Лекции.Орг


Поиск:




Результати оцінювання професійних якостей керівників




Фактори, які відобра-жають професійні яко-сті працівників Директор Головний бухгалтер Заступник з виробництва
1. Твердість      
2. Гнучкість      
3. Рішучість      
4. Принциповість      
5. Професійна підготов-ка      
6. Досвід роботи      
7. Комунікабельність      
8. Авторитет      
9. Віковий ценз      
10. Компетентність      
11. Організаторські здібності      
Всього      

 

Результати показують, що в загальному керівники мають однаковий рівень професіоналізму, але все ж таки перевагу має директор над головним бухгалтером та заступником з виробництва.

 

 

 

Розділ 8. ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМ МЕНЕДЖМЕНТУ

В результаті використання на підприємстві нової раціональної системи менеджменту було одержано високі показники економічної, організаційної та соціальної ефективності системи менеджменту.

Економічна ефективність проведення змін в системі менеджменту організації полягає в тому, що внаслідок цих змін значно покращилися економічні показники діяльності організації. Використання нового і набагато якіснішого рухомого складу, власної сировини у виробництві зумовило зниження собівартості продукції і призвело до зростання прибутків товариства. Також покращилась технічна озброєність управлінців, а саме для ведення бухгалтерського обліку на підприємстві почали використовувати комп’ютери та програмне забезпечення. На засадах розрахунків економічну ефективність раціоналізованої системи менеджменту підприємства у порівнянні з фактичною можна оцінити за показниками (темпи зростання):

· розширення асортименту товарів на 100% ((6 видів товарів - 3 види товарів)/3 види товарів * 100% = 100%);

· зростання загального фонду оплати праці на 117% ((128305 грн. - 59175 грн.) / 59175 грн. * 100% = 117%);

· зростання загального фонду основної заробітної плати на 101% ((95564 грн. - 47544 грн.) / 47544 грн. * 100% = 101%);

· зростання загального фонду додаткової заробітної плати на 165,5% ((30881 грн. - 11631 грн.) / 11631 грн. * 100% = 165,5%)

В результаті проведення організаційних змін було вдосконалено також якість побудови організації (організаційна ефективність), що полягає у значному покращенні системи управління товариством, підвищенні оперативності прийняття управлінських рішень, зниження рівня централізації функцій управління, що безумовно привело до покращення мікроклімату в організації та підвищення якості роботи працівників. Організаційну ефективність кількісно можна відобразити за такими показниками (темпами зростання):

· збільшення чисельності працівників організації на 49% ((67 працівників – 45 працівників) / 45 працівників *100% = 49%);

· збільшення управлінців в організації на 50% ((9-6) / 6 *100% = 50%);

· збільшення робітників в організації на 47% ((56 робітників - 38 робітників) / 38 робітників * 100% = 47%)

Оцінюючи соціальну ефективність менеджменту потрібно зазначити, що зміни на краще цієї ефективності є найбільш бажаним для організації. Оскільки турбота про працівників, їх умови праці для кожної організації повинні стояти на першому місці. Тому вся проведена раціоналізація наявної системи менеджменту, перш за все, мала на меті вдосконалення умов праці всіх працівників, покращення психологічного мікроклімату в колективі і організації в цілому, створення атмосфери захищеності і причетності до цілей організації. Соціальна ефективність виявляється і у підвищенні середнього рівня заробітної плати працівників на 46%, у покращенні умов праці основних робітників управлінських служб шляхом встановлення кондиціонерів, захисту від шуму. При цьому внаслідок розширення асортименту продукції, проведення рекламної кампанії відбулося збільшення груп споживачів на 20%, що зумовлює зростання валового доходу.

Отже, на засадах оцінювання ефективності раціоналізованої системи менеджменту у порівнянні з фактичною, можна стверджувати, що організаційні зміни принесли позитивні результати та виправдали себе, хоча існує загроза “роздування” управлінського апарату.

 

ВИСНОВКИ

У курсовому проекті відповідно до поставленої мети розроблено фактичну систему менеджменту на підприємстві легкої промисловості ПП “Оріон” та раціоналізовано її відповідно до змін у середовищі функціонування з метою реалізації обраної підприємством стратегії, досягнення установлених цілей та завдань. Проект формувався у контексті процесу менеджменту, тобто спочатку на підприємстві розроблялась база для реалізації конкретних функцій менеджменту – загальні функції менеджменту: планування, організування, мотивування, контролювання та регулювання. У процесі планування ретельно проаналізовано середовище функціонування організації, що дало змогу зробити прогнози умов та результатів діяльності підприємства, сформовано стратегію діяльності, установлено цілі, у яких закладено напрямки раціоналізації, визначено основні планові показники, заходи та бюджетний механізм щодо їх досягнення. У процесі організування здійснено реорганізацію організаційної структури управління у напрямку створення додаткових управлінських служб(відділ реклами і реалізації товару), виробничих підрозділів (розкрійний цех, швейний цех), збільшення заступників директора (заступник з виробництва). У процесі мотивування ФОП оплати праці працівників зріс на 117%, що зумовлено зростанням рівня середньої заробітної плати працівників на 46%. Характеристика процесів контролювання та регулювання на підприємстві відображена у контексті етапів виробничо-господарської діяльності відносно різних видів ресурсів. При цьому відображено процедури регулювання виявлених у процесі контролювання на підприємстві недоліків, проблем, відхилень.

У результаті реалізації функцій менеджменту на підприємстві розроблено дієві методи менеджменту (економічні, технологічні, соціально-психологічні, адміністративні), тобто способи впливу керуючої системи на керовану. Також відображено механізми трансформації методів менеджменту в управлінські рішення, охарактеризовано умови та фактори прийняття управлінських рішень. У проекті наведено процеси прийняття раціональних рішень щодо подолання трьох наявних організаційних проблем: висока плинність кадрів, конфлікти з сусідами та надання працівникам додаткових відпусток.

У проекті розроблено комунікаційну систему в організації, наведено приклади використання документації та графічних засобів при передачі інформації, приклад комунікаційного процесу. При цьому розглянуто особливості управління формальними та неформальними групами у ПП “Оріон” з урахуванням раціональних змін.

Наведено характеристику ефективних підходів до керівництва та обгрунтовано застосування окремих з них менеджерами інституційного рівня управління організації, також здійснено оцінювання професійних якостей цих менеджерів на засадах розробленої методики.

У результаті аналізу ефективності фактичної та раціональної систем менеджменту можна стверджувати, що організаційні зміни принесли позитивні результати у економічній, організаційній та соціальній сферах, тобто виправдали себе.

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

1. Кузьмін О.Є., Мельник О.Г. Теоретичні та прикладні засади менеджменту: Навчальний посібник. – Львів: Національний університет “Львівська політехніка”, “Інтелект-Захід”,2002.-228с.

2. Господарський кодекс України. – Київ: Школа, 2008. – 208 с.

3. Кузьмін О.Є. Сучасний менеджмент. – Львів: Центр Європи, 1995. – 176с.

4. Закон України “Про господарські товариства”

5. Цивільний кодекс України

6. Закон України “Про страхування”

 

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 289 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

820 - | 697 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.