Лекции.Орг


Поиск:




Види та умови здійснення господарської (підприємницької) діяльності.




Поняття та предмет господарського (підприємницького) права

Г. П. -Сукупність правових норм та інститутів різних галузей права що функціонально взаїмодіють в регулюванні господарської діяльності. У сфері економіки виникають і функціонують різні відносини, пов”язані з господарською діяльністю. Гос-кі правовід-ни складаються з двох елементів- організаційного і майнового. Господарські пра вовідносини мають певні ознаки.

1.Обмежене коло суб’єктів.

2. Поєднання в них організаційних і правових елементів.

3. Їх матеріальний зміст, тобто суспільне виробництво і реалізація господарюючими суб”єктами продукції, виконання робіт надання послуг

Понятия господарства може співпадати з поняттям виробниц­тво і економіка, якщо за межі господарського виробництва винести майнові і немайнові відносини, пов”язані з веденням домашнього господарства (відносини між членами сім”ї. Г. П. зосереджує увагу на відносинах, що виникають між юридичними особами, їх орга­нами управління, державними суб”єктами підприємницької діяльності.Предметом цих відносин в про­цесі господарської діяльності є чисельні організаційні та майнові відносини, що виникають і реалізуться між юридичними особами незалежно від їх форм власності; між ними та органами державного управління або відносини між органами управління.

Поняття підприємницької діяльності, її ознаки та принципи.

Підприємництво - це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється ФО та ЮО, зареєстрованими як суб'єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому зак-вом. ПД хар-ся: мета, з якою зійс-ся, систематичність;під-во здійс-ся на власний ризик. Принципи під-ва: вільний вибір видів діяльності; залучення на добровільних засадах до здійснення підприємницької діяльності майна та коштів юридичних осіб і громадян; самостійне формування програми діяльності та вибір постачальників і споживачів вироблюваної продукції, встановлення цін відповідно до зак-ва; вільний найм працівників; залучення і використання матеріально-технічних, фінансових, трудових, природних та інших видів ресурсів, використання яких не заборонено або не обмежено законодавством; вільне розпорядження прибутком, що залишається після внесення платежів, установлених законодавством; самостійне здійснення підприємцем - юридичною особою зовнішньоекономічної діяльності, використання будь-яким підприємцем належної йому частки валютної виручки на свій розсуд. Підприємницька діяльність посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування обмежується законом у випадках, передбачених у Конституції У. Підприємницька діяльність припиняється: з власної ініціативи підприємця; у разі закінчення строку дії ліцензії; у разі припинення існування підприємця; на підставі рішення суду у випадках, передбачених Гос-ким Кодексом та іншими законами. Порядок припинення діяльності підприємця встановлюється законом відповідно до вимог Гос-го Кодексу.

Види та умови здійснення господарської (підприємницької) діяльності.

Державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяльності, крім об'єднань юридичних осіб, що здійснюють свою діяльність в Україні на умовах угод про розподіл продукції, проводиться у виконавчому комітеті міської, районної в місті ради або в районній, районній міст Києва і Севастополя державній адміністрації за місцезнаходженням або місцем прожи вання даного суб'єкта, якщо інше не передбачено законом. Відомості про зареєстровані суб'єкти підприємницької діяльності вносяться до Реєстру суб'єктів підприємницької діяльності. Порядок його ведення визначається КМУ. Для державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності - ЮО подаються такі документи: 1. рішення власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу про створення юридичної особи (крім приватного підприємства). Якщо власників або уповноважених ними органів два і більше, - установчий договір+ протокол установчих зборів (конференції) у випадках, передбачених законом;2. статут, якщо це необхідно для створюваної організаційної форми підприємництва;3. реєстраційна картка встановленого зразка, яка є водночас заявою про державну реєстрацію;4. документ, що засвідчує сплату власником (власниками) внеску до статутного фонду суб'єкта підприємницької діяльності в розмірі, передбаченому законом;5. документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію;5. при створенні відкритих акціонерних товариств (крім відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації та/або корпоратизації) подається засвідчений Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіт про наслідки підписки на акції. Громадяни, які мають намір здійснювати підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, подають реєстраційну картку встановленого зразка, яка є водночас заявою про державну реєстрацію, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів і документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію. Державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяльності проводиться за наявності всіх необхідних документів за заявочним принципом протягом не більше п'яти робочих днів. Органи державної реєстрації зобов'язані протягом цього терміну внести дані з реєстраційної картки до Реєстру суб'єктів підприємницької діяльності та видати свідоцтво про державну реєстрацію встановленого зразка з проставленим ідентифікаційним кодом (для ЮО), який надається органам державної реєстрації органами державної статистики, або ідентифікаційним номером ФО - платника податків та інших обов'язкових платежів. За державну реєстрацію справляється плата, розмір якої встановлюється Кабміном У





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 491 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

822 - | 781 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.