оптимальним варіантом для агента буде подання коректної звітності, тобто х' = х. У разі, якщо керівник центру відповідальності надає коректну звітність та робить реалістичні прогнози щодо показників результативності то величина його матеріальної винагороди становитиме: б = Б + а' • х. Якщо звітні дані будуть нижчими, ніж фактичні, агент отримує бонус, однак, величина цього бонусу буде меншою, ніж частина бонусів за коректш звітні показники резуль-сті. Цей висновок випливає з того, що а1< а'.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-08-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 601 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

646 - | 548 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.