Лекции.Орг


Поиск:




Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру




У ст. 94 КК дається перелік видів примусових заходів медичного характеру та типів психіатричних закладів, у яких вони проводяться. Різниця між ними полягає в характері обмежень прав і свобод особи та специфіці нагляду: мінімальні обмеження при наданні амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку та більш значні при примусовому лікуванні у психіатричних стаціонарах, яке надається з органі­зацією звичайного, посиленого та суворого видів нагляду. Встановлення диференційованих режимів утримування психічно хворих, які скоїли суспільно небезпечні діяння, спрямоване на виключення можливості здійснення ними нових суспільно небезпечних діянь.

Критерії вибору судом виду примусових заходів медичного характеру, викладені у ч. 1 ст. 94 КК, залежать від характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння, беручи до уваги небезпечність психічно хворого для себе й інших осіб.

У кожному окремому випадку при виборі виду примусових заходів медичного характеру суду необхідно оцінювати суспільну небезпечність хворого, що визначається як ризик скоєння хворим повторного суспіль­но небезпечного діяння. Ступінь суспільної небезпечності психічно хворо­го визначається на підставі аналізу тяжкості вчиненого діяння та типу його суспільної небезпечності (активного чи пасивного), зважаючи на можливості повторення суспільно небезпечних діянь.

Надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку – новий для вітчизняного законодавства вид примусових заходів медичного характеру. Кримінальний кодекс не вказує на конкретні ознаки психічного розладу як підстави для призначення примусової амбулаторної психіатричної допомоги.

Підкреслюється, що головною умовою є такий психічний стан особи, що не потребує госпіталізації до психіатричного стаціонару, тобто за якого можливе проведення обов’язкового систематичного нагляду та необхідних лікувально-реабілітаційних заходів амбулаторно. Такий вид примусового лікування може застосовуватися до осіб, здатних усвідомлювати зміст примусового заходу й організувати свою поведінку в амбулаторних умовах згідно з приписами лікаря.

Психіатричний заклад зі звичайним наглядом призначений для психічно хворих, які за психічним станом і характером вчиненого суспільно небезпечного діяння потребують примусового лікування, але без значних обмежень або посиленого нагляду.

Психіатричний заклад із посиленим наглядом призначений для психічно хворих, стан яких потребує тримання та лікування в умовах посиленого нагляду, хоча вони не скоїли суспільно небезпечних дій проти життя інших осіб і не становлять загрози для суспільства.

Психіатричний заклад із суворим наглядом призначений для психічно хворих, які за своїм психічним станом і характером діянь становлять особливу небезпеку для суспільства, зважаючи на великий ризик скоєння агресивних дій проти життя інших осіб.

Стаття 94 КК не розкриває якісь ознаки психічного стану осіб, яким призначаються примусові заходи медичного характеру, оскільки це компетенція судово-психіатричних експертів. Висновок судово-психіатричної експертизи про психічний стан особи є юридичною підставою для застосування примусових заходів медичного характеру, та він потребує, як і будь-який експертний висновок, оцінки судом. Рекомендації експертів не є обов’язковими для суду. Суд, керуючись положеннями КК і КПК, самостійно виносить рішення. Суд не вказує назву конкретного психіатричного закладу, в якому має проводитися лікування винного. В ухвалі суду вказується вид примусових заходів медичного характеру. Вибір конкретного психіатричного закладу здійснюється органами охорони здоров’я, беручи до уваги вид примусових заходів медичного характеру, місце проживання особи, котрій вони призначені. Надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку обмежено осудними особами, яким обрано покарання з позбавленням волі, і проводиться за місцем відбування покарання. Суд також не вказує строків лікування.

Якщо суд встановлює, що психічний стан особи не становить небезпеки ні для неї, ні для інших осіб, він може передати хворого на піклування родичам або опікунам з обов’язковим лікарським наглядом. Такий лікарський нагляд належить до непримусових заходів медичного характеру. Непримусові заходи призначаються судом, але, на відміну від примусових, за яких призначення, припинення та контроль за проведенням здійснюються судом, ці заходи медичного характеру забезпечуються й контролюються тільки органами охорони здоров’я.

Строки застосування до психічно хворого примусових заходів медичного характеру визначаються особливостями психічного стану, тяжкістю захворювання та його перебігом.

Основним критерієм для перегляду застосування примусових заходів медичного характеру є усунення суспільної небезпечності хворого, зумовленої психічними розладами.

Примусові заходи медичного характеру припиняються в разі повного одужання особи, стійкого покращення її психічного стану чи такої зміни психічного стану, за якої попередня небезпека для цієї особи інших осіб повністю зникає або суттєво змінюється. Слід пам’ятати, що зникнення чи зниження суспільної небезпечності може наставати не тільки в разі покращення психічного стану, але й у результаті його погіршення. Наприклад, при поглибленні деменції (слабоумства), при значному погіршенні соматичного стану (інсульт із паралічем тощо), коли зникає активність хворого.

Заміна одного виду примусових заходів медичного характеру іншим здійснюється, якщо загальна підстава для їх застосування зберігається, але вид, обраний раніше, не є оптимальним для хворого, зважаючи на динаміку його психічного стану.

Поступове скасування примусових заходів медичного характеру через заміну більш суворого його виду на менш суворий не є обов’язковим.

Застосування обраного судом виду примусових заходів продовжується за відсутності стійкого покращення психічного стану хворого, відсутності позитивної динаміки тих психопатологічних феноменів, із якими було пов’язано суспільно небезпечне діяння.

Порядок розгляду обставин, які свідчать про необхідність припинення застосування примусових заходів медичного характеру чи порядок зміни їх виду, детально описані у ч. 2 ст. 95 КК. Установленням максимального строку періодичного огляду хворого комісією лікарів-психіатрів “не рідше одного разу на шість місяців” уводиться принципово нова правова норма – продовження застосування примусових заходів медичного характеру кожного разу на строк, який не може перевищувати шести місяців.

Регулювання процедури прийняття судом рішення про продовження, зміну чи припинення примусових заходів медичного характеру правовими нормами чинного КК гарантує захист прав осіб, які страждають на психічні розлади.

Застосування примусових заходів медичного характеру в психіатричних закладах охорони здоров’я регламентується відповідною інструкцією МОЗ України “Про порядок застосування заходів медичного характеру до осіб з психічними розладами, які скоїли суспільно небезпечні діяння”.

Зазначений у ч. 2 ст. 95 КК порядок продовження чи зміни примусових заходів медичного характеру застосовується також до осіб, які вчинили злочин у стані осудності, але захворіли на психічну хворобу до постановлення вироку, та до осіб, які захворіли на психічну хворобу під час відбування покарання. Отже у разі видужання від психічної хвороби після припинення примусових заходів медичного характеру такі особи відповідно підлягають покаранню на загальних підставах або можуть підлягати подальшому відбуванню покарання. При цьому час, протягом якого до осіб застосовувалися примусові заходи медичного характеру, зараховується в строк призначеного чи відновленого покарання (ч. 4 ст. 84).





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-02; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 497 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Неосмысленная жизнь не стоит того, чтобы жить. © Сократ
==> читать все изречения...

771 - | 680 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.