Лекции.Орг


Поиск:




Основнi етапи вивчення художнього твору




Шкільне вивчення твору як процес у рамках одного уроку чи системи уроків. Найголовніші етапи цього процесу. Підготовка учнів до сприймання твору у середніх і старших класах, її зміст та основні форми: актуалізація опорних знань учнів, повідомлення історико-літературних фактів, історичні та історико-побутові коментарі, пояснення незрозумiлих слiв, орiєнтовна бесiда у старших класах, розгляд картин та iлюстрацій вiдомих художникiв; прослуховування музичних творів, самостiйне читання учнями окремих роздiлів пiдручника, перегляд фрагментiв кiнофiльмiв, дiафiльмiв, аналiз творчих робiт учнів, малюнків на певну тему; екскурсiя в музей, на рiдну природу, до пам’ятних мiсць, вiдображених у художній лiтературi. Залежнiсть змiсту i форм пiдготовки вiд характеру твору, життєвого досвiду школярiв i їх вiкових особливостей.

Читання твору i його види. Професiйнi вимоги до читання вчителя. Забезпечення глибини емоцiйного сприймання i колективного спiвпереживання - важлива умова вивчення лiтератури у середнiх i старших класах. Читання як праця i творчiсть. Види читання (мовчазне й голосне, класне й домашнє, суцiльне і вибiркове, iндивiдуальне, в особах, колективне, читання напам’ятъ, коментоване). Прослуховування художнiх творiв у виконаннi визначних майстрiв сцени. Місце виразного читання у засвоєнні змiсту та в аналiзi творiв, у розвитку культури усного мовлення та естетичних смакiв школярiв. Шляхи i прийоми аналiзу.

Аналiз твору. Роль аналiзу у поглибленнi на основi тексту попередніх вражень, знань учнiв про художнiй твiр як iдейно-естетичну цінність. Аналiз і лiтературний розвиток учнiв, дискусii з приводу методів шкільного аналізу. Рiвень i обсяг аналiзу залежно вiд вiкових особливостей учнiв та освiтньо- виховних завдань викладання лiтератури, забезпечення в процесi аналізу емоцiйно-образного сприймання твору. Аналiз твору вiдповiдно до принципів наукового iсторизму, єдностi змiсту i форми, зв’язку твору з життям. Єдність iсторико-генетичного та iсторико-функцiонального пiдходу до твору.

Складовi частини до аналiзу. Розгляд композиції як засобу вираження авторської iдеї. Поступовість ознайомлення учнiв з єднiстю всiх структурних компонентів твору, з основними засобами художнього зображення (розповiдь, опис та iн.). Загальнi вимоги до аналiзу образiв-персонажiв. Типовi помилки в шкiльному аналiзi персонажiв лiтературного твору: схематизм вивчення, розгляд образiв без уваги до художнiх засобiв i прийомiв їх творення та iн. Методичнi прийоми роботи над образом-персонажем‚ аналiз вчинкiв, поведiнки, оточення, портретних характеристик, мови, самохарактеристик, висловлювань iнших персонажiв тощо. Порiвняльна та групова характеристика образiв.

Вивчення мови художнього твору i стилю письменника. Принципи, шляхи, методичнi прийоми роботи над мовою художнього твору в середнiх та старших класах. Усвідомлення учнями функціональної єдності усіх засобів художнього вираження. Організацiя практичних спостережень над текстом твору. Методи проведения стилiстичного експерименту. Зiставлення рiзних редакцiй твору. Iнші види роботи.

Розкриття творчої iндивiдуальностi митця, неповторної своєрiдностi його поетичної мови. Органiзацiя спостережень над особливостями iндивiдуального стилю письменника (улюбленi теми й проблеми письменника, найулюбленіші жанри, особливостi побудови творiв, способи творення образiв та інше). Використання прийомiв порiвняння, зiставлення. З’ясування поняття про традицiї та новаторство в лiтературi. Особливостi аналiзу художнiх творiв у системі оглядового вивчення творчостi письменника.

Пiдсумковий етап у процесi вивчення твору. Мета пiдсумковогоетапу, його особливостi у середнiх i старших класах. Методичнi форми роботи: бесіда про значення твору письменника, традиції і новаторство, письмові відповіді тощо.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 985 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Либо вы управляете вашим днем, либо день управляет вами. © Джим Рон
==> читать все изречения...

836 - | 702 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.