Лекции.Орг


Поиск:




ІІ. Порядок проведення основної частини заняття. Усне опитування. Дискусійне обговорення зазначених питань




Усне опитування. Дискусійне обговорення зазначених питань. Письмова "десятихвилинка". Розв’язування задач.

Задачі:

1. Іванова уклала трудовий договір з приватним підприємством «Арго» 25 жовтня про те, що вона повинна розпочати роботу продавцем з 1 листопада. В зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, яка настала через ускладнення протікання вагітності, вона до роботи приступити не змогла, і 5 листопада директор скасував наказ про її прийняття на роботу і прийняв на її місце Петрову. 25 листопада Іванова принесла лікарняний листок і стала вимагати поновлення її на роботі.

Чи правомірні дії директора?

Чи підлягають вимоги Іванової задоволенню?

2. Студент стаціонару Одеського державного університету Горошко одночасно працював на півставки лаборантом на кафедрі філософії цього ж університету. За академічну неуспішність він був відрахований з університету і одночасно звільнений з роботи на посаді лаборанта. Горошко звернувся з позовом до суду про поновлення на роботі. Суд, виходячи з того, що він працював за сумісництвом і звільнений у зв'язку з припиненням навчання, визнав звільнення законним. Горошко оскаржив рішення в обласному суді.

Якою повинна бути ухвала обласного суду? Що таке сумісництво, чим воно відрізняється від суміщення професій?

3. При прийнятті на роботу завскладом акціонерного товариства Михайлова, директор зажадав від нього такі документи:

1) Паспорт

2) Трудову книжку

3) Диплом про закінчення вузу

4) Характеристику з останнього місця роботи

5) Довідку про стан здоров'я

6) Довідку про забезпечення Михайлова та його сім'ї житлом.

Виходячи з того, що у Михайлова немає вищої освіти, трудової книжки та те, що він мешкає в передмісті, йому було відмовлено в прийнятті на роботу.

Чи обґрунтована така відмова?

4. Антонова була допущена до роботи дояркою адміністрацією племінного заводу. До початку роботи вона здала у відділ кадрів трудову книжку і заяву про прийняття на роботу з резолюцією бригадира, який не заперечував проти її оформлення на роботу. З нею був проведений інструктаж з техніки безпеки. Через півроку роботи, на протязі якого вона виконувала свої обов'язки, отримувала заробітну плату, Антонова представила медичний висновок про необхідність переведення на легку роботу в зв'язку з вагітністю. Після цього її звільнили від виконання трудових обов'язків, посилаючись на те, що наказу про її прийняття на роботу не було. Антонова звернулась до суду з позовом про поновлення на роботі.

Яке рішення повинен винести суд?

5. Уманець, інженер-конструктор НДІ, був направлений на навчан­ня на факультет підвищення кваліфікації, де на протязі тижня не ходив на заняття. Як він пояснив, в цей час він працював в бібліотеці над курсовою роботою Про це було повідомлено по місцю роботи в НДІ, де його й звільнили за прогул.

Чи є підстави для такого звільнення?

 

6. Сазонова була прийнята на роботу слюсарем ІІІ розряду, але фактично виконувала обов'язки секретаря начальника цеху, хоча за штатним розкладом такої посади не передбачено. Під час ревізії фінансово-господарської діяльності заводу на цю обставину було звернуто увагу директора заводу і Сазонову звільнили з роботи за ст.7 КЗпП України в зв'язку з порушенням встановлених правил прийняття на роботу. Сазонова звернулась до суду з позовом про поновлення на роботі в зв'язку з тим, що ніяких правил вона не порушила, про те що вона буде працювати секретарем була домовленість з самого початку, а заяву про прийняття слюсарем вона написала на прохання начальника цеху.

Як повинен вирішити справу суд?

7. Наказом по торгівельній базі Зайченко була прийнята на роботу комірником з двомісячним випробувальним строком. Через три тижні вона була звільнена з роботи як така, що не витримала випробування через те, що не розбиралася в асортименті товарів, припускала помилки при оформленні документів. Зайченко звернулась з позовом до суду про поновлення на роботі.

Чи підлягає позов задоволенню?

 

8. У зв’язку зі скороченням штату робітників бухгалтер Кравчук була звільнена з підприємства за п.1 ст.40 КЗпП України.

Через 7 днів після звільнення Кравчук звернулася до державної служби зайнятості з проханням підшукати їй підходящу роботу. Їй була запропонована робота сторожем дитячого садку або бухгалтером колективного сільгосппідприємства, розташованого в 15 км. від міста. Кравчук категорично відмовилася від цих двох пропозицій.

Що таке "підходяща робота"?

Які наслідки для осіб, що відмовилися від двох пропозицій підходящої роботи з моменту реєстрації їх в службі зайнятості?

Який порядок і строк виплати допомоги по безробіттю?

Які громадяни можуть бути визнанні безробітними?

 

9. Токар 3-го розряду Опришко був звільнений з роботи з п.1 ст.40 КЗпП України, в зв’язку зі скороченням чисельності штату підприємства. Опришко звернувся з позовом до суду про поновлення його на роботі, мотивуючи свою вимогу тим, що у токарів С. і К, працюють дружини, а у нього дружина не працює.

Яке рішення щодо даної справи повинен винести суд, якщо токарі С. і К. мають 4-й (більш високий) розряд?

Чи необхідна згода профспілкового комітету на звільнення Опришко?

 

10. У зв’язку з реорганізацією підприємства "К" була зроблена ліквідація робочих місць для інвалідів на даному підприємстві.

Який порядок ліквідації робочих місць для інвалідів?

Які внески (відрахування) повинно зробити дане підприємство за незайняті інвалідами робочі місця?

11. Звільнений у зв’язку зі скороченням чисельності штату робітників (за п.1 ст.40 КЗпП) Іванов в 10-ти денний строк був зареєстрований в міському центрі зайнятості.

Які гарантії надані законодавством Іванову в даному випадку?

Які умови виплати допомоги по безробіттю? Його розміри.

В яких випадках органи державної служби зайнятості можуть відстрочити або зменшити розмір виплати допомоги по безробіттю?

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 528 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Неосмысленная жизнь не стоит того, чтобы жить. © Сократ
==> читать все изречения...

768 - | 678 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.